Srpska daje milione KM za lobiranje u Americi

Republika Srpska je obnovila ugovor o zastupanju njenih interesa u SAD sa kompanijom McGinnis Lochridge za ovu godinu. S druge strane, Milorad Dodik najavljuje prekid saradnje sa američkom ambasadom. Postavlja se pitanje da li će to uticati na dalji tok saradnje Republike Srpske sa Amerikom?

Republika Srpska 29.03.2023 | 17:05
Srpska daje milione KM za lobiranje u Americi

Prema ugovoru koji je dostupan na stranici Ministarstva pravde SAD-a,Republika Srpska će mjesečno trošiti 63.000 dolara, odnosno 756.000 dolara ili 1,3 miliona KM godišnje za lobiranje u SAD-u.

Ova informacija ne bi se ni znala da nije objavljena na sajtu američkog ministarstva jer nadležni ovakve podatke vješto kriju. S druge strane, Milorad Dodik je najavio prekid saradnje sa američkom ambasadom, ali tvrdi da to neće uticati na saradnju sa Amerikom kao državom.

„Mi smo rekli da nećemo da sarađujemo sa ambasadorom i njegovim saradnicima ovde, niko nije prekinuo saradnju sa Amerikom. svi ostali sastanci redovni će se održavati mi poštujemo Ameriku i američki narod“, kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ugovor o zastupanju interesa Srpske je naslovljen na ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatana Klokića, a teksaška kompanija McGinnis se obavezuje da će savjetovati i predstavljati Republiku Srpsku.

Vlast Republike Srpske je od 2006. godine potrošila čak 40 miliona dolara na lobiranje u SAD-u. Sav taj novac netransparentno se troši, a efekata nema.

„Ovo nije prvi put, ovo traje godinama da te agencije vrše lobiranje. Mnoge države to rade jer u Vašingtonu se sve može za pare.  Koliko je uspjeha bilo do sada govori sama ta crna lista,  prema tome nije bilo uspjeha, a šta god ko da da uradi Milorad Dodik je toliko salvi uvreda američkim ambasadorima uputio da je naprosto teško razumjeti da se može nešto promijeniti“, smatra  Igor Davidović, bivši diplomata.

„Čovjek koji je u ovom slučaju i predsjednik najjače političke organizacije u Republici Srpskoj i čovjek koji je na volšeban način pobijedio na izborima ima namjeru da kontroliše Vladu Republike Srpske i on je kontroliše sa šizofrenim prijedlozima, a Vlada sa svojim odlukama samo potvrđuje da je servilna i podanička prema jednom čovjeku koji ovu zemlju vodi u propast“, kaže Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS u NS RS.

Milioni maraka se godinama troše za predstavništva RS u Rusiji, Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Izraelu i Srbiji. Međutim,  pitanje je koliko je opravdano postojanje predstavništava Republike Srpske u svijetu.

„Predstavništva dobijaju novac zato što su ta predstavništva postavljena kao sistemi u kojima neki ljudi ostvaruju ličnu korist, a za Republiku Srpsku nema ništa. Predstavništvo u Americi samo je uspjelo da podigne broj osoba iz Republike Srpske na crnim listama“, smatra Igor Crnadak, bivši šef diplomatije BiH.

Za rad predstavništava u ovoj godini, iz budžeta Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, koje je nadležno za predstavništva RS u inostranstvu, biće izdvojeno 5,3 miliona KM.

(BN) Foto: Capital

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

BATO

29.03.2023 15:27

Nema saradnje sa ambasadom Amerike a ima sa Amerikom... Sve mi se zbrkalo u glavi , ništa ne kontam..

ODGOVORITE
Name

Gedzo

29.03.2023 15:38

Zar to nije mito i korupcija.. Jel to Amerika koja izvozi pravosudje. Zar to nije korupcija, javna.. Americke diplomate javno uzimaju mito od naroda koji se plase Amerike ili zele neku pomoc.. Amerika opstaje na pljacki, mitu i korupciji. Zato je tako i u BiH

ODGOVORITE
Name

NE

29.03.2023 18:08

Javnost je upoznata i moze provjeriti koliko i kada je svaki od lobista placen da bi zastupao stavove onih koji ga placaju i postoje odredjeni uslovi i standardi koji moraju biti ispostovani, ukratko lobista je neka vrsta agenta ili advokata grupe ili pojedinca koji ga placa . Korupcija je nesto sto se radi skriveno i tada lobista iznosi stavove onoga koji ga placa, a javnost stice utisak da su ti stavovi autenticni, a ne placenicki stavovi lobiste. U stvari, on u slucaju neprijavljivanja placanja/korupcije obmanjuje javnost.

