Бијељина: Лазарице играле и пјевале за родну годину

Младе чланице Српског културно-умјетничког друштва „Семберија“ су и ове године на платоу испред зграде Градске управе у Бијељини обредним играма за родну годину обиљежиле Лазареву суботу и тако најавиле највећи хришћански празник Васкрс.

Република Српска 08.04.2023 | 14:24
Бијељина: Лазарице играле и пјевале за родну годину

Лазарице и окупљену дјецу по традицији су даривали представници Градске управе, а савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић је истакао да се оваквим догађајима чувају народна традиција и на најљепши начин припрема за васкршње празнике.

"Хвала нашим лазарицама јер нас сваког прољећа обрадују пјесмом и игром и у добром расположењу пожеле родну годину. У публици су били и бројни суграђани што нас додатно радује, јер видимо да труд наших фолклориста привлачи пажњу публике и да сви заједно посвећујемо пажњу чувању нашег народног насљеђа", истакао је Остојић.


 
Лазарева субота и игра лазарица нису вјесник само Васкрса, него и прољећа. Вјерује се да обредним поворкама, игром и пјесмом пред кућама домаћина лазарице призивају добар род усјева и добро здравље укућана, стоке и усјева.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Димитрије

08.04.2023 12:53

Тацније то су Калавраси. Мозда цинцари. Сјецам се ратних година кад ми је један Калаврах досао на врата, видим трази несто. Ја му дао хране а он враца. Трази новца.. Па нисам ја ММФ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеси православац

08.04.2023 22:13

..хришћанин? Требао си га увести у кућу и дати му сав новац! Ста ће хришћанима новац? Живи се од молитви!

Name

Зора

08.04.2023 15:44

Само играјте. Тако су Индијанци па нису ни за гаца имали. Рукаве засуци и њива. Мани се русије. Исприцавам се не иду срби радити у русију вец у ЕУ Псст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памети

09.04.2023 15:34

То је празник,не хранус их ти, Зоро ,то је сигурно.Кад вец моралисес ,ста цес на порталима ,иди на њиву.Иди и недељом,не спавај . Срами се.