Влада Српске одбија да исплати борцу пола милиона КМ

Влада Републике Српске дужна је појединим борцима и преко пола милиона марака за накнаде по основу инвалидности, али упорно одбија да их исплати, чак и када о томе постоје судске пресуде.

Република Српска 01.03.2023 | 13:51
Влада Српске одбија да исплати борцу пола милиона КМ

Управо ово се догађа предсједнику Организације ратних војних инвалида града Бањалука Горану Костићу који се 23 године бори са Министарством рада и борачко инвалидске заштите РС због упорног одбијања да му исплати заостатке у висини преко пола милиона марака, на које је више пута доказао да има право.

Прича да је рањен на добојском ратишту 1994. године у главу, стомак и ноге, а након више спорова које је добио, поново је тужио ово министарство прошле године и то због рјешења у којем му се права на накнаду за ортопедски додатак утврђују тек од 2022. године.

Окружни суд је утврдио да је његова тужба у потпуности основана и наредио да се донесе ново рјешење, уважавајући чињеницу када је рањавање настало, а не када је донесен акт.

Међутим, умјесто тога, ово министарство је само поновило исто рјешење са новим датумом и утврдило да његова права за још годину касније, од 1. марта 2023. године, дакле од ове године, а не од 1994. године, када се догодило рањавање.

На овај начин, министарство је директно прекршило пресуду суда и ставило се изнад правосуђа, које је утврдило да је њихов акт незаконит и неправилан, те да се Костићу мора уважити инвалидност од дана настанка, а не од доношења рјешења.

Суд пресудио, министарство се чешља

Суд је потврдио још једном да је рањавање било током рата, да је Костић рањен у главу, стомак и лијеву наткољеницу због чега му је нога остала краћа за два центиметра, те да има бројне посљедице међу којима су и епилептични напади.

Рањавање у ногу је у рјешењу министарства само констатовано а није образложено, на шта се суд посебно реферисао и затражио да се овај недостатак отклони.

“Није довољно само констатовати у налазу само наведену повреду, него је потребно да се она цијени и утврди да ли је тужилац испуњавао накнаду за ортопедски додатак, како тврди. Ова оцјена другостепене комисије је потпуно изостала, из чега произилази да налаз и мишљење нису дати у складу са одредбама правилника о раду љекарске комисије.

Тужени је оспореним актом у потпуности уважио непотпун налаз и мишљење комисије и преписао га, због чега је оспорени акт обухваћен истом повредом и ваљало би га уважити и поништити”, навели су у пресуди.

Такође, суд у пресуди истиче да при вођењу поступка и рјешавања, министарство није омогућило Костићу да што лакше заштити и оствари своја права, што је била њихова обавеза.

Костић каже да се са овим министарством бори више од двије деценије и да не желе да му исплате оно што су му дужни по закону по основу тога што је борац прве категорије, друга група, што су му више пута оспоравали, али никада нису успјели.

“Добио сам их на суду, али ни суд није довољно јак да им нареди шта да раде. Нису они само мени отели, то су урадили хиљадама бораца. Знао сам да имам право на заостатке, али то су велике паре па ми не дају. Да плате мени, морали би свима и онда нас само одбијају, пресуде им не значе ништа”, каже Костић за ЦАПИТАЛ.

Као да је рањен данас а не прије 29 година

Прича да потражује преко 400.000 марака заостатака и да се пред комисијама нашао много пута. Конзилијум љекара одредио му је категорију, добио је рјешење о инвалидности, све му је признато, али не дају му ниједне марке заостатака на које има право.

“У оба ова посљедња рјешења министарства, они укидају неко рјешење из 2010. године. Послије тога сам добио још пет рјешења, па не знам зашто баш ово бирају. Ово је страшно! У овом министарству влада тешки криминал. Да је ово правна држава и да ми признају ортопедски додатак, то би било много више од 400.000 марака. Али ја сам био спреман и да се нагодим, иако ми је адвокат рекао да то не бих смио радити. Хтио сам да се то заврши и да се договоримо, али одбијају”, каже Костић.

