Градска скупштина биће крајем године

У градској скупштини ништа ново. Од ребаланса буџета још нема ништа, а да ли ће бити усвојен 29.децембра, за кад је заказана редовна сједница градске скупштине, не зна се јер и даље трају препуцавања и пријетње. 

Република Српска 21.12.2022 | 15:08
Градска скупштина биће крајем године

Ни два сата расправе на Колегијуму градске скупштине није било довољно да се одборници усагласе хоће ли бити усвојен ребаланс буџета. Ипак успјели су заказати ново засједање скупштине али одборници скупштинске већине поставили су услове градоначелнику Бањалуке под којима ће прихватити ребаланс градског буџета.

 „Прије свега мислим на исплату износа од 100 КМ за пензионере за то не постоји ниједна правна ни законита препрека да се то исплати и вјероватно неће доћи до исплате од 60 КМ јер онда би градоначелник радио мимо закона. Ребаланс неће бити усвојен 29. децембра у оном облику који нам је достављен ако не дође до исплате пензионерима по 100 КМ“, каже Драгослав Топић, одборник СНСД-а у Скупштини града БЛ.

„Када би једногласно усвојили овакав ребаланс буџета а видите да неће ми не би стигли потрошити та средства тај дан што значи да ви ребаланса немате мој једини услов је да ребаланс мора ићи на ванредну сједницу бар пар дана прије нове године. Скупштина је данас одбила да се о ребалансу расправља раније иако је он био спреман у љето ово исцрпљивање и ове будалаштине и условљавања очигледно немајус свој епилог и крај и немају привид неке нормалности које треба да имају“, сматра Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Са дневног реда скинуто је седам тачака, од којих се пет односи на приходе у граду, а ниједан регулациони план није прошао. Због свега тога, Станивуковић поручује, близу смо одлуке о изборима за новог градоначелника у прољеће наредне године. 

 „То значи да ћу ја предложити то јер мислим да грађани заслужују или мене као градоначелника или њих као скупштинску већину јер  једно с другим не може и немам проблем да свој мандат ставим на располагање и да се бира нови градоначелник можда се опет кандидујем“, каже Станивуковић.

Због препуцавања међу одборницима и сталних условљавања али и пријетњи, испаштају грађани и установе које зависе од градског буџета. Такав је случај са радницима бањалучког Завода за изградњу (ЗИБЛ) који већ 21 дан долазе пред Градску управу како би им се исплатиле плате,повезао радни стаж и исплатила накнада за топли оброк. Радници кажу, нема више стрпљења, планирају да ступе у генерални штрајк.

„До данас није удовољено захтјевима радника и зато смо наставили да идемо пред ГУ. Одлучили смо да ћемо послати допис директору ЗИБЛ са одлуком да ћемо за седам дана ступити у штрајк ако се захтјеви радника не испуне“, каже  Анђелка Бузаџија, предсједник Синдикалне организације ЗИБЛ.

Наредна 19. сједница Скупштине Града биће одржана 29. децембра са почетком у 9.00 часова, а на дневном реду налазе се приједлози ребаланса за 2022. годину и буџета за наредну годину.

(БН Фото/Архива/ГУ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ре

21.12.2022 14:21

Јел то острац нозева одлуцује о БЛ градјанима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

21.12.2022 18:36

Аналитичар је сто посто у праву.

Name

Аналитичар

21.12.2022 14:56

Е мој Драшкић да ниси у симбиози са Бајом био народ би те изгласао да 100%,овако си испушио Миле те искористио и то је и био циљ,да те смијени и убаци свог кандидата који ће проћи и човјек апсолутну власт добија у свим нивоима РС!!Миле не волим те,ал цар си и показао си овим мекушцима да ниси џаба 20 година ту гдје јеси!!У врху!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

21.12.2022 16:51

Мој аналитицару тиси у симбиози ито неизлијецивој.

Name

Бранци

21.12.2022 17:41

Што се мене тиче и не мора. Свакако је то све губљење времена и трошење народних пара. Кориснији сте кад не засједате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и цемер

21.12.2022 18:55

А о услугама и цијени Еко топлане? Боли мене за Проинтеров небодер у центру Драскограда, мене интересује гријање.

ОДГОВОРИТЕ