BiH nema ljekara: Jedan doktor na 2.000 pacijenata

Ponovo zabrinjavaju podaci o nedostatku ljekara. Čak 50 odsto ljekara primarne zdravstvene zaštite nedostaje u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 08.05.2023 | 10:54
BiH nema ljekara: Jedan doktor na 2.000 pacijenata

Posljedice bi mogle biti nesagledive, jer su doktori porodične medicine prva ruka spasa svim pacijentima, ali institucije malo čine da ih zadrže u BiH. Podatak da jedan ljekar brine o više od 2.000 pacijenata dovoljno govori o tome koliko je situacija ozbiljna.

Moguć kolaps

Samo je 746 ljekara porodične medicine u cijeloj Bosni i Hercegovini. Nastavi li se ovakav trend odlaska stručnog osposobljenog medicinskog kadra, zdravstvene ustanove bi mogle biti pred kolapsom.

Takođe, ni mladi nisu zainteresovani za rad u manjim ambulantama, a nerijetko je teško doći i do specijalizacije. Dr Sanel Husarić iz Srebrenika sam se izborio za specijalizaciju koju obavlja u Tuzli.

– Svjedoci smo iz u dan da sve više mladih ljekara napušta državu. Ide vani. Ja uopšte nisam razmišljao da napuštam državu i idem vani. E sad, nadam se da ima perspektive i da će u budućnosti biti stabilniji sistem – kaže Husarić.

Primarni nivo

To što nedostaje ljekara porodične medicine trebalo bi sve zabrinuti. Najviše pacijente.

Da je broj ljekara i više nego nedovoljan najbolje govori činjenica da umjesto 35 pacijenata koliko bi trebali, porodični ljekari pregledaju i do 70 pacijenata. A uz to, još dodatni problem. Umjesto da se posvete pacijentu, pred njima je prvo velika administrativna procedura.

Odlazak ljekara

Težak i iscrpljujući svakodnevni rad, koji je uz to nedovoljno plaćen, svakako jedan od vodećih razloga odlaska ljekara.

A sluha nadležnih, kaže doktorica Senada Selmanović, nema.

– Mislim da je jako bitna zdravstvena politika koja je kada je u pitanju porodična medicina zakazala. Nije bilo dobre razvojne politike u smislu jačanja primarnog sektora. Mi moramo shvatiti da smo mi sposobni svojim obrazovanjem koji stičemo, kao specijalisti porodične medicine da odgovorimo na 70 do 80 odsto zahtjeva naših građana – navodi ona.

Stoga je ključno pitanje što ako ostanemo bez ovih liječnika, kome ćemo pokucati na vrata i hoće li nas uopšte više ko imati pregledati. Odgovor leži isključivo u institucijama sistema koje su očito još slijepe nad gorućim problemom u društvu.

(Avaz)  Foto: Arhiv/NAP

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

David Štrbac

08.05.2023 09:02

Ljekara normalno fali ljudi idu tamo gdje će moći normalno živjeti,zato poslanika imamo za izvoz samo taj šljam niko ne želi

ODGOVORITE
Name

reakcija

08.05.2023 14:52

Smiješno, ludilo, šta oni broje ukupan broj stanovnika. A samo je četvrtina bolesna: Dakle treba četiri puta manje ljekara nego što ih ima. Morate računati bolesne ljude a ne i zdrave i bolesne. Tako vi nabijate normu da zaposlite ljekare sa kojekakvim raznim lažnim diplomama tipa tuzle i drugih šumskih i privatnih fakulteta.

Name

poznavalac prilika

08.05.2023 15:04

Zbog toga što računaju i zdrave i bolesne u normu po ljekaru, a smo bolesni dolaze ljekaru, zato i imamo četiri puta više zaposlenih ljekara. To nas je u dovelu u ovoliku dubiozi da fond zdravstva duguje blizu dvije milijarde marka stranim kreditorima. I to će sve narod vraćati sa kamatama. Osim toga po toj normi zdravih i bolensih se grade i zdravstvene ustanove, zgrade, kao sada u Trebinju, a prije toga u Bijeljini, da bi imali gdje da potrpaju svu tu stranaču armiju glasača i stranačku režimsku infratrukturu koju trpaju po bolnicama i domovima zdravlja. Zato mi propadamo, jer ne možemo nosti toliki teret finansiranja preglomazne stranačke armije zaposlenih i zdravstvu.

