Rasprava o većim platama, a budžeta nema na vidiku

Pekićeva kaže da više nikome ne pada na pamet da bi se budžet mogao usvojiti na kraju godine, u dvanaestom mjesecu. 

Bosna i Hercegovina 31.01.2023 | 17:20
Rasprava o većim platama, a budžeta nema na vidiku

- Institucije BiH su ponovo, isto kao i 2020. godine, dobile mišljenje sa rezervom kada se radi o reviziji izvršenja budžeta za 2021. godinu. Podsjetiću da su se institucije u 2021. godini finansirale na osnovu odluka o privremenom finansiranju i ovdje je očigledno postalo normalno da se radi revizija za budžet koji nije bio ni usvojen – rekla je Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, govoreći o Izvještaju o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2021. godinu. 

Pekićeva kaže da više nikome ne pada na pamet da bi se budžet mogao usvojiti na kraju godine, u dvanaestom mjesecu. 

- I danas sjedimo i raspravljamo o mogućem povećanju plata službenicima, a budžeta, koji je trebao biti usvojen u decembru, nema. To je praksa koja se ponavlja već četiri godine, koja je loša i opasna. Danas, 2023. godine, raspravljamo o budžetu za 2021. godinu koji je trebao da bude u nivou onog za 2020. godinu. Međutim, u 2021. godini je donijeto 60 odluka od strane Savjeta ministara na osnovu  kojih je potrošeno oko 28 miliona КM više na telefone, gorivo za službena auta i ostale slične troškove, na uštrb kapitalnih investicija. To je loše, nedomaćinsko ponašanje – poručila je Pekićeva. 

Istakla je i problem višegodišnjih investicija, odnosno da sredstva namijenjena za njih ostaju zarobljena. 

- U 2022. godinu preneseno je 118 miliona КM koje se tiču višegodišnjih investicija. To nisu mala sredstva, posebno ako uzmemo u obzir da je cijena kvadrata, ako govorimo o građevinskim objektima i zemljištu, prije nekoliko godina bila mnogo manja  Obzirom na inflaciju, ona su sve manja i sve se manje investicija može ostvariti kroz njih. Imali smo i 27 miliona КM za sanaciju šteta od kovida i na kraju se ispostavilo da niti jedna marka od toga nije realizovana. Sve u svemu, vlast troši na svoje privilegije, na telefone i automobile, a gubi sredstva za projekte i pomoć stanovništvu i privredi – zaključila je Pekićeva.

(BN Foto:Arhiva)  

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Medo

31.01.2023 21:57

Bravo gdjo Pekic

ODGOVORITE
Name

Sara

01.02.2023 18:21

Tako je gospođo ali šta da radimo kad je narod glup.

ODGOVORITE