Костић прича да би овај ортопедски додатак требало да износи од 450-500 марака, али да у рјешењу нема ни ријечи о заостацима. Испада као да је рањен данас и да му права теку од сутра.

Каже да не зна колико му дугују за све ове године, јер су се износи мијењали сваке године, али је сигуран да је сума висока.

О Костићу смо писали и прошле године када се на улици “нагуравао” са вршиоцем дужности помоћника министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомиром Граонићем којег, између осталих, лично криви за стопирање исплата инвалиднина.

Радомир Граонић поднио је оставку након физичког окршаја са Костићем.

Као и обично, из Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС ни овај пут нисмо добили одговоре на питања која смо послали прије пет дана. Питали смо их када ће се испоштовати пресуда Окружног суда Бањалука у тужби коју је поднио Горан Костић и када ће му бити исплаћене заостале инвалиднине.

Поново ћемо их тужити

Костићев адвокат Срђан Раковић каже да министарство није испоштовало упуте суда и још више су му умањили права, те да већ сада припремају нову тужбу против министарства. Поступање министарства је, каже, противзаконито и произвољно, па ће новом тужбом тражити правду.

“Обраћали смо им се након одлуке суда и тражили да се за почетак остваривања његових права узме дан рањавања како је раније већ утврђено и како то закон прописује, али су му их опет умањили. Нису му признали ортопедски додатак, а период признавања права по основу рањавања су му скратили за још годину дана. Признају му права тек од 1. марта ове године што је супротно закону, судској пресуди, али и њиховом ранијем рјешењу које смо побили”, каже Раковић.

(Цапитал)

Коментари / 71

Оставите коментар
Name

Солунац

01.03.2023 13:01

Није никакав борац него један изгледа обицни плаценик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.03.2023 14:24

Недају борцу а да је нека леура из снсд добио би ста зели...ејјј кадце опет тај рат..ухххх

Name

Ре

01.03.2023 14:49

Ти си један смрад.

Name

Весна

01.03.2023 16:00

Ако и није овдје се ради о пошзивању судских одлука свог ентитета. Све је деграфирано, безвриједно, .колапс!!

Name

Бирац ВРС

01.03.2023 16:01

Ђе вам је Савчић, јел он бјеше неки генерал, заштитник бораца РС

Name

Дјечак

01.03.2023 16:36

Солунац ти си изгледа плаћеник.

Name

РЕ Солунац

01.03.2023 16:47

да бог да и теби било као њему

Name

РОМАНИЈА

01.03.2023 18:48

Битно је да Додику сваки дан милиони капају, а нама ствараоцима РС шипак , копамо по контејнерима, док смо ми гинули и остајали инвалиди Додик је сверцовао и богатио се, сутра господо буде ли рат, ја цу први дици руке у ваздух, 4 године сам крварио по рововима, добио сам к...од РС као и вецина бораца , инвалида, породица погинули, нек Додик моли бога да не буде рат, јер це мало ко пуску узети, ја сам РВИ, огорчен сам, хљеб зарадјујем у Сарајеву , и то од оних против који сам ратовао , закувај Миле , видјет цес колико цес војника сабрати и исход на крају свега. Срамно је како се према нама власт понаса, веца права пси имају од нас.

Name

Мир Браћо

01.03.2023 18:48

Солунац срам те било. Извини се човјеку

Name

Србо

01.03.2023 13:10

Борци су сами себи криви, сад мало мало па чујем да се одричу борачког стажа да би остали дуже на послу и да неиду у пензију а кад сутра буду требали почети примати борачки додатак ,постоји могућност да на то немају право ,јер су се одррекли тог стажа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

01.03.2023 14:17

Ре Срби, не лупај кад не знаш. Одричу се ратног стажа јер није уплаћиван и јер им квари просјек за пензију а борачки додатак је друго. Њега морају исплаћивати мада би банда на власти радо то избјегла

Name

Ре Пајкан

01.03.2023 15:48

Провјери па онда нешто реци, ако си како се потписујеш ,изабереш најбоље године уплате а исто и за борце кои су били у рату и за оног ко је радио бар код мене, само што овај што је радио нема дупли стаж.

Name

Гедзо

01.03.2023 13:17

Па од тога је себи влада купила хеликоптер. Ратни инвалиди путују на стакама а профитери лете хеликоптерима и возају их у скупим аутима. Не треба ици у рат бранит дрзаву. Нико. Не треба се пласит ни војног суда јер це на власт доци и профитери и лопови који и не воле борце. Ако си јос био херој слиједи ти самоубиство из засједе.. С ледја. А и дрзава нестане она која би ти судила а настане она која це ти судит сто си ратовао. Србијанске генерале у Хаг смјестисе профитери. За паре и фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјечак

01.03.2023 17:55

Ето тако је нажалост. Из овог треба извући поуку, да не треба ићи ратовати јер се увијек ратује за туђе интересе, сви бивши борци, инвалиди и породице погинулих су склоњени са стране и само се чека да помру. Ето за шта су гњили у рову и младе године провели у блату, на снијегу, киши, гледајући крв и разнијете људе око себе знајући да и њих врло лако иста судбина чека.

Name

Јоска

01.03.2023 13:21

Ништа чудно све су наше институције труле, јаче од свих судова, у чему је онда поента ове државе? Дал' да будемо робови, док им ваљас користе те онда те одбаце и збогом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

01.03.2023 13:35

Ни федерална влада неби радила војницима ВРС сто раде ови издајници и лазне патриоте!!! Људима су одузимали свиње, коке… због дуговања према ртрс, а сами непостују одлуке судова!!! Срамота за ста смо се борили и остављали своје дијелово тијела!!!

Name

Приједорцанин М.

01.03.2023 13:41

Чему служи рс кад већина није задовољна животом.нема права и правде која сврха...

Name

Лактаси

01.03.2023 13:56

Труле институције гдје раде већином који су рат гледали преко тв.Људско дно али народ заслужују ово ,гласали су?

Name

Татар

01.03.2023 13:57

Онда су нам овакви судови апсолутно непотребни.И не знам што уопште овако раде ако се ствар не може довести до краја Да се види да нешто раде.

Name

Ре

01.03.2023 14:04

Неко ће му се на крају јавити и рећи колико треба дати за "кафу" па да му то исплате

Name

Ре Прихедорчанин М

01.03.2023 14:34

Р. Српска служи онима у власти.

Name

ре

01.03.2023 15:41

РС слузи само и искљуциво да се богате политицари на власти и у опозицији и њима блиски сарадници и родбина. Народ од овакве РС никад ниста није имала. Висе би борци имали од БИХ него од РС сто су икад имали.

Name

Ветеран 92

01.03.2023 13:22

Овдје нема коментара, с ствар је чиста ко суза! Очити примјер не бриге за борце а пуна им уста РС....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

01.03.2023 13:23

Борци су криви, продају се за литар уља или ливо сваких избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

01.03.2023 13:26

Адвокат би требало да зна, да треба против одговорних лица из министарства покренути кривични поступак за самовлашће због не извршење правосудних одлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрсган

01.03.2023 13:26

А ко је сад предсједник борачке у РС -у...имал он каквог утицаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXX

01.03.2023 13:27

Додик је увијек био и остао уз свој народ и са својим народом и он ће увијек бити ту уз свој народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо

01.03.2023 14:05

Мислиш био и остао уз свој хрватски народ 16

Name

Цедо

01.03.2023 14:06

Мислиш био и остао уз свој хрватски народ

Name

РЕ

01.03.2023 14:11

Ај' не сери!

Name

Лака

01.03.2023 14:18

Ре xxx, Води га кући будалетино

Name

Ре

01.03.2023 15:53

Заборавио си наводнике, јер је очигледно да се шпрдаш.

