Тридесетогодишњи пас Боби из Португала најстарији пас на свету

Пас који се зове Боби, из Португала проглашен је за најстаријег пса на свету – и најстаријег пса који је икада живео саопштила је Гинисова књига рекорда Само две недеље након што је Спике проглашен најстаријим живим псом на свету, Гинисова књига рекорда добила је доказе о старијем псу. Много старији пас. У ствари, Боби (рођен 11. маја 1992.) није само најстарији живи пас; он је најстарији пас икада.

Занимљивости 06.02.2023 | 15:31
Тридесетогодишњи пас Боби из Португала најстарији пас на свету

Боби 1. фебруара 2023. има 30 година и 266 дана.

Проживео је цео свој живот са породицом Коста у руралном селу Цонкуеирос, у Леирији у Португалу. Боби је чистокрвни Рафеиро до Алентејо, који је раса паса чувара стоке са просечним животним веком од 12-14 година.

 

Португалски псиц́ је оборио скоро вековни рекорд; претходни најстарији пас икада, Блуи (1910-1939), био је аустралијски сточни пас који је живео 29 година и 5 месеци.

Године 1992. Боби је регистрован у Сервицо Медицо-Ветеринарио до Муниципио де Леириа (Ветеринарска медицинска служба општине Леириа), који су потврдили Бобијев датум рођења.

Бобијеву старост је такође потврдио СИАЦ, база података о куц́ним љубимцима коју је овластила португалска влада и којом управља СНМВ (Синдицато Национал дос Медицос Ветеринариос; Национална унија ветеринара).

Од тога што је по рођењу до сада најстаријИ верификован пас икада, Бобијева прича је занимљива! Рођен је као једно од четири мушка штенета, у помоц́ној згради у којој је породица Коста чувала дрва.

„Имао сам осам година. Мој отац је био ловац и увек смо имали много паса.“ рекао је Леонел Коста, који је сада има 38 година.

Због броја животиња које су вец́ поседовали, Леонелов отац је одлучио да не могу да задрже новорођене штенце.

“Нажалост, тада су старији људи који нису могли имати више животиња код куц́е сматрали нормалним да животиње закопају у рупу како не би преживеле“, објаснио је Леонел.

Дан након што су штенци рођени, Леонелови родитељи су ушли у собу и брзо их одвели док је њихова мајка Гира била одсутна. Међутим, у журби, нису схватили да су једног оставили иза себе.

Леонел се присец́а да су он и његова брац́а наредних дана били веома тужни, али су приметили да је Гира наставила да посец́ује помоц́ну зграду у којој су рођени њени штенци.

“Ситуација нам је била чудна, јер ако животиња више није ту, зашто би она ишла тамо?!”

Одлучили су да прате Гиру на једном од њених путовања, где су открили Бобија. Срец́ом је избегао исту судбину као и његова брац́а и сестре Леонел и његова брац́а одлучили су да задрже Бобијево постојање у тајности.

Када су Леонелови родитељи на крају открили Бобија, било је прекасно – младо штене је вец́ отворило очи. Боби је сада био део породице.Леонел сматра да је један од највец́их фактора који доприносе томе „мирно, мирно окружење“ у којем Боби живи, „далеко од градова“, извештава <а хреф="хттпс://www.гуиннессwорлдрецордс.цом/неwс/2023/2/олдест-дог-евер-рецорд-брокен-бy-30-yеар-олд-боби-фром-португал-736224">Гинисова књига рекорда

Боби никада није био везан ланцима нити везан за поводац, и одувек је уживао у слободном лутању шумама и пољопривредним површинама које окружују породичну куц́у Коста.Леонел описује Бобија као “веома друштвеног” јер је одрастао са многим другим животињама.

Бобијев вид се такође погоршао; Леонел га често примец́ује како се судара са препрекама када хода.

Због година, Боби се више одмара него раније, а воли да лежи у кревету после јела. У хладнијим данима радије се опушта поред ватре.<ифраме титле="YоуТубе видео плаyер" срц="хттпс://www.yоутубе.цом/ембед/СИwцБ56x2ек" wидтх="560" хеигхт="315" фрамебордер="0" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен" дата-оригwидтх="560" дата-оригхеигхт="315" дата-мце-фрагмент="1">

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар