Расправа о већим платама, а буџета нема на видику

Пекићева каже да више никоме не пада на памет да би се буџет могао усвојити на крају године, у дванаестом мјесецу. 

Босна и Херцеговина 31.01.2023 | 17:20
Расправа о већим платама, а буџета нема на видику

- Институције БиХ су поново, исто као и 2020. године, добиле мишљење са резервом када се ради о ревизији извршења буџета за 2021. годину. Подсјетићу да су се институције у 2021. години финансирале на основу одлука о привременом финансирању и овдје је очигледно постало нормално да се ради ревизија за буџет који није био ни усвојен – рекла је Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, говорећи о Извјештају о финансијској ревизији извршења буџета институција Босне и Херцеговине за 2021. годину. 

Пекићева каже да више никоме не пада на памет да би се буџет могао усвојити на крају године, у дванаестом мјесецу. 

- И данас сједимо и расправљамо о могућем повећању плата службеницима, а буџета, који је требао бити усвојен у децембру, нема. То је пракса која се понавља већ четири године, која је лоша и опасна. Данас, 2023. године, расправљамо о буџету за 2021. годину који је требао да буде у нивоу оног за 2020. годину. Међутим, у 2021. години је донијето 60 одлука од стране Савјета министара на основу  којих је потрошено око 28 милиона КМ више на телефоне, гориво за службена аута и остале сличне трошкове, на уштрб капиталних инвестиција. То је лоше, недомаћинско понашање – поручила је Пекићева. 

Истакла је и проблем вишегодишњих инвестиција, односно да средства намијењена за њих остају заробљена. 

- У 2022. годину пренесено је 118 милиона КМ које се тичу вишегодишњих инвестиција. То нису мала средства, посебно ако узмемо у обзир да је цијена квадрата, ако говоримо о грађевинским објектима и земљишту, прије неколико година била много мања  Обзиром на инфлацију, она су све мања и све се мање инвестиција може остварити кроз њих. Имали смо и 27 милиона КМ за санацију штета од ковида и на крају се испоставило да нити једна марка од тога није реализована. Све у свему, власт троши на своје привилегије, на телефоне и аутомобиле, а губи средства за пројекте и помоћ становништву и привреди – закључила је Пекићева.

(БН Фото:Архива)  

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Медо

31.01.2023 20:57

Браво гдјо Пекиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

01.02.2023 17:21

Тако је госпођо али шта да радимо кад је народ глуп.

ОДГОВОРИТЕ