Name

re

09.05.2023 22:43

U pravu ste. Treba pozatavarati sve osim medicinskog fakulteta u Sarajevu. Tada ćemo dobiti kvalitet. Ne može biti 7 kvalitetnih medicinskih fakulteta u BIH kad nemamo kvalitenirh kadrova za više od jednog. Broj stanovnika BiH skoro je prepoovljen u odnosu na 1988. Prema tome, samo jedan med fakultet, pa ćemo da vidimo da li će biti višeka lažnih lekara.. I nejasno je da iko šumeske fakutlete priznaje vani.

Name

ljekar

10.05.2023 11:53

Od svih budžetara najveći paraziti i prodavci magle si ljekari. To ja kao ljekar otvoreno tvrdim. Učestvujemo u jednoj sveopštoj zaveri i manipulaciji SZO-a protiv čovječanstva u sprezi sa farkmakološkom mafijom.

Name

Dozvoliti privatne

08.05.2023 09:08

Kao što je slučaj sa zubarima... pa ko ima para a nema vremena (to ide jedno s drugim) nek plaća privatno...

ODGOVORITE
Name

A

08.05.2023 09:24

Sto vas to cudi narodu hljeba i igara a pametan svjet odlazi

ODGOVORITE
Name

Vanja

08.05.2023 09:27

Pa sta god su cacnuli uništili su lopovi.Samo revolucija kao u Rumuniji je možda spas.

ODGOVORITE
Name

Očekivano

08.05.2023 09:35

Prijeteljica radi u porodičnoj, obilazi sela, a do matičnog doma zdravlja vozi oko sat vremena u jednom pravcu. Plata 2300-2400, a nema privatne prakse za porodičnu medicinu. Njene kolegice zarade duplo više jer imaju specijalizaciju koju unovče radeći u privatnim poliklinikama. Za deset godina niko neće ostati u porodičnoj, samo dok starije kolege odu u penziju.

ODGOVORITE
Name

Projedprčanon M.

08.05.2023 11:02

Napravite ugovor sa privatnim ambulantama i plaćajte iz fonda.kad u fondu ima para za pljačku,mora biti za liječenje naroda.

Name

Re

08.05.2023 15:17

Nije lako ni ici privatno raditi nskon radnog vremena sto rade specijalisti, sve skupa kada zaradis, to je da zivis normalno, bez luksuza, , a radis svaki dan po 10 i vise sati. Zato su posteni ljekari preumorni, oboljevaju, nemaju slobodnog vremena. Ljekar treba da zivi od jedne plate normalno, koliko ulaze u svoje skolovanje cijeli zivot.

Name

re

10.05.2023 12:03

2400 KM je bezozvrano visoka plata na ovoliko siromaštvo i nezaposlnost, pogotovo kad se zna da su to pare do kredite MMF-a. To treba skresati. Neka ljekari vraćaju te kredite MMFu za njih si ih i podigli.

Name

Ana Marija

08.05.2023 09:47

Bitno da ih drzava iskoluje ,a onda bajbaj neko preko grane neko u politiku tu smo gdje smo

ODGOVORITE
Name

Decko

08.05.2023 12:50

Pardon, oprostices, ali nikoga nije drzava skolovala! Sve smo sami morali placati, od pernice do strucnih knjiga koje za odredjena zanimanja kostaju malo bogatstvo! I u srednjoj skoli se placa skolarina, a drzava nikoga nije skolovala, nisu nam olovke poklonili!! Drzava nad se odrekla... tj. entitet nas se odrekao, a drzavu smo negirali, pa zato i imate taj Bosanski lonac propasti u Bosni! 'Ajd, cao!

Name

Jaran

08.05.2023 09:50

Tesko sirotinji...oni imaju novac....a ko ima novac ima sve.....

