Медији: У Охриду постигнут договор о формирању ЗСО

 - Светске агенције и медији у региону известили су о дијалогу у Охриду, преносећи да су се Београд и Приштина усагласили о имплементационом анексу споразума о путу нормализације међусобних односа, а да је   прва од обавеза тзв. Косова успостављање ЗСО.

Србија 19.03.2023 | 09:29
Медији: У Охриду постигнут договор о формирању ЗСО

Америчка новинска агенција Асошијетед прес пренела је оцену високог представника Жозепа Бореља да је јасно да ће "обе стране имати значајну корист од споразума" и да дијалог није значајан само због Београда и Приштине већ и због "стабилности, безбедности и просперитета целог региона".

Према речима високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност, лидери Србије и тзв. Косова су оквирно одобрили текст споразума током разговора у Бриселу, а споразум ц́е ступити на снагу када буде одобрен план за његову имплементацију, наводи АП.

Агенција подсећа да је председник Србије Александар Вучиц́ пред одлазак у Охрид најавио да "нец́е ништа потписати" и поновио да никада нец́е признати тзв. Косово нити дозволити његово чланство у УН.

Он је то, како се наводи, и потврдио током обраћања медијима по завршетку разговора, рекавши да "није потписао имплементациони документ, иако је (Аљбин) Курти инсистирао на томе".

"Данас није био никакав дан Д, али је био добар дан. У месецима који су пред нама очекују нас озбиљни и тешки задаци", рекао је Вучиц́.

Руска агенција ТАС С наводи речи Бореља да су се Србија и тзв. Косово договорили о редоследу мера за нормализацију билатералних односа, а прва од њих је спровођење обавеза Приштине у вези са успостављањем самоуправе у српским заједницама.

"Косово се сложило да одмах започне - и када кажем одмах, мислим одмах - преговоре у оквиру дијалога уз посредовање Европске уније о успостављању конкретних аранжмана и гаранција како би се обезбедио одговарајуц́и ниво самоуправљања за српске заједнице на Косову", нагласио је Борељ, преноси ТАС С.

Руска агенција наводи да је служба за спољне послове ЕУ потврдила да ће Европска унија сазвати донаторску конференцију, ако Београд и Приштина благовремено примене све одредбе споразума о нормализацији односа.

"ЕУ ц́е организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се успоставио инвестициони и финансијски пакет помоц́и за Косово и Србију. Међутим, никаква исплата нец́е бити извршена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у ​​потпуности спроведене", наводи се у саопштењу служба за спољне послове ЕУ, шреноси ТАС С.

Британска агенција Ројтерс у кратком извештају након састанка у Охриду истиче да су се Београд и Приштина после 12-часовних разговора под покровитељством ЕУ усагласили о имплементационом анексу споразума о путу нормализације међусобних односа.

Председник Србије Александра Вучића на конференцији за новинаре је рекао да се две стране нису договориле око свих тачака.

"Али упркос разликама, имали смо пристојан разговор", рекао је Вучић, наводи се у извештају Ројтерса.

Агенција Хина преноси речи председника Вучића да је реч о процесу који је дубок, озбиљан и потрајаће. 

"За нас је од велике важности да је као приоритетна обавеза постављено формирање Заједница српских опћина (ЗСО) у складу с претходно потписаним споразумима у оквиру дијалога", казао је Вучић, наводи Хина. 

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Виктор

19.03.2023 08:49

Вучић Је продао све до сада ,продаће И то што је остало, то је сурова истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.03.2023 09:04

Вуцицу ти се ухватио зсо као пијан плота а нецес или несмијес да казес да це оне бити у дрзави Косову и ти цес признати то Косово као дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

19.03.2023 09:27

Добро је то сто се договор постигао, само се онда питам ста смо изгубили и гдје смо попустили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европљанин

19.03.2023 09:46

Лахчаку и Борељу би било боље да се ангарзују за ЕУ. Него за Шиптаре да добију Косово. Како је кренулу у Украјини дај бозе да се овај рат не пребацу на ЕУ. Хахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

19.03.2023 09:58

Ако СЗО не буде имала своју полицију која неце бити подредјена Пристини онда СЗО има смисла. Ни мјесовита полиција у СЗО по Србе није добро рјесење. Само представници Срба да бирају у редове полиције из реда Српског народа. Подразумијева се да се бира цестит цовјек. Не мозе пилицар представљат ред и закон. Мозе у кокосињцу на стету перади. И осим полиције да Срби имају свој правосудни систем који такодје није подредјен Пристини.. Ако СЗО буде под управом албанске полиције и правосудја онда СЗО нема смисла и није никакаква застита за Србе. Зато сто те институције дјелују антисрпски јер су тезње Албанаца прогон Срба са Косова, и знацило би наставак тортуре и притисака на Српски народ од стране албанских власти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злотвори

19.03.2023 10:02

Европа сатанистицка.организацина.,Украјину подржавају а.Србију уцењују и.осудјују и.то.се.зове Европа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имас ли ума

19.03.2023 12:10

Униставају Украјину, подрзавају је у униставању преко измонтираних фасиста и нациста, не само Украјину него униставају цак све словене без обзира на нацију вјеру итд а да би то постигли највазније ударити прво на православне замајавајуци мантрама оне друге итд. итд. а циљ је унистити их све скупа.... "Како унистити словене" и засто?! Није слуцајно изабран и нацин и како и гдје и помоцу кога, напрозив све плански како је и описано.....

Name

Западна

19.03.2023 12:11

Да.

Name

Фед

19.03.2023 10:32

Засто се инсистира на ЗСО када је Косово део Србије,питам онако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

19.03.2023 12:38

И усмени пристанак је вјеродостојан и правно валидан као и писмени потпус. Такви договори су увјек подкрјепљени звучним записом. Косово је фактички признато од стране србијанског преговарачког тима на челу са предсједником Гос.Вучићем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.03.2023 00:25

Вуцјак договара оно сто је вец договорено и потписано у Бриселу!

ОДГОВОРИТЕ