Banjaluka: Majke njegovateljke traže svoja prava

Djeca s poteškoćama u razvoju zahtijevaju brigu 24 sata i nisu sposobna za samostalan život, a nama ne daju status njegovatelja, poručuju ogorčene majke ispred Centra za socijalni rad u Banjaluci.

Republika Srpska 14.12.2022 | 20:01
Banjaluka: Majke njegovateljke traže svoja prava

Posljednje izmjene Zakona o dječijoj zaštiti, koje su stupile na snagu početkom ove godine, i koje su predviđale da naknada za roditelje njegovatelje bude u visini najniže plate u Srpskoj, sve su zakomplikovale. Uvedena je kategorizacija bolesti djece, te samim tim ne mogu svi roditelji da dobiju status njegovatelja.

Nataša Krivošiji, čije dijete ima rijedak sindrom, prvi registrovan na Balkanu, kaže da su njoj status roditelja njegovatelja oduzeli, jer dijete ide u školu na tri sata. 

„Mi zaista jesmo roditelji njegovatelji, bez obzira šta su oni u Komisiji rekli ili ne. Naša djeca moraju da imaju 24 sata nadzor, bez obzira da li su prikovani za krevet ili ne. Evo moj sin je pokretan, ali on ne može čak ni da jede samostalno, jede miksanu hranu, da ga ja ne hranim ko zna šta bi sa njim bilo.“ , kaže majka djeteta s poteškoćama u razvoju, Nataša Krivošija Filipović.

Zanimljivo je da je ovim okupljenim roditeljima u Fondu za dječiju zaštitu RS rečeno da svi koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju imaju pravo na status roditelja njegovatelja, ali da Prvostepena komisija iz Centra za socijalni rad Banjaluka drugačije misli.

„Mi majke dobijamo nalaz gdje piše da djetetu treba samo privremena njega kod dijagnoza kao što su epilepsija, autizam, sindromi. Njima je sve to privremeno. Meni su lično rekli da će kategorizacija biti sa 18 godina. Kako sindrom može biti privremen. Znate šta mi kažu. Nadajte se, vjerujte.“, poručuje Krivošija.

Sličan problem imaju i roditelji u Bijeljini, dok u većini ostalih opština u Srpskoj svima priznaju status njegovatelja. Majke se pitaju zašto Zakon nije jednak za sve.

„Oni treba da dopune ovaj Zakon i da svaka majka koja ima dijete s poteškoćama u razvoju, bez obzira na kategorizaciju, da dobije status roditelja njegovatelja. Majkama s većim problemima kod djece treba da se daju veća novčana primanja. Uvijek im tražimo crkavicu, na kraju ne dobijemo ništa. Sve smo ogorčene.“, kaže Radmila Glušica, majka djeteta s poteškoćama u razvoju.

Iz Centra za socijalni rad Banjaluka su poručili okupljenim majkama i novinarima da neće davati izjave za medije. U saopštenju su potvrdili da Prvostepena komisija odlučuje da li roditelj dobija status njegovatelja u zavisnosti od toga da li je dijete uključeno u obrazovni sistem RS ili ne, s tvrdnjom da Komisija ne mijenja kategorije, što okupljene majke tvrde da nije tačno.

(BN  Foto:BUKA)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pitanje

14.12.2022 19:22

A šta sa licima koji imaju 50 i više godina, nesposobni od rođenja , a roditelji umrli. O tim kategorijama niko ne vodi računa, osim bliže familije....

ODGOVORITE
Name

Draskicevi svjedoci

14.12.2022 19:26

Sad ce Drasko brze-bolje doci da se kao spontano slika u zagrljaju neke od majki i izjavi kako je rjesio sve probleme. Za par mjeseci vjest da su problemi i dalje tu...

ODGOVORITE
Name

Re

14.12.2022 20:42

Svim njegovateljima treba isplatiti bar tu minimalnu platu. Nije to slucaj samo kod djece. Oni su uzeli kriterij da li je ukljucen u obrazovni sistem kao iskljucujuci da bi smanjili izdatke. To su ranjive kategorije drustva, ako smo imalo humani i empaticni ljudi, treba poboljsati socijalnu zastitu ugrozenih. Da su politicari i sa njima udruzeni kriminalci manje otimali od drzave i drustva, imali bi smo za sve kojima treba dovoljno. Koliko se godisnje pokrade na tenderima? Zato je bitno da se svi borimo protiv korupcije u nasem drustvu, imali bi smo manje milionera i manje siromašnih, i svima bi bilo bolje. Zapoceti borbu protiv korupcije i ispitivanje porijekla imovine, sve oduzeto staviti u socijalne fondove i projekte za mlade i poboljsanjecnataliteta.

Name

NEBITNE STE

14.12.2022 21:46

Sekti su bitni botovi, tajkuni, dileri lopovi. Primjer jedan. Većina primanja imaju poslanici, na odvojeni život, već majke za djecu sa posebnim potrebama ili invalidninu na ime poginulog Borca. Nema riječi normalan čovjek, na ovakve stavove režima. Bruka i sramota. A poslanici, sve go prevarant i sirotinja, nemaju ni za kifle. Bog se javio da ih više sve kazni, pusto vam sve ostalo. Bolest vas pojela sekto i papci.

ODGOVORITE
Name

Bruka i sramota

15.12.2022 06:24

Pita li se neko od tih guzonja kako li je tim majkama....pa zar nemaju pravo ni na ono malo, najmanje?! To nije nikakav zivot, to je jedna agonija, patnja, tuga u srcu koja traje.One i njihova djeca zaslužuju sve, svaki vid pomoći. Kakvo smo mi to društvo postali?!

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

15.12.2022 08:01

Može li se u ovoj državi donijeti barem jedan zakon koji bi poboljšao socijalni status najugroženijih kategorija stanovništva, a da neide na njihovu štetu? Vlast rasipa narodni novac na kupovinu luksuznih automobila, izgradnju hotela na jahorini, povećanje plata i dnevnica državnim funkcionerima,tz.bijelom hljebu i obiluje u lukzsuzu, dok sa druge strane zakida socijalna primanja najugroženijim kategorijama stanovnišva!

ODGOVORITE
Name

Ccccc

15.12.2022 11:16

Sta je cudno. Znate valjda ko je direktor Centra za socijalni rad. Ne znam sta ocekujete. Da se radi po zakonu,ne budite smijesni

ODGOVORITE