Скупља струја у РС носи и нови талас поскупљења

Купце електричне енергије у Републици Српској са Новом годином добиће и нове цијене струје које ће већини донијети увећане рачуне. Поскупљење електричне енергије дуго је очекивано, али је политика због очувања социјалног мира и овогодишњих општих избора то до сада стопирала.

Република Српска 29.12.2022 | 19:44
Скупља струја у РС носи и нови талас поскупљења

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске (РЕРС) дала је зелено свјетло за приједлог Електропривреде РС којим се предвиђа увођење блок тарифа за потрошњу струје за домаћинства.

„КОРЕКЦИЈЕ“ СТРУЈЕ ИЗА НОВЕ ГОДИНЕ

Иако је, „објашњавајући“ како ће се обрачунавати тарифе, у првим изјавама „забавио“ грађане, предсједник РЕРС-а Владислав Владичић, посебно након критика које су стигле и од самог Додика а због „методологије“ рачунања (коју вјероватно нико није разумио), појаснио је да рачуни за јануар домаћинствима стижу у фебруару и да се неће значајније разликовати од децембарских.

„Неки ће бити мало смањени, неки благо повећани. Све зависи од потрошње електричне енергије. Али, незнатно је то и за једну и другу категорију. Нешто значајније повећање рачуна могли би имати они који троше више од 1.500 киловата струје“, накнадно је појаснио Владичић.

Једноставно речено, грађани ће за прекомјерну потрошњу електричне енергије плаћати више цијене.

Економиста Зоран Павловић каже да за она домаћинства која троше до 1.500 киловата неће бити значајније промјене цијена електричне енергије.

Електрична енергија поскупљује и за привреду 22,6 посто. Послодавци у Републици Српској са Електропривредом су постигли договор да цијена струје са 53 буде од идуће године повећана на 65 еура по мегавату.

Поскупљење електричне енергије дуго је очекивано, али је политика због очувања социјалног мира и овогодишњих општих избора то до сада стопирала.

Подсјећамо, лидер СНСД-а Милорад Додик, нови/стари премијер РС Радован Вишковић и директор ЕРС-а Лука Петровић, категорички су, упркос озбиљном скоку цијена енергената на свјетском и регионалном тржишту, током цијеле изборне кампање тврдили да струја неће поскупјети.

У ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ ВЕЋИНСКИ ОСТАЛИ УХЉЕБИ

Према мишљењу Павловића, један од разлога зашто је дошло до поскупљења електричне енергије у Републици Српској је њен раст на свјетском тржишту, посебно у ЕУ, па се овом мјером настоји ограничити потрошња како би се омогућио већи извоз Електропривреде РС.

„ЕУ је забиљежила значајан пораст велепродајних цијена енергије од половине 2021. године. Један од главних покретача био је пораст глобалне потражње за енергијом, јер је већина земаља изашла из пандемије Цовид-19, а онда је дошла ова енергетска криза након рата у Украјини. Цијене за сљедећу годину на берзи у Њемачкој тренутно се крећу у распону од 300 до 400 евра, слично је и у другим европским земљама“, каже Павловић.

Други разлог за повећање електричне енергије треба тражити и у лошем пословању појединих дијелова Електропривреде РС.

Ово је, сматра Павловић, резултат још једног лошег реструктурирања јавних предузећа које би по правилу требало донијети боље пословне резултате.

„Слично као и са Жељезницама Републике Српске, гдје су они који су важни за производњу узели отпремнине и отишли, па смо остали без машиновођа, из Електропривреде су отишли радници, а остали су непроизводни кадрови запошљавани по страначким линијама“, каже Павловић.

На најављено поскупљење електричне енергије грађани у РС, за разлику од оних у Европској унији који излазе на уличне протесте, нису реаговали.

Једино су поједина удружења потрошача (Дон Приједор), реаговала на увођење блок тарифа у Републици Српској, оцијенивши да се ради о непоштеним пословним праксама, који су у супротности са Законом о заштити потрошача, а грађане доводе у дискриминаторски положај.

