Gradska skupština biće krajem godine

U gradskoj skupštini ništa novo. Od rebalansa budžeta još nema ništa, a da li će biti usvojen 29.decembra, za kad je zakazana redovna sjednica gradske skupštine, ne zna se jer i dalje traju prepucavanja i prijetnje. 

Republika Srpska 21.12.2022 | 15:08
Gradska skupština biće krajem godine

Ni dva sata rasprave na Kolegijumu gradske skupštine nije bilo dovoljno da se odbornici usaglase hoće li biti usvojen rebalans budžeta. Ipak uspjeli su zakazati novo zasjedanje skupštine ali odbornici skupštinske većine postavili su uslove gradonačelniku Banjaluke pod kojima će prihvatiti rebalans gradskog budžeta.

 „Prije svega mislim na isplatu iznosa od 100 KM za penzionere za to ne postoji nijedna pravna ni zakonita prepreka da se to isplati i vjerovatno neće doći do isplate od 60 KM jer onda bi gradonačelnik radio mimo zakona. Rebalans neće biti usvojen 29. decembra u onom obliku koji nam je dostavljen ako ne dođe do isplate penzionerima po 100 KM“, kaže Dragoslav Topić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada BL.

„Kada bi jednoglasno usvojili ovakav rebalans budžeta a vidite da neće mi ne bi stigli potrošiti ta sredstva taj dan što znači da vi rebalansa nemate moj jedini uslov je da rebalans mora ići na vanrednu sjednicu bar par dana prije nove godine. Skupština je danas odbila da se o rebalansu raspravlja ranije iako je on bio spreman u ljeto ovo iscrpljivanje i ove budalaštine i uslovljavanja očigledno nemajus svoj epilog i kraj i nemaju privid neke normalnosti koje treba da imaju“, smatra Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Sa dnevnog reda skinuto je sedam tačaka, od kojih se pet odnosi na prihode u gradu, a nijedan regulacioni plan nije prošao. Zbog svega toga, Stanivuković poručuje, blizu smo odluke o izborima za novog gradonačelnika u proljeće naredne godine. 

 „To znači da ću ja predložiti to jer mislim da građani zaslužuju ili mene kao gradonačelnika ili njih kao skupštinsku većinu jer  jedno s drugim ne može i nemam problem da svoj mandat stavim na raspolaganje i da se bira novi gradonačelnik možda se opet kandidujem“, kaže Stanivuković.

Zbog prepucavanja među odbornicima i stalnih uslovljavanja ali i prijetnji, ispaštaju građani i ustanove koje zavise od gradskog budžeta. Takav je slučaj sa radnicima banjalučkog Zavoda za izgradnju (ZIBL) koji već 21 dan dolaze pred Gradsku upravu kako bi im se isplatile plate,povezao radni staž i isplatila naknada za topli obrok. Radnici kažu, nema više strpljenja, planiraju da stupe u generalni štrajk.

„Do danas nije udovoljeno zahtjevima radnika i zato smo nastavili da idemo pred GU. Odlučili smo da ćemo poslati dopis direktoru ZIBL sa odlukom da ćemo za sedam dana stupiti u štrajk ako se zahtjevi radnika ne ispune“, kaže  Anđelka Buzadžija, predsjednik Sindikalne organizacije ZIBL.

Naredna 19. sjednica Skupštine Grada biće održana 29. decembra sa početkom u 9.00 časova, a na dnevnom redu nalaze se prijedlozi rebalansa za 2022. godinu i budžeta za narednu godinu.

(BN Foto/Arhiva/GU)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Re

21.12.2022 14:21

Jel to ostrac nozeva odlucuje o BL gradjanima?

ODGOVORITE
Name

Istina

21.12.2022 18:36

Analitičar je sto posto u pravu.

Name

Analitičar

21.12.2022 14:56

E moj Draškić da nisi u simbiozi sa Bajom bio narod bi te izglasao da 100%,ovako si ispušio Mile te iskoristio i to je i bio cilj,da te smijeni i ubaci svog kandidata koji će proći i čovjek apsolutnu vlast dobija u svim nivoima RS!!Mile ne volim te,al car si i pokazao si ovim mekušcima da nisi džaba 20 godina tu gdje jesi!!U vrhu!!!

ODGOVORITE
Name

Slavko

21.12.2022 16:51

Moj analiticaru tisi u simbiozi ito neizlijecivoj.

Name

Branci

21.12.2022 17:41

Što se mene tiče i ne mora. Svakako je to sve gubljenje vremena i trošenje narodnih para. Korisniji ste kad ne zasjedate.

ODGOVORITE
Name

jad i cemer

21.12.2022 18:55

A o uslugama i cijeni Eko toplane? Boli mene za Prointerov neboder u centru Draskograda, mene interesuje grijanje.

ODGOVORITE