Name

Дезертер

01.03.2023 15:54

ДОДИК И ЈЕСТ ЛОПОВ КОЈИ НЕ ДА НОВАЦ БОРЦИМА ВИДИ ДА ИХ МОЖЕ МЛАТИТИ КО ПРАЗНУ СЛАМУ ... да борцу пиву потапсе по рамену и још добије глас на изборима ... ДОК ЈЕ ДОДИКА БОРЦИ НИКАДА НИШТА НЕЋЕ ДОБИТИ ДОБИТИ ... Борци и пензионери су велико зло овог народа ...

Name

Вигу

02.03.2023 11:06

Могао би али кад бих позвао борце да га прате али до краја то ј ресења проблема

Name

Весна

01.03.2023 13:29

Шта је по том питсњу рекао прдсједник владе??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАСМИН

01.03.2023 13:31

Баш ме чуди да Миле велики србин саботира борце,ништа гласајте опет за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

01.03.2023 13:34

И сад се ми драги саборци ишчуђујмо до бесвијести зашто је то тако? Један сам од пар хиљада оштећених па разумијем. Инвалидске комисије су састављене од немила и недрага. О стручности о том по том. Немогуће је овог несрећника обештетит, забога прече је дат 56 милиона, или нарyчит 7 тона помфрита итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

01.03.2023 13:35

Ово су бандити прве класе,ја сам насјео на њихову превару сто сам прихватио нагодбу да исплате 6000 км за рањавење, уњесто новца након неколико година сам добио обавијеат да сам добио акције измирење ратне стете за које нико ни марку да понуди. Преварени смо нема ста а кад видим ко је на власти никакво цудо није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.03.2023 14:32

Бусају се у прса да смо Држава а одлуке Суда не поштују и то свог Суда. Распашће се све к’о мјехур од сапунице кад одлуче стране силе јер народ је преварен непотизмом,криминалом па ево и правосудјем.

Name

Попај!

01.03.2023 13:44

Зар неко озбиљан мисли да је то што нема министра " рибиз РС", случајно....ма дајте молим вас. Па у том министарству су Ђокицини болиди који једино полажу вијенце ...јер да и мало образа имају трудили би се да пронађу што више несталих....али њих се и тако ништа не пита па ће прича још коју годину ове власти потрајати,док не приватизују све,демокрадски, а онда као и сад ће имати оне које могу купити....патриотизам као и струја..има кад ,,затреба,,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

01.03.2023 13:46

Сретан дан дрзавности Босне и Херцеговине свим градјанима и градјанкама да доцекају јос пуно у здрављу и среци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.03.2023 15:54

Хвала, али ову државу воде они који гледају само себе. Зато народ одлази.

Name

Фочак Р. К.

01.03.2023 13:46

Потребније је то Милораду и Игору Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

01.03.2023 13:48

За Сердарова има пара колико он хоће. Предсједнику БОРСа недостаје министар,па види шта су радили предходни. Мајицу вам лоповска. Да сам умјесто овог Костима потражио бих средство које сам носио у рату. Послије 2 свјетског рата она власт је гањала банду 3 године. Ову нашу банду нисмо у стању срушити 20 година. Требамо се упитати јесмо ли борци или...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

01.03.2023 13:51

ИСТО ПОСТУПАЊЕ КАО ШТО ПОСТУПА ФОНД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.... АЛИ И ОБАВЕЗА СУДА ЈЕ КАДА ИНСТИТУЦИЈЕ НЕ ПОСТУПАЈУ ПО ЊИХОВИМ ПРЕСУДАМА ДА ПОСЕБНИМ РЈЕШЕЊЕМ МЕРИТОРНО РИЈЕШЕ ПРЕДМЕТ. СВЕ ЈЕ ТО ОРГАНИЗОВАНА СПРЕГА ИНСТИТУЦИЈА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

01.03.2023 13:55

Зато , узурпатор тј . цик предсједник има буџет педесет седам милиона км . Мој пријатељ из Ситнеша имао пресуду за инвалиднину од прије десетак година , никад му нису исплатили , нажалост прошле године је умро !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тyуии

01.03.2023 14:01

Цивилној застити 5000км, борцима сица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