Република Српска у правилу преузима слична рјешења као у сусједној Србији, а тако је било и са блок тарифама за електричну енергију.

Србија је била донијела одлуку о увођењу зелене, плаве и црвене тарифе за потрошњу до 350 кWх, од 351 до 1.600 кWх и више од 1.601 кWх, али је ова одлука оспорена на Уставном суду.

ЛАНАЦ НОВИХ ПОСКУПЉЕЊА

Поскупљење електричне енергије довешће до новог повећања цијена у наредној години, сматра Павловић.

„Ово ће свакако утицати на кућне буџете, поготово оних који се грију на струју. С обзиром и на овогодишња искуства са растом цијена због енергетске кризе за очекивати је да ће цијене и других производи расти. Предузећа која имају већи удио електричне енергије у својој производњи, с обзиром да ће струја поскупити 22 посто, мораће повећати цијене за најмање 10 посто како би могли позитивно пословати“, оцјењује Павловић.

Државе чланице ЕУ предузимају мјере за пружање помоћи грађанима и подузећима који се суочавају с већим рачунима за потрошњу енергије. Притом се дијелом ослањају на смјернице ЕУ-а из пакета мјера за цијене енергије, и привременим оквиром ЕУ-а за државне подршке у кризним ситуацијама.

Како је БиХ недавно добила кандидатски статус за ЕУ, питање је да ли ће представници ЕУ у БиХ можда покушати утицати на домаће политичаре да се помогне и бх. грађанима у овој свјетској енергетској кризи.

(Инфорадар)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Неподобни

29.12.2022 19:06

Сретна ти нова година Сиротињо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

29.12.2022 19:41

Јуче електропривреде куповале енергију по 50еура за мегават/сат,гасили властиту производњу,све редом,напумпали ови у Европи за празнике,производњу,сад пала на 50 еура.А нама поскупљују.БАГРА

Name

%

29.12.2022 20:27

ХеХе такође

Name

Ре

30.12.2022 05:47

19 тона хране из Сарајева стигло у Бањалуку Писите мало и о позитивној сарадњи, а не само о мрзњи.

Name

W

29.12.2022 19:34

Ма каква сиротиња. Имамо Јако богате. Политицаре. Себи милијарде мама ново поскупљење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Тачно

29.12.2022 20:02

Струја није скупља, она је само мало скупља ! Према томе и у том погледу та прича о струји није тачна, тачно је да је мало поскупила, онај ко је трошио 100 к.м. сада ће трошити 150 к.м., онај ко је трошио 300 к.м. сада ће трошити 500 к.м., а онај ко је трошио 500 к.м. сада ће трошити 1000 к.м., ситница ! Мислим да ни прецедник неби боље објаснио поскупљење струје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дампинг

29.12.2022 20:05

Дизу цене запањаци да им народ троси њихово а не јефтино около, бице млеко и скупље но у бецу, а примања мања, да се зна ко је роб а ко газда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

29.12.2022 21:46

Јбг, стегните каис и бице то ок!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

29.12.2022 23:39

Сто би поскупило,нзм код нас плин,бензин струја трговцима да је за право да се богате. Треба им реци стоп.

Name

Q

30.12.2022 04:47

Шта народ Српске има од извоза струје? Ништа! Корист има само црвена секта да се настави бахатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

30.12.2022 08:36

У науци постоји принцип индукције(од простог ка сложенијем) и принцип дедукције(од сложеног ка простијем)У случају ЕРС и цијена струје примјењен је принцип дедукције,што значи ,нама трба татолико милиона КМ да узмемо од народа а ,као,да се не досјете да је то поскупљење,те се сада користе разни методи да би се та цифра добила,из тих разлога онај глупан није знао објаснити како се рачуна.Уствар не постоји формула него само млатарање и безобразлук.На крају ће се знати када дођу рачуни колико процената је поскупљењ и то је то али требало је купити вријеме и избјећи немире баш када се формира влада,рашчишћава са покраденим изборима итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

www

30.12.2022 08:49

ста о нама говоре нисам знао какисмо док њих нисам цуо сваста о нама говоре

ОДГОВОРИТЕ