ODGOVORITE
Name

9

08.05.2023 09:55

Bolje te ustanove pretvorite u sportsko rekreativne centre, i onako ste upropastili zdravlja kod naroda!

ODGOVORITE
Name

NIKO narod ne tjera

08.05.2023 11:21

Da puši količine među prvima u svijetu, da loče, da se ne kreće... Malo je i do naroda

Name

Istinomer

08.05.2023 09:59

A sta ima BiH volio bih znati svako bježi iz sistema gdje vlada jednoumlje i poltronstvo a ne razum i struka,to je problem ,ljudima.kojima je.dobro u ovom sistemu i govna su dezert.

ODGOVORITE
Name

075

08.05.2023 10:03

I ovo što ima, govorim za Tuzlu, je čast izuzecima lošeg znanja i "posao" im se svodi na elektronsko slanje recepata, da te neko pregleda u "Domu zdravlja" ili na UKC Tuzla nema teorije ALI u privatnoj "Bayer" klinici u Slavinovićima imaš svu njegu ALI ima jedna začkoljica valjaš masno da platiš!

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

08.05.2023 10:06

Vlast u BIH uopšte nije zainteresovana da poboljša zdravstvenu zaštitu stanovništva, kao uostalom ni standard građana. Ljekari porodične medicine odlaze u inostranstvo zbog mizernih plata, loših uslova rada i ogromnog obima posla koji ih dovodi u situaciju da zbog preopterećenosti nemogu normalno da ga obavljaju. Postoji realna mogućnost da se zdravstveni sistem u BIH uruši i raspadne!

ODGOVORITE
Name

MK

08.05.2023 10:16

Što manje naroda to bolje za političare.Na koji će način to ostvariti , da li usljed manjka doktora( stručnih) zbog čega je veća smrtnost ili će narod napuštati ove prostore da bi preživio ,njima je svejedno.Samo nek je što manje onih koje moraju liječiti, davati penzije, boračke dodatke...Samo nek nas je manje, lakše se pljačka.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

08.05.2023 13:06

MK Ti pojma nemaš a komentarišeš, pa ako naroda nema onda nema ko da plaća porez a ako nema poreza onda nema ni buđžeta ako nema buđžeta onda nema ni političara ko će da im napuni buđžet kako bi imali platu i krali.

Name

Winters

08.05.2023 10:33

Donijet ce Mile gajbusu pive i sve rijesit

ODGOVORITE
Name

Plata ljekara

08.05.2023 10:38

Poslje 6 GODINA studija je ista kao za neku lažnu starletu u PIO i sličnim ustanovama, sa završenom socijologijom, psihologijom i ostalim razvodnjenim "fakultetima", šta vas čudi?!

ODGOVORITE
Name

Iskreno

08.05.2023 12:17

Ljekari su sami sebe degradirali, a sujeta ostala. Koliko ljekara ima u Skupštini RS. Zašto se oni ne bore za svoje radne kolege, plate, bolnice, uslove rada.....Masa ljekara je otišla raditi privatno, a mnogi su zadržali i radna mjesta u državnim institucijama, bolnicama, predaju na fakultetima. Sistem gospodo treba mijenjati, a vi imate te mogućnodti. Uvijek naglašavate koliko godina studirate, koliko je specijalizacija....pa riješite problem.

Name

@Plata ljekara

08.05.2023 13:55

Bitno je eto da medicina nije "razvodnjena"... a ljekara ima koji ne znaju da sabiraju. Ima vas tako nestrucnih, pokvarenih i neotesanih da se covjeku smuci zivot. Pusti tu pricu da je neki fakultet bitniji od dugih, ili da je fakultet uopste bitan, drustvu su podjednako potrebni automehanicari i ljekari, vozaci i inzinjeri, itd... jer mi jedni bez drugih ne mozemo opstati. Ovaj sistem je truo, pa su sa njim truli svi, ukljucujuci ljekare i njihove propale fakultete. Evo, ja sam zavrsio ETF i kladim se da 90% ljekara ne bi bilo u stanju proci prvi semestar na mom falultetu. Ako hoces postovanje i bolju platu, moraces to zasluziti necim validnijim od papira na kom pise da si diplomirao.

