Српска даје милионе КМ за лобирање у Америци

Република Српска је обновила уговор о заступању њених интереса у САД са компанијом МцГиннис Лоцхридге за ову годину. С друге стране, Милорад Додик најављује прекид сарадње са америчком амбасадом. Поставља се питање да ли ће то утицати на даљи ток сарадње Републике Српске са Америком?

Република Српска 29.03.2023 | 17:05
Српска даје милионе КМ за лобирање у Америци

Према уговору који је доступан на страници Министарства правде САД-а,Република Српска ће мјесечно трошити 63.000 долара, односно 756.000 долара или 1,3 милиона КМ годишње за лобирање у САД-у.

Ова информација не би се ни знала да није објављена на сајту америчког министарства јер надлежни овакве податке вјешто крију. С друге стране, Милорад Додик је најавио прекид сарадње са америчком амбасадом, али тврди да то неће утицати на сарадњу са Америком као државом.

„Ми смо рекли да нећемо да сарађујемо са амбасадором и његовим сарадницима овде, нико није прекинуо сарадњу са Америком. сви остали састанци редовни ће се одржавати ми поштујемо Америку и амерички народ“, каже Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Уговор о заступању интереса Српске је насловљен на министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златана Клокића, а тексашка компанија МцГиннис се обавезује да ће савјетовати и представљати Републику Српску.

Власт Републике Српске је од 2006. године потрошила чак 40 милиона долара на лобирање у САД-у. Сав тај новац нетранспарентно се троши, а ефеката нема.

„Ово није први пут, ово траје годинама да те агенције врше лобирање. Многе државе то раде јер у Вашингтону се све може за паре.  Колико је успјеха било до сада говори сама та црна листа,  према томе није било успјеха, а шта год ко да да уради Милорад Додик је толико салви увреда америчким амбасадорима упутио да је напросто тешко разумјети да се може нешто промијенити“, сматра  Игор Давидовић, бивши дипломата.

„Човјек који је у овом случају и предсједник најјаче политичке организације у Републици Српској и човјек који је на волшебан начин побиједио на изборима има намјеру да контролише Владу Републике Српске и он је контролише са шизофреним приједлозима, а Влада са својим одлукама само потврђује да је сервилна и поданичка према једном човјеку који ову земљу води у пропаст“, каже Вукота Говедарица, шеф клуба посланика СДС у НС РС.

Милиони марака се годинама троше за представништва РС у Русији, Аустрији, Белгији, Њемачкој, Израелу и Србији. Међутим,  питање је колико је оправдано постојање представништава Републике Српске у свијету.

„Представништва добијају новац зато што су та представништва постављена као системи у којима неки људи остварују личну корист, а за Републику Српску нема ништа. Представништво у Америци само је успјело да подигне број особа из Републике Српске на црним листама“, сматра Игор Црнадак, бивши шеф дипломатије БиХ.

За рад представништава у овој години, из буџета Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, које је надлежно за представништва РС у иностранству, биће издвојено 5,3 милиона КМ.

(БН) Фото: Цапитал

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

БАТО

29.03.2023 15:27

Нема сарадње са амбасадом Америке а има са Америком... Све ми се збркало у глави , ништа не контам..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гедзо

29.03.2023 15:38

Зар то није мито и корупција.. Јел то Америка која извози правосудје. Зар то није корупција, јавна.. Америцке дипломате јавно узимају мито од народа који се пласе Америке или зеле неку помоц.. Америка опстаје на пљацки, миту и корупцији. Зато је тако и у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ

29.03.2023 18:08

Јавност је упозната и мозе провјерити колико и када је сваки од лобиста плацен да би заступао ставове оних који га плацају и постоје одредјени услови и стандарди који морају бити испостовани, укратко лобиста је нека врста агента или адвоката групе или појединца који га плаца . Корупција је несто сто се ради скривено и тада лобиста износи ставове онога који га плаца, а јавност стице утисак да су ти ставови аутентицни, а не плаценицки ставови лобисте. У ствари, он у слуцају непријављивања плацања/корупције обмањује јавност.

