Бањалука: Мајке његоватељке траже своја права

Дјеца с потешкоћама у развоју захтијевају бригу 24 сата и нису способна за самосталан живот, а нама не дају статус његоватеља, поручују огорчене мајке испред Центра за социјални рад у Бањалуци.

Република Српска 14.12.2022 | 20:01
Бањалука: Мајке његоватељке траже своја права

Посљедње измјене Закона о дјечијој заштити, које су ступиле на снагу почетком ове године, и које су предвиђале да накнада за родитеље његоватеље буде у висини најниже плате у Српској, све су закомпликовале. Уведена је категоризација болести дјеце, те самим тим не могу сви родитељи да добију статус његоватеља.

Наташа Кривошији, чије дијете има риједак синдром, први регистрован на Балкану, каже да су њој статус родитеља његоватеља одузели, јер дијете иде у школу на три сата. 

„Ми заиста јесмо родитељи његоватељи, без обзира шта су они у Комисији рекли или не. Наша дјеца морају да имају 24 сата надзор, без обзира да ли су приковани за кревет или не. Ево мој син је покретан, али он не може чак ни да једе самостално, једе миксану храну, да га ја не храним ко зна шта би са њим било.“ , каже мајка дјетета с потешкоћама у развоју, Наташа Кривошија Филиповић.

Занимљиво је да је овим окупљеним родитељима у Фонду за дјечију заштиту РС речено да сви који имају дјецу с потешкоћама у развоју имају право на статус родитеља његоватеља, али да Првостепена комисија из Центра за социјални рад Бањалука другачије мисли.

„Ми мајке добијамо налаз гдје пише да дјетету треба само привремена њега код дијагноза као што су епилепсија, аутизам, синдроми. Њима је све то привремено. Мени су лично рекли да ће категоризација бити са 18 година. Како синдром може бити привремен. Знате шта ми кажу. Надајте се, вјерујте.“, поручује Кривошија.

Сличан проблем имају и родитељи у Бијељини, док у већини осталих општина у Српској свима признају статус његоватеља. Мајке се питају зашто Закон није једнак за све.

„Они треба да допуне овај Закон и да свака мајка која има дијете с потешкоћама у развоју, без обзира на категоризацију, да добије статус родитеља његоватеља. Мајкама с већим проблемима код дјеце треба да се дају већа новчана примања. Увијек им тражимо цркавицу, на крају не добијемо ништа. Све смо огорчене.“, каже Радмила Глушица, мајка дјетета с потешкоћама у развоју.

Из Центра за социјални рад Бањалука су поручили окупљеним мајкама и новинарима да неће давати изјаве за медије. У саопштењу су потврдили да Првостепена комисија одлучује да ли родитељ добија статус његоватеља у зависности од тога да ли је дијете укључено у образовни систем РС или не, с тврдњом да Комисија не мијења категорије, што окупљене мајке тврде да није тачно.

(БН  Фото:БУКА)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Питање

14.12.2022 19:22

А шта са лицима који имају 50 и више година, неспособни од рођења , а родитељи умрли. О тим категоријама нико не води рачуна, осим ближе фамилије....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драскицеви свједоци

14.12.2022 19:26

Сад це Драско брзе-боље доци да се као спонтано слика у загрљају неке од мајки и изјави како је рјесио све проблеме. За пар мјесеци вјест да су проблеми и даље ту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 20:42

Свим његоватељима треба исплатити бар ту минималну плату. Није то слуцај само код дјеце. Они су узели критериј да ли је укљуцен у образовни систем као искљуцујуци да би смањили издатке. То су рањиве категорије друства, ако смо имало хумани и емпатицни људи, треба побољсати социјалну заститу угрозених. Да су политицари и са њима удрузени криминалци мање отимали од дрзаве и друства, имали би смо за све којима треба довољно. Колико се годисње покраде на тендерима? Зато је битно да се сви боримо против корупције у насем друству, имали би смо мање милионера и мање сиромашних, и свима би било боље. Запоцети борбу против корупције и испитивање поријекла имовине, све одузето ставити у социјалне фондове и пројекте за младе и побољсањецнаталитета.

Name

НЕБИТНЕ СТЕ

14.12.2022 21:46

Секти су битни ботови, тајкуни, дилери лопови. Примјер један. Већина примања имају посланици, на одвојени живот, већ мајке за дјецу са посебним потребама или инвалиднину на име погинулог Борца. Нема ријечи нормалан човјек, на овакве ставове режима. Брука и срамота. А посланици, све го преварант и сиротиња, немају ни за кифле. Бог се јавио да их више све казни, пусто вам све остало. Болест вас појела секто и папци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука и срамота

15.12.2022 06:24

Пита ли се неко од тих гузоња како ли је тим мајкама....па зар немају право ни на оно мало, најмање?! То није никакав зивот, то је једна агонија, патња, туга у срцу која траје.Оне и њихова дјеца заслужују све, сваки вид помоћи. Какво смо ми то друштво постали?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

15.12.2022 08:01

Може ли се у овој држави донијети барем један закон који би побољшао социјални статус најугроженијих категорија становништва, а да неиде на њихову штету? Власт расипа народни новац на куповину луксузних аутомобила, изградњу хотела на јахорини, повећање плата и дневница државним функционерима,тз.бијелом хљебу и обилује у лукзсузу, док са друге стране закида социјална примања најугроженијим категоријама становнишва!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццццц

15.12.2022 11:16

Ста је цудно. Знате ваљда ко је директор Центра за социјални рад. Не знам ста оцекујете. Да се ради по закону,не будите смијесни

ОДГОВОРИТЕ