БиХ нема љекара: Један доктор на 2.000 пацијената

Поново забрињавају подаци о недостатку љекара. Чак 50 одсто љекара примарне здравствене заштите недостаје у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 08.05.2023 | 10:54
БиХ нема љекара: Један доктор на 2.000 пацијената

Посљедице би могле бити несагледиве, јер су доктори породичне медицине прва рука спаса свим пацијентима, али институције мало чине да их задрже у БиХ. Податак да један љекар брине о више од 2.000 пацијената довољно говори о томе колико је ситуација озбиљна.

Могућ колапс

Само је 746 љекара породичне медицине у цијелој Босни и Херцеговини. Настави ли се овакав тренд одласка стручног оспособљеног медицинског кадра, здравствене установе би могле бити пред колапсом.

Такође, ни млади нису заинтересовани за рад у мањим амбулантама, а неријетко је тешко доћи и до специјализације. Др Санел Хусарић из Сребреника сам се изборио за специјализацију коју обавља у Тузли.

– Свједоци смо из у дан да све више младих љекара напушта државу. Иде вани. Ја уопште нисам размишљао да напуштам државу и идем вани. Е сад, надам се да има перспективе и да ће у будућности бити стабилнији систем – каже Хусарић.

Примарни ниво

То што недостаје љекара породичне медицине требало би све забринути. Највише пацијенте.

Да је број љекара и више него недовољан најбоље говори чињеница да умјесто 35 пацијената колико би требали, породични љекари прегледају и до 70 пацијената. А уз то, још додатни проблем. Умјесто да се посвете пацијенту, пред њима је прво велика административна процедура.

Одлазак љекара

Тежак и исцрпљујући свакодневни рад, који је уз то недовољно плаћен, свакако један од водећих разлога одласка љекара.

А слуха надлежних, каже докторица Сенада Селмановић, нема.

– Мислим да је јако битна здравствена политика која је када је у питању породична медицина заказала. Није било добре развојне политике у смислу јачања примарног сектора. Ми морамо схватити да смо ми способни својим образовањем који стичемо, као специјалисти породичне медицине да одговоримо на 70 до 80 одсто захтјева наших грађана – наводи она.

Стога је кључно питање што ако останемо без ових лијечника, коме ћемо покуцати на врата и хоће ли нас уопште више ко имати прегледати. Одговор лежи искључиво у институцијама система које су очито још слијепе над горућим проблемом у друштву.

(Аваз)  Фото: Архив/НАП

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Давид Штрбац

08.05.2023 09:02

Љекара нормално фали људи иду тамо гдје ће моћи нормално живјети,зато посланика имамо за извоз само тај шљам нико не жели

ОДГОВОРИТЕ
Name

реакција

08.05.2023 14:52

Смијешно, лудило, шта они броје укупан број становника. А само је четвртина болесна: Дакле треба четири пута мање љекара него што их има. Морате рачунати болесне људе а не и здраве и болесне. Тако ви набијате норму да запослите љекаре са којекаквим разним лажним дипломама типа тузле и других шумских и приватних факултета.

Name

познавалац прилика

08.05.2023 15:04

Због тога што рачунају и здраве и болесне у норму по љекару, а смо болесни долазе љекару, зато и имамо четири пута више запослених љекара. То нас је у довелу у оволику дубиози да фонд здравства дугује близу двије милијарде марка страним кредиторима. И то ће све народ враћати са каматама. Осим тога по тој норми здравих и боленсих се граде и здравствене установе, зграде, као сада у Требињу, а прије тога у Бијељини, да би имали гдје да потрпају сву ту страначу армију гласача и страначку режимску инфратруктуру коју трпају по болницама и домовима здравља. Зато ми пропадамо, јер не можемо ности толики терет финансирања прегломазне страначке армије запослених и здравству.

Name

ре

09.05.2023 22:43

У праву сте. Треба позатаварати све осим медицинског факултета у Сарајеву. Тада ћемо добити квалитет. Не може бити 7 квалитетних медицинских факултета у БИХ кад немамо квалитенирх кадрова за више од једног. Број становника БиХ скоро је препоовљен у односу на 1988. Према томе, само један мед факултет, па ћемо да видимо да ли ће бити вишека лажних лекара.. И нејасно је да ико шумеске факутлете признаје вани.

Name

љекар

10.05.2023 11:53

Од свих буџетара највећи паразити и продавци магле си љекари. То ја као љекар отворено тврдим. Учествујемо у једној свеопштој завери и манипулацији СЗО-а против човјечанства у спрези са фаркмаколошком мафијом.