Name

Ре НЕ

29.03.2023 19:20

Џаба се трудиш, народ је слуђен послије 25 година Додикове тортуре па више не зна ни разм8шљати, разликовати основне појмове.

Name

Лука

29.03.2023 15:46

Поган, једно прича, а друго ради ???????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.03.2023 16:03

Ствар је да ово мозес схватити као пљачка новца у бити се и незна гдје тај новац зврсава. А нај битнија ствар да нас убједе како је то лобирање добро за Српску а везе нема нити мозе ста примјенити зато сто Америцка дипломатија функционисе на дрзавним нивоима комуникације гдје никакве ентитете не препознају и ту је крај лобију.

Name

Ујак

29.03.2023 15:54

Боље да су дали у цркву. Мислим да се вјерници слазу са мном. А невјерници да се не слазу са мном . Ја се слазем са невјерницима.. Јос нема никог да се вратио из мртвих..Лако је мадјионицарским трикивина врацати мртве у зивот.. Мозда се и Лазо претварао болестан. Или је добио дозу коке.. Исус је био хипик, хеви металац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг

29.03.2023 16:44

Ово је само доказ безнађа политике снсд: сила, аутократија, незнање.Народе спас је на видику, падом безбожне Америке, ово бурлетове шаке јада, урушиће се преко ноћи.

Name

БАЊА ЛУКА

29.03.2023 15:59

ОБРЕНКА СТЕВАНОВИЋ ЈЕ ЗА САВЈЕТНИКА ДОДИГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

29.03.2023 16:19

Рекао бих подмићивање, измишљају нове рећи да сакрију работу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.03.2023 18:09

Да а са друге стране прекида сарадњу То је за лакомислене а иначе то је брутална крадја пљачка и прање новца

Name

Наљутијо се цовјек!

29.03.2023 16:46

Па Милорад це да прекине сарадјују са Америком амбасадорима преставницима дрзаве Гдје су његови лобисти мислеци да неце Америка прекинути сарадјују са његовим лобистима и амбасадорица. Е Нема ти у САД да купис лобисте Зна САД те муцке Али им Нема везе паре стизу Ипак у Америку из ентитета РСа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А кад

29.03.2023 16:49

Це се новци за лобирањее које су корумпирани партијаси исисали из будзета братити у будзет а одговорни у затвореее! Има ли закона ј правне дртаве на видику!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

29.03.2023 16:57

Оцели вас Ђаво однијети икад. Додјела ова сиротиња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

29.03.2023 17:12

Иста говна и Америка и овај наш међед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

29.03.2023 17:14

Пристао би и ја да ме за те паре вријеђају, ко прича о Инцку а и Шмит ће претрпите такве увреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

29.03.2023 17:35

Како да не. Те паре иду у приватне руке. Која још будала може да вјерује да се издваја новац за лобирање у земљи, чијим је амбасадорима, Бурле чисто патос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дерим

29.03.2023 18:03

Неби ме изненадило да је та компанија у Америци власништво Игора Додик. Ајде болан, нека се дјете само не дрогира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОИГОВ КРИМИНАЛ А НЕ ДОДИКОВ

29.03.2023 18:37

ЛАЖНИ И КРИМИНАЛНИ ПРДСЈЕДНИК МИЛОРАД ДОДИК СА СВОИМ ЛОБИСТИМА САМО ИЗВЛАЧИ НОВАЦ ИЗ БУЏЕТА И ДИЈЕЛЕ МЕЂУСОБНО Р СРБСКА НИКАД НИКАКВЕ КОРИСТИ НИЈЕ ВИДЈЕЛА ОД ТОГ ЛАЖНОГ ЛОБИРАЊА БАЛВАНА ЧЕКА ОДГОВОРНОСТ И ЗА ТАЈ КРИМИНАЛ ТАКО ЈЕ ЛАЖНИ ПРЕДСЈЕДНИК ПОСТАО МИЛИЈАРДЕР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.03.2023 08:34

Какве паре за лобирање,угледајте се на Хрвате и Бошњаке којима дијаспора лобира са одличним резултатима. Кога плаћамо,шта је досада излобирано???

ОДГОВОРИТЕ