Name

Smiješno

08.05.2023 11:45

Nisu svi bolesni,ljekara ima previše. Ne bave se preveniranjem, nego prepisivanjem dijagnoza i recepata. Državni medicinski centri služe za privatne potrebe familija,prijatelja ,uticajnih ,političara i inih. Sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

Paja

08.05.2023 11:58

Otvarajte jos privatnih fakulteta

ODGOVORITE
Name

Miroslav

08.05.2023 13:51

A ko da specijalizira porodicnu, kad u njoj nema para, sam plata? Nova generacija, gleda svaki dan, kako se otimaju pare po bolnicama i tezgari po privatnim ambulantama, a u porodicnoj se rintaci za skromne pare, pa vam jos uvale dezurstvo u hitnoj. Prvo izjednacite plate, specjalista u domovima zdravlja i bolnicama. Stimulacija za red preko norme, i smanjite administriranje lekarima, steta da trose vreme na pisarske poslove. Lekar neka bude lekar, a pisar pisar.

ODGOVORITE
Name

Figaro

08.05.2023 13:52

Bilo je na birou 2014-2016 godine 237 nezaposlenih mladih ljekara ima čak i snimak u arhivi bn gdje traže posao inače nemaju druge mogućnosti nego otići negdje .I evo pisem vam iz novog Ulma zao mi je ali nije bilo šanse za nas bar ne u našoj državi .Zivo nam veliki vođa

ODGOVORITE
Name

Rea!ista

08.05.2023 14:14

Mlade ljekare držite po ugovorima na dva ili tri mjeseca i tako godinama, umjesto da ih primite u stalni rad i kukate da nema ljekara. Na ovakav način sve će ih manje biti.

ODGOVORITE
Name

Viktorija

08.05.2023 14:49

Vladari u BiH imaju svoje kucne ljekare, medicinare. Dolaze im kuci a cekaju ih i u bolnici kao prioritet. A ako je nesto ozbiljno tu je VMA Beograd preko veze. A vi obicni narode ako ne mozete da platite staracki dom ubijte se. A i i starackom domu uglavnom cete biti zapostavljeni cak i ako placate papreno. Ako ste mladi trazite pomoc preko interneta da placate lijecenje negdje dalje. Ne mogu da shvatim mozak covjeka koji tolike gpdine glasa za iste ljude. Pa jel mijenjaju gace na sebi.

ODGOVORITE
Name

A koliko ima ?

08.05.2023 15:25

A koliko ima srpskih, hrvatski i bosnjackih doktora mislim da je to bitnije za nekeu BiH

ODGOVORITE
Name

Ši

08.05.2023 19:47

Ne treba narodu doktor, neka se liječe preko interneta i kod baba. A doktori neka idu gdje će biti cijenjeni i plaćeni. Nema gore nego liječiti balkanske guzice

ODGOVORITE
Name

Dr u penziji,

09.05.2023 03:06

Pamtim dobro kad je svaka republika imala u svom glavnom gradu med.fakultet.I bilo ih je dovoljno i bili su i vise nego dobri.Nije se trcalo spacijalisti za svasta.A danas probajte nabrojati koliko ih je samo u bivsoj BiH.Zasto odlaze,kako brzo zavrsavaju sve su to pitanja za one koji vecito vladaju.Napravite da ne mogu ici vani.

ODGOVORITE
Name

reakcija

09.05.2023 22:43

U pravu ste. Treba pozatavarati sve osim medicinskog fakulteta u Sarajevu. Tada ćemo dobiti kvalitet. Ne može biti 7 kvalitetnih medicinskih fakulteta u BIH kad nemamo kvalitenirh kadrova za više od jednog. Broj stanovnika BiH skoro je prepoovljen u odnosu na 1988. Prema tome, samo jedan med fakultet, pa ćemo da vidimo da li će biti višeka lažnih lekara.. I nejasno je da iko šumeske fakutlete priznaje vani.