Name

Дозволити приватне

08.05.2023 09:08

Као што је случај са зубарима... па ко има пара а нема времена (то иде једно с другим) нек плаћа приватно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

08.05.2023 09:24

Сто вас то цуди народу хљеба и игара а паметан свјет одлази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

08.05.2023 09:27

Па ста год су цацнули уништили су лопови.Само револуција као у Румунији је можда спас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очекивано

08.05.2023 09:35

Пријетељица ради у породичној, обилази села, а до матичног дома здравља вози око сат времена у једном правцу. Плата 2300-2400, а нема приватне праксе за породичну медицину. Њене колегице зараде дупло више јер имају специјализацију коју уновче радећи у приватним поликлиникама. За десет година нико неће остати у породичној, само док старије колеге оду у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проједпрчанон М.

08.05.2023 11:02

Направите уговор са приватним амбулантама и плаћајте из фонда.кад у фонду има пара за пљачку,мора бити за лијечење народа.

Name

Ре

08.05.2023 15:17

Није лако ни ици приватно радити нскон радног времена сто раде специјалисти, све скупа када зарадис, то је да зивис нормално, без луксуза, , а радис сваки дан по 10 и висе сати. Зато су постени љекари преуморни, обољевају, немају слободног времена. Љекар треба да зиви од једне плате нормално, колико улазе у своје сколовање цијели зивот.

Name

ре

10.05.2023 12:03

2400 КМ је безозврано висока плата на оволико сиромаштво и незапослност, поготово кад се зна да су то паре до кредите ММФ-а. То треба скресати. Нека љекари враћају те кредите ММФу за њих си их и подигли.

Name

Ана Марија

08.05.2023 09:47

Битно да их дрзава исколује ,а онда бајбај неко преко гране неко у политику ту смо гдје смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

08.05.2023 12:50

Пардон, опростицес, али никога није дрзава сколовала! Све смо сами морали плацати, од пернице до струцних књига које за одредјена занимања костају мало богатство! И у средњој сколи се плаца сколарина, а дрзава никога није сколовала, нису нам оловке поклонили!! Дрзава над се одрекла... тј. ентитет нас се одрекао, а дрзаву смо негирали, па зато и имате тај Босански лонац пропасти у Босни! 'Ајд, цао!

Name

Јаран

08.05.2023 09:50

Теско сиротињи...они имају новац....а ко има новац има све.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

9

08.05.2023 09:55

Боље те установе претворите у спортско рекреативне центре, и онако сте упропастили здравља код народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКО народ не тјера

08.05.2023 11:21

Да пуши количине међу првима у свијету, да лоче, да се не креће... Мало је и до народа

Name

Истиномер

08.05.2023 09:59

А ста има БиХ волио бих знати свако бјежи из система гдје влада једноумље и полтронство а не разум и струка,то је проблем ,људима.којима је.добро у овом систему и говна су дезерт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

08.05.2023 10:03

И ово што има, говорим за Тузлу, је част изузецима лошег знања и "посао" им се своди на електронско слање рецепата, да те неко прегледа у "Дому здравља" или на УКЦ Тузла нема теорије АЛИ у приватној "Баyер" клиници у Славиновићима имаш сву његу АЛИ има једна зачкољица ваљаш масно да платиш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

08.05.2023 10:06

Власт у БИХ уопште није заинтересована да побољша здравствену заштиту становништва, као уосталом ни стандард грађана. Љекари породичне медицине одлазе у иностранство због мизерних плата, лоших услова рада и огромног обима посла који их доводи у ситуацију да због преоптерећености немогу нормално да га обављају. Постоји реална могућност да се здравствени систем у БИХ уруши и распадне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

08.05.2023 10:16

Што мање народа то боље за политичаре.На који ће начин то остварити , да ли усљед мањка доктора( стручних) због чега је већа смртност или ће народ напуштати ове просторе да би преживио ,њима је свеједно.Само нек је што мање оних које морају лијечити, давати пензије, борачке додатке...Само нек нас је мање, лакше се пљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

08.05.2023 13:06

МК Ти појма немаш а коментаришеш, па ако народа нема онда нема ко да плаћа порез а ако нема пореза онда нема ни буђжета ако нема буђжета онда нема ни политичара ко ће да им напуни буђжет како би имали плату и крали.

