Српска има шпекулативне и криминогене инвестиције

- Уколико желите самосталну државу, она мора бити богата, као и њени грађани. Мора бити интересантна и конкурентна цијелом свијету, рекао је дипломата и економиста Драшко Аћимовић гостујући у емисији "Мат" БН телевизије.

Република Српска 27.04.2023 | 23:27
Српска има шпекулативне и криминогене инвестиције

"Ако вам је Српска испражњена и опустошена, без икаквих инвестиција онда је веома тешко достићи неки стратешки циљ. Српска нема озбиљну економију, нема страних инвестиција. Имамо шпекулативне, криминогене инвестиције које су до сада извукле енормне количине новца из Републике Српске", јасан је Аћимовић.

Србија, с друге стране, има огромне стране инвестиције. Како?

"Ако сте инвеститор у Србији, можете да дођете код предсједника Александра Вучића и у року од једног дана локална администрација добиће налог да добијете све дозволе и све што је потребно, све субвенције и суфинансирања. То код нас траје бесконачно дуго", објашњава Аћимовић.

Он подсјећа да је БиХ пропустила прилику да добије кредит од ММФ-а под феноменалним условима, уз један услов да се испуни само неколико мјера које су биле везане и за улазак у ЕУ, али да сада више не може да рачуна на међународне кредиторе.

Додаје да властима одговара огромна инфлација јер пуни буџет.

"Повећана инфлација значи повећање прилива средстава у Управу за индиректно опорезивање. Зато су све приче о сузбијању инфлације само фарса, политички популизам", категоричан је Аћимовић.

Аћимовић наводи да би Отворени Балкан био користан за БиХ али да се иницијатива чак и у Српској подржава само реторички.

"У БиХ чак нема дискусије о тој теми. Већина политичара прича на ту тему не знајућуи ништа о њој. Морају се покренути невладине организације, направити округли столови, власт на свим нивоима да се то објасни прво свим доносиоцима одлука у БиХ, а онда грађанима, шта су предности, а шта мане", сматра Драшко Аћимовић.

Сваку иницијативу која је добра за читав регион треба подржати без обзира одакле је кренула, закључио је Аћимовић.

(БН) Фото: БН

 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Јоја

28.04.2023 01:04

Овдје је све превара како реце гост од инвестиција до школства. Сад су дозволили лажним правницима са квази приватних факултета Апеирона, УПС утд да могу полагат правосудни испит и постати нотари, адвокати и судије. Високи представник ову продају диплома треба поноштит уредном и гдје це реци да само државни факултети могу имати то право као и до сада. Овако су неписмени и неуки пропалитети на дјелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРЕДИТИ???

28.04.2023 02:29

Докле више то зло?!Коме ти кредити чине добро???Шта грађани имају од тих кредита,и колико је предузећа отворено,а колико уништено??? Јасно је да нас ова власт изиграва и пљачка од када су се само изабрали,а не зна се ко је већи криминалац!!!Ово нема ни у Сјеверној Кореји,што ми трпимо.Они ће овако наставити још жешћим темпом,све док нас не нестане,будемо ћутали... Ако један безвриједни Стевандић себи даје за право,да неистомишљенике удаљава из просторија НСРС,и да глуми полицајца,шта очекујемо,МИ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.04.2023 04:01

Значи кад нема инвестиција тада је проблем а ако се има онвестиција онда је опет проблем јер су тобоже криминалне, хахахахаха, пресаберите се господо да знате шта хоћете да каźетр јер не знате више гдје ударате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

28.04.2023 07:56

Уз регистрацију возила плаћа се за путеве, уведена је додатна акциза за изградњу путева, а онда дижу кредите да праве путеве...ето, Милане...3 пута исто плаћамо, плус ко зна колико скрену лове током градње.

Name

ЛАЖНИ ЦАР

28.04.2023 08:22

Чуј тобоже,мека за криминал,и само он цвијета,а наш Миланче љуби га мати каже тобоже,овде нико озбиљан не улаже,нити ко провјерава порјекло новца инвеститора,улагача,а изгледа Милане да си ти засновао радни однос ,опис посла брањење "нашег " вожда и његове термити репрезентације,која деценијама пустоши крвљу натопиту Републику Србску,љуби те мајка,молим те Миланче прокоментариши улагање Руске мафије у нафтну индустрију и колико су у плусу и можда са ким су у талу!

