Демократски фронт више не постоји у Црној Гори

"Данас као пријатељи, нас тројица желимо да пошаљемо нову поруку Црној Гори да у политици можете да се састанете заједнички али и да се растанете и одвојено идете ка истом циљу", рекао је Мандић

Регион 14.05.2023 | 14:31
Демократски фронт више не постоји у Црној Гори

Демократски фронт (ДФ) је донио одлуку да странке конституенти иду различитим путевима ка истом циљу - Црна Гора помирена земља, казао је један од лидера ДФ-а Андрија Мандић.

"Данас као пријатељи, нас тројица желимо да пошаљемо нову поруку Црној Гори да у политици можете да се састанете заједнички, али и да се растанете и одвојено идете ка истом циљу", рекао је Мандић на конференцији за новинаре.

Конференцији за новинаре присуствују и Небојша Медојевић (Покрет за промјене) и Милан Кнежевић (Демократска народна партија).

Поручио је да међу "нама нема сукоба ни свађе, ни разлика по питањима која су договорили када су оснивали ДФ".

"Поносан сам на све што смо урадили и можемо да урадимо више", додао је Мандић.

Он је рекао да у ДФ-у већ извјесно вријеме постоје разговори како даље наставити политичку борбу. "Донијели смо одлуку да ту политичку борбу, послије обарања режима Мила Ђукановића 2020. и њега персонално на изборима 2023. наставимо појединачно...Данас немамо Демократску партију социјалиста (ДПС) на власти, али имамо све девијације које су постојале и које је инсталирао ДПС на мјестима одлучивања", навео је Мандић.

Медојевић: Долазимо у нову епоху, треба градити нове мостове

Медојевић је казао да је ДПС "имала план да конкуренцију држи у националним торовима".

"Након 2008. године, када су разлике биле највеће ми смо нашли снаге да сједнемо заједно и да радимо на заједничком циљу - српско-црногорском помирењу. Кад погледате мисија ДФ је остварена - Срби и Црногорци су помирени и Црну Гору доживљавају као своју кућу у којој сви имају сва права", рекао је Медојевић.

Истакао је да је 90 одсто њихових покитика тражило жртву и да је тај политички савез поднио велике жртве.

Медојевић је захвалио свим члановима ДФ-а који нијесу дочекали ослобођење и помирење.

"Долазимо у нову епоху, треба градити нове мостове. Није било свађа и некоректности, процијенили смо да у овом односу снага не можемо да дамо оптималан резултат".

Он је навео да међу њима постоје разлике око приоритета у политици и да су процијенили да је боље да свако искористи своје потенцијале на политичком тржишту. Он је рекао да све њихове коалиције на локалном нивоу остају у истим односима. “А ми остајемо у пријатељским односима. Једноставно смо процијенили да је, умјесто унутрашњих расправа и губљења времена, боље да се посветимо стварању понуде за наше бираче и направимо што бољи резултат на изборима,” рекао је Медојевић.

Он је рекао да су, након избора 2020, структуре које “нијесу жељеле промјене и реформе” елиминисале ДФ из Владе. “Сада плаћамо ту цијену. Осим пада Ђукановића и ДПС-а, нијесу се десиле промјене. Режим је остао нетакнут. То нас је опредијелимо да донесемо ову одлуку”, навео је Медојевић.

Поновио је да ће Покрет за промјене (ПзП) наступити самостално на изборима и да ће имати реформски програм, платформу "Реформа за спас земље", чији ће фокус бити на демонтажи режима, реформама и омогућавању бољи живот за грађане Црне Горе.

Кнежевић: Никаквих сукоба, никаквих ружних ријечи није било, нити ће бити

Кнежевић је навео да је ДФ, када је започео "велико историјско путовање" прије 11 година поставио циљ - беспоштедна борба против Мила Ђукановића и Демократске партије социјалиста (ДПС) и његових тековина.

"Режим је уз велике жртве побијеђен, али анонимуси које смо ми довели и поставили их за премијера, министре, част изузецима, више су имали за циљ обрачунавање са ДФ-ом него демократизацију Црне Горе. И данас након три године од смјене власти имамо заоставштину тог режима. Након предсједничких избора задат је посљедњи ударац Ђукановићу чему је ДФ дао немјерљив допринос. Желим да демантујем све медијске спинове да је међу нама дошло до сукоба и имена на посланичкој листи јер до тога нијесмо ни дошли", рекао је Кнежевић.

Додао је да "никаквих сукоба, никаквих ружних ријечи није било, нити ће бити".

"Ми данас нећемо одговарати на питања и да ћемо о модалитетима изласка НСД и ДНП благовремено обавијестити јавност. Ово је наше посљедње обраћање у име ДФ-а и посљедње обраћање на ову тему".

(Вијести.ме) Фото: Вијести.ме

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СКЕПТИК

14.05.2023 12:43

Да им верујемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.05.2023 14:15

Није ти га никад ни постојао осим за наивне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Желимир

15.05.2023 12:25

Руски фронт.

ОДГОВОРИТЕ