Name

Wинтерс

08.05.2023 10:33

Донијет це Миле гајбусу пиве и све ријесит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плата љекара

08.05.2023 10:38

Посље 6 ГОДИНА студија је иста као за неку лажну старлету у ПИО и сличним установама, са завршеном социјологијом, психологијом и осталим разводњеним "факултетима", шта вас чуди?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

08.05.2023 12:17

Љекари су сами себе деградирали, а сујета остала. Колико љекара има у Скупштини РС. Зашто се они не боре за своје радне колеге, плате, болнице, услове рада.....Маса љекара је отишла радити приватно, а многи су задржали и радна мјеста у државним институцијама, болницама, предају на факултетима. Систем господо треба мијењати, а ви имате те могућнодти. Увијек наглашавате колико година студирате, колико је специјализација....па ријешите проблем.

Name

@Плата љекара

08.05.2023 13:55

Битно је ето да медицина није "разводњена"... а љекара има који не знају да сабирају. Има вас тако неструцних, покварених и неотесаних да се цовјеку смуци зивот. Пусти ту прицу да је неки факултет битнији од дугих, или да је факултет уопсте битан, друству су подједнако потребни аутомеханицари и љекари, возаци и инзињери, итд... јер ми једни без других не моземо опстати. Овај систем је труо, па су са њим трули сви, укљуцујуци љекаре и њихове пропале факултете. Ево, ја сам заврсио ЕТФ и кладим се да 90% љекара не би било у стању проци први семестар на мом фалултету. Ако хоцес постовање и бољу плату, морацес то заслузити нецим валиднијим од папира на ком писе да си дипломирао.

Name

Смијешно

08.05.2023 11:45

Нису сви болесни,љекара има превише. Не баве се превенирањем, него преписивањем дијагноза и рецепата. Државни медицински центри служе за приватне потребе фамилија,пријатеља ,утицајних ,политичара и иних. Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

08.05.2023 11:58

Отварајте јос приватних факултета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.05.2023 13:51

А ко да специјализира породицну, кад у њој нема пара, сам плата? Нова генерација, гледа сваки дан, како се отимају паре по болницама и тезгари по приватним амбулантама, а у породицној се ринтаци за скромне паре, па вам јос увале дезурство у хитној. Прво изједнаците плате, спецјалиста у домовима здравља и болницама. Стимулација за ред преко норме, и смањите администрирање лекарима, стета да тросе време на писарске послове. Лекар нека буде лекар, а писар писар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фигаро

08.05.2023 13:52

Било је на бироу 2014-2016 године 237 незапослених младих љекара има чак и снимак у архиви бн гдје траже посао иначе немају друге могућности него отићи негдје .И ево писем вам из новог Улма зао ми је али није било шансе за нас бар не у нашој држави .Зиво нам велики вођа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реа!иста

08.05.2023 14:14

Младе љекаре држите по уговорима на два или три мјесеца и тако годинама, умјесто да их примите у стални рад и кукате да нема љекара. На овакав начин све ће их мање бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викторија

08.05.2023 14:49

Владари у БиХ имају своје куцне љекаре, медицинаре. Долазе им куци а цекају их и у болници као приоритет. А ако је несто озбиљно ту је ВМА Београд преко везе. А ви обицни народе ако не мозете да платите старацки дом убијте се. А и и старацком дому углавном цете бити запостављени цак и ако плацате папрено. Ако сте млади тразите помоц преко интернета да плацате лијецење негдје даље. Не могу да схватим мозак цовјека који толике гпдине гласа за исте људе. Па јел мијењају гаце на себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А колико има ?

08.05.2023 15:25

А колико има српских, хрватски и босњацких доктора мислим да је то битније за некеу БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ши

08.05.2023 19:47

Не треба народу доктор, нека се лијече преко интернета и код баба. А доктори нека иду гдје ће бити цијењени и плаћени. Нема горе него лијечити балканске гузице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др у пензији,

09.05.2023 03:06

Памтим добро кад је свака република имала у свом главном граду мед.факултет.И било их је довољно и били су и висе него добри.Није се трцало спацијалисти за сваста.А данас пробајте набројати колико их је само у бивсој БиХ.Засто одлазе,како брзо заврсавају све су то питања за оне који вецито владају.Направите да не могу ици вани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реакција

09.05.2023 22:43

У праву сте. Треба позатаварати све осим медицинског факултета у Сарајеву. Тада ћемо добити квалитет. Не може бити 7 квалитетних медицинских факултета у БИХ кад немамо квалитенирх кадрова за више од једног. Број становника БиХ скоро је препоовљен у односу на 1988. Према томе, само један мед факултет, па ћемо да видимо да ли ће бити вишека лажних лекара.. И нејасно је да ико шумеске факутлете признаје вани.