Name

Нострадамус

28.04.2023 15:12

@Милане.Никада нецу заборавити када су ови Додиковци на власти досли у двористе Србину Борцу Републике Србске који је цак и родјеног брата изгубио у рату и тразили да поруси неки објекат испред куце који је цовјек направио ради потребе посла каменорезца којим се бавио.Разлог је градјевинска дозволе,а објекат је скоро уз куцу направит,а од пута удаљен око 100 метара и цак ни близу посједа једном од комсија.Знаци никоме није сметао до њима на власти,ти исти су га касније као спасавали преко неких сеоских одборника.Тако да објекат није порусен.Знам многи це реци па ето није срусен.Да није срусен,али покусај тога цина не могу никако да оправдају.Поента свега је била да они сеоски дјилкоси показу како су они спасиоци,а сви припадају Снсд-еу.Тај цовјек је био узнемириван мозда није могао неколико ноци да спава размисљајуци ста да ради?

Name

Даре

28.04.2023 04:17

Да бих имао инвестиције у БиХ или било гдје морас имати стабилност без тензија које врло лако могу ескалирати. Са јаким дрзавним апаратима судство, тузиластво, правни сустав, застита имобвине итд. Све то овдје је угрожено бахатим и корумпираним политичарима. Нај гора ствар је сто то народ наградјује изборима због поремећаја у предностима националних интереса гдје уствари људи и не разумију ста су њиови интереси. Тко имамо да је национални интерес дати име улицу по неком историски срамном лику а није да дамо сагласност за градњу фабрике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

28.04.2023 04:59

Па укините то онда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша

28.04.2023 05:11

Да, да Вучић добар, Додик не ваља, а њих двојица исти. У ствари нису исти, Додик се бар не пренемаже, и помаже коме хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел се ти дрогираш?

28.04.2023 08:22

Погледај мало по Србији инвестиције... Упореди нашу жељезницу, а о фабрикама да не причамо

Name

Овај ради за Сарајево!

28.04.2023 05:51

Сарајевоооо, престани нападати РС! ЗНАМО ТЕ! САРАЈЕВОООО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

28.04.2023 06:57

Ма циганлија и то поприлична

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

28.04.2023 07:10

Ти си исти као и ови из режима , који се борите искључиво за личне интересе , а народ је у том свему задња рупа на свирали . Па покушао си да будеш Италијан по националности , како би се угурао у власт , па ниси успио и ти такав паламудиш народу и причаш некакве бајке . Сваки нормалан човјек све ово што си испричао врло добро зна , а то је да сте скоро , па сви исти , само отимање , отимање , отимање од народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко Буха

28.04.2023 07:23

Оваквих дипломата који стално паметују а никаквих резултата имамо на претек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.04.2023 07:35

Рече човјек који је продавао аустриска осигурања са Весом ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

28.04.2023 09:38

А критикује политичаре у РС који имају 40ак година. Знамо ми добро на кога мисли, ал џаба, народ верује и воли Вукана свог трибуна.

Name

Ово НИЈЕ економиста

28.04.2023 08:00

Престните те ликове са КУПЉЕНИМ СУМЊИВИМ ДИПЛОМАМА представљати као неки фактор... А није ни дипломата, јер не би мого бити са купљеном дипломом да је остала нормална држава... Али ваљда су за то такви и ратовали, да шљегну у фотеље и истјерају паметне

ОДГОВОРИТЕ
Name

жаре

28.04.2023 08:22

Из ког дупета извадисте овог "стручњака"? Каква тв,такви и гости.папани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

28.04.2023 08:48

Немогуће је у оваквим околностима, када је РС заробљена у пипцима државне мафијашко коруптивне хоботнице, оћекивати било какав озбиљнији економски развој и напредак, јер све је подређено мафији и њиховим приватним интересима, у држави коју су потуно опустошили и приватизовали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када уговоре

28.04.2023 13:59

Не склапају дрзаве него приватне компаније (криминални олигарси) .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем је труо

28.04.2023 14:00

Капиталитам, приватне компаније.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

И сви закони

28.04.2023 14:05

У свијету су прилагодјени њима, застицени (прилагодили себи)....

Name

#

28.04.2023 19:01

Није проблем до инвестиција већ до људи криминалци су направили криминално друштво

ОДГОВОРИТЕ