01.03.2023 14:46

За дзабе се борио, унистио дрзаву! И јос хоце то да наплати! Лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

056

01.03.2023 14:54

Сто би рекао Висковиц"јеба.и га",није му ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.03.2023 15:23

Ово је једна лопуза која је све добро наплатио од дрзаве а и лазно се представља није он никакав председник а и лазни је инвалид. Лопуза ниста не ради само да му је пара. Погледајте ста вози, који стан и пуно тога је добио а није заслузио. Сељцина из Бастаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

01.03.2023 17:24

Ти си једно дјубре не видјено а плус дезертер. Ста тебе брига ста вози?

Name

Јобива

01.03.2023 15:52

Чекајте овај се борио против БиХ у побуњеничкој војсци а сад тражи још и новац? Сретан вам дан државности 1. Март

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

01.03.2023 16:21

Треба свако доказат гдје је страдао. Знају се многи који су страдали док су пљацкали јер су домацини остављали крускице.. Тако је један Босњак у цивилки остао инвалид док је крао стоку Србину из стале.. И примао борацки додатак као војни инвалид, борац, док га нису одали његови. Зато је Зукан Хелез многе такве отресао са јасала. Били лопови а не борци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

01.03.2023 16:27

500 000 у БЛ. У Источном Сарајеву 15 000 максимално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.03.2023 16:35

Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

01.03.2023 16:48

Писају и серу по Борцима ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

01.03.2023 20:22

Борци погнути ледја нису борци,него они који живе на грбачи.

Name

+

01.03.2023 16:49

СРАМ ИХ БИЛО. САМО СУ СЕБИ СВЕ ПРИСВОЈИЛИ. А БОРЦЕ ТРЕБА ДРЖАТИ, КАО МАЛО ВОДЕ НА ДЛАНУ. А ПОСЕБНО ИНВАЛИДЕ И ПОРОДИЦЕ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

01.03.2023 17:19

Влада мора да исплати до задњег динара нашем саборцу,није лак живот борца инвалида којег занемарује влада која се куне у борце и њихова права

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.03.2023 17:52

Па ко је у неком рату зарадио пола милиона марака, једино пљачкаши и убице који су отимали од других!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.03.2023 18:39

Твој сеф је пуно висе зарадио иако је дезертер био. Колико је кукац наплатио за присилну мобилизацију?

Name

СрбИН

01.03.2023 19:07

Милане идиоте питај свог идола у ком периоду се он обогатио. Срами се коментара које овдје остављаш будало безобразна.

Name

Радо

01.03.2023 18:16

Зато ће остати брзо држава стараца и инвалида,зато способна радна снага масовно напушта државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буки

01.03.2023 20:56

Пола милиона,сто знаци да је требао примати мјесецно око 1400КМ? Па гдје то има???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.03.2023 21:26

Идиоти који браните тога лазова провјерите све ово сто писем о васем саборцу како га ви зовете, он је као и додо све добро уновцио. Болесници браните оне инвалиде који немају хљеба да једу сваки дан а не да се возе скупим аутима и имају станове и куце. Бас сте ми ви неки борци били видимо како браните Републику Српску и цувате од овога зла сто је пустоси. Продане дусе за пиво и сендвиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира за Милана

02.03.2023 07:47

Како имас образа о борцима прицати,када си ти дезертер.

Name

Миланеее

02.03.2023 08:47

Све си у праву, тај нас "саборац" има 3000 км инвалиднину, и као тезак инвалид вози и ауто!

Name

Ре

02.03.2023 11:42

Ево га ново магаре.

Name

Ре Милан

03.03.2023 09:12

Који си ти комад будале. Дезертер а писес о борцу.

Name

све јасно

02.03.2023 02:39

ПРЕВАРЕНИ ТАД ПРЕВАРЕНИ САД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

02.03.2023 10:43

Овај, и још многи други слични слућајеви су савршено јасан доказ, да је бораћка популација у РС изварана на све могуће наћине, од стране државе за коју су гинули, и коју су створили!

ОДГОВОРИТЕ