Преко 150.000 људи изашло на улице Јерусалима

Десетине хиљада људи демонстрирале су синоћ у Јерусалиму у знак подршке контроверзној реформи правосуђа коју намерава да спроведе десничарска влада премијера Бењамина Нетањахуа, а противници је сматрају антидемократском.

Свијет 28.04.2023 | 08:22
Преко 150.000 људи изашло на улице Јерусалима

Израелски ТВ Канал 12 је позивајући се на полицијски извор објавио да је на демонстрацијама десничара у Јерусалиму било између 150.000 и 200.000 људи, док су се организатори надали да окупе милион, али их је ипак било више него што се процењивало по претходним демонстрацијама.

Нетањаху је саопштио да је „дубоко дирнут величанственом подршком десничарског блока који је масовно дошао вечарас у Јерусалим“.

Многи посланици из десничарских и ултрадесничарских странака су се окупили испред великог транспарента на којем је писало: „Избори нам неће бити украдени“, пренео је Франс прес.

Министар правде Јарив Левин који предводи реформу, у говору на скупу је је рекао да су гласачи који су садашњу владу довели на власт „гласали за реформу правосуђа“.

Министар финансија Бецалел Смотрич, лидер ултрадесне странке Верски ционизам, рекао је да Влада нће одустати, те да ће „исправити оно што би требало исправити“ и обећао „још бољу државу“.

Откако је почетком јануара објављен план реформи, десетине хиљада Израелаца суботом протестују против планираног слабљења Врховног суда, а буне се и против Владе, највише десничарске у историји Израела, која је на власти од децембра.

Нетањаху је 27. марта објавио паузу у спровођењу реформи како би се дала шанса дијалогу с опозицијом пошто су се протести појачали, а организован је и општи штрајк који је претио да паралише земљу. Упркос таквој одлуци протести против реформе су настављени.

Влада намерава да у корист Парламента смањи овлашћења Врховног суда за који тврди да је политизован, док противници реформи сматрају се тима отвара пут аутократији.

Председник Израела Исак Херцог посредује у прегворима о компромису.

(Курир)   Фото: АП Охад Зwигенберг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Битанга

28.04.2023 06:51

Гарант нема висе од 10 000

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ујко Вукасин

28.04.2023 06:51

Ја бих предлозио опозицији, Бореновицу да цијела опозиција сабере новца и да плати овим демонстрантима да додју и у Реп Српску. Тако се брани своје право, муски. Док Новалиц дизе пензије Додик дизе пензионерима крвни притисак. Сав је новац из банки дао својим голупцицима. Узимају из банке цера и синек колико хоце. Е мој Српски народе никад вас није водио нико нормалан. Док крварите странац вам спреми владу. Сваки пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦО

29.04.2023 10:39

Фадил Новалиц за Предсједника Републике Српске

Name

Судови

28.04.2023 08:31

Су политизовани, на залост. А ста ту могу политизовани и парлемети, на залост! А да ли це бити и јос висе било каквим промјенама,па у свијету смо видјели примјера и примјера како то инаце функционисе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје год су

28.04.2023 10:32

Протести онда ми аплаудирамо, дал' у Израелу или француској, њемачкој. Али ако Руси протестују против Путина онда су страни плаћеници. И кажемо, млати то Путине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаку ноћ

28.04.2023 11:14

Тако је то кад народ зна шта хоће и шта неће. Ови наши ко болесне овце, нит знају шта хоће , нит знају шта неће. Можеш их је*ат како ти се хоће.

ОДГОВОРИТЕ