Name

Re NE

29.03.2023 19:20

Džaba se trudiš, narod je sluđen poslije 25 godina Dodikove torture pa više ne zna ni razm8šljati, razlikovati osnovne pojmove.

Name

Luka

29.03.2023 15:46

Pogan, jedno priča, a drugo radi ???????????

ODGOVORITE
Name

Re

29.03.2023 16:03

Stvar je da ovo mozes shvatiti kao pljačka novca u biti se i nezna gdje taj novac zvrsava. A naj bitnija stvar da nas ubjede kako je to lobiranje dobro za Srpsku a veze nema niti moze sta primjeniti zato sto Americka diplomatija funkcionise na drzavnim nivoima komunikacije gdje nikakve entitete ne prepoznaju i tu je kraj lobiju.

Name

Ujak

29.03.2023 15:54

Bolje da su dali u crkvu. Mislim da se vjernici slazu sa mnom. A nevjernici da se ne slazu sa mnom . Ja se slazem sa nevjernicima.. Jos nema nikog da se vratio iz mrtvih..Lako je madjionicarskim trikivina vracati mrtve u zivot.. Mozda se i Lazo pretvarao bolestan. Ili je dobio dozu koke.. Isus je bio hipik, hevi metalac.

ODGOVORITE
Name

Drug

29.03.2023 16:44

Ovo je samo dokaz beznađa politike snsd: sila, autokratija, neznanje.Narode spas je na vidiku, padom bezbožne Amerike, ovo burletove šake jada, urušiće se preko noći.

Name

BANJA LUKA

29.03.2023 15:59

OBRENKA STEVANOVIĆ JE ZA SAVJETNIKA DODIGA.

ODGOVORITE
Name

Du

29.03.2023 16:19

Rekao bih podmićivanje, izmišljaju nove reći da sakriju rabotu

ODGOVORITE
Name

Tatar

29.03.2023 18:09

Da a sa druge strane prekida saradnju To je za lakomislene a inače to je brutalna kradja pljačka i pranje novca

Name

Naljutijo se covjek!

29.03.2023 16:46

Pa Milorad ce da prekine saradjuju sa Amerikom ambasadorima prestavnicima drzave Gdje su njegovi lobisti misleci da nece Amerika prekinuti saradjuju sa njegovim lobistima i ambasadorica. E Nema ti u SAD da kupis lobiste Zna SAD te mucke Ali im Nema veze pare stizu Ipak u Ameriku iz entiteta RSa.

ODGOVORITE
Name

A kad

29.03.2023 16:49

Ce se novci za lobiranjee koje su korumpirani partijasi isisali iz budzeta bratiti u budzet a odgovorni u zatvoreee! Ima li zakona j pravne drtave na vidiku!????

ODGOVORITE
Name

W

29.03.2023 16:57

Oceli vas Đavo odnijeti ikad. Dodjela ova sirotinja

ODGOVORITE
Name

Предатор

29.03.2023 17:12

Иста говна и Америка и овај наш међед

ODGOVORITE
Name

Србо

29.03.2023 17:14

Пристао би и ја да ме за те паре вријеђају, ко прича о Инцку а и Шмит ће претрпите такве увреде.

ODGOVORITE
Name

Bok

29.03.2023 17:35

Kako da ne. Te pare idu u privatne ruke. Koja još budala može da vjeruje da se izdvaja novac za lobiranje u zemlji, čijim je ambasadorima, Burle čisto patos.

ODGOVORITE
Name

Derim

29.03.2023 18:03

Nebi me iznenadilo da je ta kompanija u Americi vlasništvo Igora Dodik. Ajde bolan, neka se djete samo ne drogira.

ODGOVORITE
Name

DOIGOV KRIMINAL A NE DODIKOV

29.03.2023 18:37

LAŽNI I KRIMINALNI PRDSJEDNIK MILORAD DODIK SA SVOIM LOBISTIMA SAMO IZVLAČI NOVAC IZ BUDŽETA I DIJELE MEĐUSOBNO R SRBSKA NIKAD NIKAKVE KORISTI NIJE VIDJELA OD TOG LAŽNOG LOBIRANJA BALVANA ČEKA ODGOVORNOST I ZA TAJ KRIMINAL TAKO JE LAŽNI PREDSJEDNIK POSTAO MILIJARDER

ODGOVORITE
Name

Istina

30.03.2023 08:34

Kakve pare za lobiranje,ugledajte se na Hrvate i Bošnjake kojima dijaspora lobira sa odličnim rezultatima. Koga plaćamo,šta je dosada izlobirano???

ODGOVORITE