Bijeljina: Lazarice igrale i pjevale za rodnu godinu

Mlade članice Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Semberija“ su i ove godine na platou ispred zgrade Gradske uprave u Bijeljini obrednim igrama za rodnu godinu obilježile Lazarevu subotu i tako najavile najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Republika Srpska 08.04.2023 | 14:24
Bijeljina: Lazarice igrale i pjevale za rodnu godinu

Lazarice i okupljenu djecu po tradiciji su darivali predstavnici Gradske uprave, a savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić je istakao da se ovakvim događajima čuvaju narodna tradicija i na najljepši način priprema za vaskršnje praznike.

"Hvala našim lazaricama jer nas svakog proljeća obraduju pjesmom i igrom i u dobrom raspoloženju požele rodnu godinu. U publici su bili i brojni sugrađani što nas dodatno raduje, jer vidimo da trud naših folklorista privlači pažnju publike i da svi zajedno posvećujemo pažnju čuvanju našeg narodnog nasljeđa", istakao je Ostojić.


 
Lazareva subota i igra lazarica nisu vjesnik samo Vaskrsa, nego i proljeća. Vjeruje se da obrednim povorkama, igrom i pjesmom pred kućama domaćina lazarice prizivaju dobar rod usjeva i dobro zdravlje ukućana, stoke i usjeva.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dimitrije

08.04.2023 12:53

Tacnije to su Kalavrasi. Mozda cincari. Sjecam se ratnih godina kad mi je jedan Kalavrah dosao na vrata, vidim trazi nesto. Ja mu dao hrane a on vraca. Trazi novca.. Pa nisam ja MMF..

ODGOVORITE
Name

Jesi pravoslavac

08.04.2023 22:13

..hrišćanin? Trebao si ga uvesti u kuću i dati mu sav novac! Sta će hrišćanima novac? Živi se od molitvi!

Name

Zora

08.04.2023 15:44

Samo igrajte. Tako su Indijanci pa nisu ni za gaca imali. Rukave zasuci i njiva. Mani se rusije. Ispricavam se ne idu srbi raditi u rusiju vec u EU Psst

ODGOVORITE
Name

Pameti

09.04.2023 15:34

To je praznik,ne hranus ih ti, Zoro ,to je sigurno.Kad vec moralises ,sta ces na portalima ,idi na njivu.Idi i nedeljom,ne spavaj . Srami se.