Mediji: U Ohridu postignut dogovor o formiranju ZSO

 - Svetske agencije i mediji u regionu izvestili su o dijalogu u Ohridu, prenoseći da su se Beograd i Priština usaglasili o implementacionom aneksu sporazuma o putu normalizacije međusobnih odnosa, a da je   prva od obaveza tzv. Kosova uspostavljanje ZSO.

Srbija 19.03.2023 | 09:29
Mediji: U Ohridu postignut dogovor o formiranju ZSO

Američka novinska agencija Asošijeted pres prenela je ocenu visokog predstavnika Žozepa Borelja da je jasno da će "obe strane imati značajnu korist od sporazuma" i da dijalog nije značajan samo zbog Beograda i Prištine već i zbog "stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta celog regiona".

Prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, lideri Srbije i tzv. Kosova su okvirno odobrili tekst sporazuma tokom razgovora u Briselu, a sporazum će stupiti na snagu kada bude odobren plan za njegovu implementaciju, navodi AP.

Agencija podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred odlazak u Ohrid najavio da "neće ništa potpisati" i ponovio da nikada neće priznati tzv. Kosovo niti dozvoliti njegovo članstvo u UN.

On je to, kako se navodi, i potvrdio tokom obraćanja medijima po završetku razgovora, rekavši da "nije potpisao implementacioni dokument, iako je (Aljbin) Kurti insistirao na tome".

"Danas nije bio nikakav dan D, ali je bio dobar dan. U mesecima koji su pred nama očekuju nas ozbiljni i teški zadaci", rekao je Vučić.

Ruska agencija TAS S navodi reči Borelja da su se Srbija i tzv. Kosovo dogovorili o redosledu mera za normalizaciju bilateralnih odnosa, a prva od njih je sprovođenje obaveza Prištine u vezi sa uspostavljanjem samouprave u srpskim zajednicama.

"Kosovo se složilo da odmah započne - i kada kažem odmah, mislim odmah - pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije o uspostavljanju konkretnih aranžmana i garancija kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja za srpske zajednice na Kosovu", naglasio je Borelj, prenosi TAS S.

Ruska agencija navodi da je služba za spoljne poslove EU potvrdila da će Evropska unija sazvati donatorsku konferenciju, ako Beograd i Priština blagovremeno primene sve odredbe sporazuma o normalizaciji odnosa.

"EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Međutim, nikakva isplata neće biti izvršena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene", navodi se u saopštenju služba za spoljne poslove EU, šrenosi TAS S.

Britanska agencija Rojters u kratkom izveštaju nakon sastanka u Ohridu ističe da su se Beograd i Priština posle 12-časovnih razgovora pod pokroviteljstvom EU usaglasili o implementacionom aneksu sporazuma o putu normalizacije međusobnih odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare je rekao da se dve strane nisu dogovorile oko svih tačaka.

"Ali uprkos razlikama, imali smo pristojan razgovor", rekao je Vučić, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Agencija Hina prenosi reči predsednika Vučića da je reč o procesu koji je dubok, ozbiljan i potrajaće. 

"Za nas je od velike važnosti da je kao prioritetna obaveza postavljeno formiranje Zajednica srpskih općina (ZSO) u skladu s prethodno potpisanim sporazumima u okviru dijaloga", kazao je Vučić, navodi Hina. 

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Viktor

19.03.2023 08:49

Vučić Je prodao sve do sada ,prodaće I to što je ostalo, to je surova istina

ODGOVORITE
Name

BL

19.03.2023 09:04

Vucicu ti se uhvatio zso kao pijan plota a neces ili nesmijes da kazes da ce one biti u drzavi Kosovu i ti ces priznati to Kosovo kao drzavu.

ODGOVORITE
Name

Sasa

19.03.2023 09:27

Dobro je to sto se dogovor postigao, samo se onda pitam sta smo izgubili i gdje smo popustili

ODGOVORITE
Name

Evropljanin

19.03.2023 09:46

Lahčaku i Borelju bi bilo bolje da se angarzuju za EU. Nego za Šiptare da dobiju Kosovo. Kako je krenulu u Ukrajini daj boze da se ovaj rat ne prebacu na EU. Hahahahaha

ODGOVORITE
Name

Dejvid

19.03.2023 09:58

Ako SZO ne bude imala svoju policiju koja nece biti podredjena Pristini onda SZO ima smisla. Ni mjesovita policija u SZO po Srbe nije dobro rjesenje. Samo predstavnici Srba da biraju u redove policije iz reda Srpskog naroda. Podrazumijeva se da se bira cestit covjek. Ne moze pilicar predstavljat red i zakon. Moze u kokosinjcu na stetu peradi. I osim policije da Srbi imaju svoj pravosudni sistem koji takodje nije podredjen Pristini.. Ako SZO bude pod upravom albanske policije i pravosudja onda SZO nema smisla i nije nikakakva zastita za Srbe. Zato sto te institucije djeluju antisrpski jer su teznje Albanaca progon Srba sa Kosova, i znacilo bi nastavak torture i pritisaka na Srpski narod od strane albanskih vlasti..

ODGOVORITE
Name

Zlotvori

19.03.2023 10:02

Evropa satanisticka.organizacina.,Ukrajinu podržavaju a.Srbiju ucenjuju i.osudjuju i.to.se.zove Evropa.

ODGOVORITE
Name

Imas li uma

19.03.2023 12:10

Unistavaju Ukrajinu, podrzavaju je u unistavanju preko izmontiranih fasista i nacista, ne samo Ukrajinu nego unistavaju cak sve slovene bez obzira na naciju vjeru itd a da bi to postigli najvaznije udariti prvo na pravoslavne zamajavajuci mantrama one druge itd. itd. a cilj je unistiti ih sve skupa.... "Kako unistiti slovene" i zasto?! Nije slucajno izabran i nacin i kako i gdje i pomocu koga, naproziv sve planski kako je i opisano.....

Name

Zapadna

19.03.2023 12:11

Da.

Name

Fed

19.03.2023 10:32

Zasto se insistira na ZSO kada je Kosovo deo Srbije,pitam onako

ODGOVORITE
Name

Ambasador

19.03.2023 12:38

I usmeni pristanak je vjerodostojan i pravno validan kao i pismeni potpus. Takvi dogovori su uvjek podkrjepljeni zvučnim zapisom. Kosovo je faktički priznato od strane srbijanskog pregovaračkog tima na čelu sa predsjednikom Gos.Vučićem

ODGOVORITE
Name

Goran

20.03.2023 00:25

Vucjak dogovara ono sto je vec dogovoreno i potpisano u Briselu!

ODGOVORITE