Синдикалне вође "заратиле" због штрајка и плата

Између синдикалних вођа у „Електропривреди Републике Српске“ распламсао се сукоб због штрајка и повећања плата, па су се умјесто бораца за раднике, претворили у „рогове у врећи“.

Република Српска 13.12.2022 | 22:27
Синдикалне вође "заратиле" због штрајка и плата

Дан након што су га колеге синдикалци из Угљевика оптужили да је себе ставио изнад осталих, и у име свих договорио повећање цијене рада за пет марака, огласио се Жељко Тепавчевић, предсједник синдиката Рудника и термоелектране (РиТЕ) „Гацко“.

Он каже да је испреговарао боље услове за раднике него што је то био захтјев синдиката у Угљевику и Гацку прије него што ће ступити у штрајк, а то је да се цијена рада са 150 повећа на 170 марака.

Тепавчевић: Испреговарао сам боље услове него што су радници тражили
“Радна група састављена од представника Синдиката РиТЕ ’Гацко’, управе МХ ЕРС и управе РиТЕ ’Гацко’ усагласила се у петак да повећање износа за плате буде 15 одсто. То ће бити остварено кроз подизање цијене рада за пет КМ, кроз подизање коефицијената да би минимална плата била 1.000 КМ и повећање зарада свим радницима ангажованим у производњи и одржавању који кроз овај договор имају и највеће повећање које је у номиналном износу доста веће него да је испуњен захтјев Синдиката ЕРС-а, да цијена рада буде 170 КМ”, рекао је Тепавчевић.

Он не спори да се цијена рада договара на нивоу холдинга и синдиката ЕРС, али додаје да није радио ништа што није било у његовом мандату.

“Наравно да Синдикат РиТЕ ’Гацко’ као и до сада подржава све захтјеве за повећање плата па самим тим апсолутно подржавамо Синдикат ЕРС-а да цијена рада буде 170 КМ. Предлажемо колегама из Угљевика да се прво информишу па да онда излазе у јавност и ту ћемо се за сада зауставити у коментарисању њихове реакције”, каже Тепавчевић.

Он потврђује наше наводе о веома лошим међуљудским односима између синдикалаца.

“Ми у Синдикату РиТЕ ’Гацко’ смо разочарани што је у нашем штрајку и борби изостала подршка осталих синдикалних организација из састава МХ ЕРС. Они не требају бити љубоморни што це у Гацку плата од јанура руковаоцу траке бити већа за више од 220 КМ, а руковаоцу багера за 270 КМ, већ да им буде то као смјерница и подршка у остваривању повећања плата у њиховим предузећима”, закључио је Тепавчевић.

Подсјећамо, како смо јуче писали Синдикат РиТЕ ’Угљевик’ оптужио је Тепавчевића да је у њихово име и мимо њихове сагласности са управом ЕРС уговарао повећање цијене рада.

У информацији након састанка, а коју је потписао предсједник синдиката Бобан Беновић се наводи да је он самоиницијативно приграбио за себе овлаштење синдиката ЕРС-а да води преговоре у име свих радника ’Електропривреде’ што није у складу са унутрашњим актима Синдиката и као такав није обавезујући за остале синдикалне организације.

Мићановић: Беновић штити интересе управе, а не радника
На Беновића се данас обрушио предсједник синдиката ЕРС-а Зоран Мићановић, којег је управо Беновић замијенио на челу синдиката РиТЕ Угљевик.  

Он сматра да је са сједнице изашла погрешна информација, коју је конструисао управо Беновић.

“На сједници Синдикалног одбора која је одржана јуче се расправљало о раду радне групе коју у име синдиката он води као предсједник. На питање шта је урадила радна група, почели су да се траже изговори као и критика рада Синдиката у Гацку”, тврди Мићановић.

Тврди да је Беновић на мјесто предсједника синдиката изабран уз помоћ управе предузећа којем је сада послушан.

“Ниво образовања и капацитета за преговарање му је врло скроман. То су преговарачи са друге стране схватили и сада се играју. Беновић ће морати врло брзо да одговори пред радницима зашто су у штрајку и шта су тиме добили. На руднику каснимо са једногодишњом производњом откривке због штрајка. Питам Беновића ко је одговоран за нерад на откривци и ко има право у овим тешким временима енегетске кризе да се бахато понаша”, рекао је Мићановић за ЦАПИТАЛ.

Према његовој оцјени Синдикална организација РиТЕ Гацко је пришла темељно послу.

“Синдикат РиТЕ ’Гацко’ је дао приједлог који је усвојен. Предсједник синдиката РиТЕ ’Угљевик’ нема никакав приједлог и оптужује неког другог. Изговори никога не интересују. Ми радници тражимо само одговор колико ће након нове године бити више новца на рачунима, закључио је Мићановић.

Беновић са друге стране, негира оптужбе и поручује “да Мићановић не зна шта прича” поручујући да је он човјек из народа, а не из управе.

“Остајемо при ставу да цијену рада може договарати само матично предузеће и кровни синдикат. Ми смо од стране матичног предузећа позвани и у петак идемо на преговоре”, казао је Беновић.

(Цапитал   Фото:Цапитал)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

БОБА

13.12.2022 21:38

МА КАКАВ СУНДИКАТ ТО ОРГАНИЗАЦИЈУ ТРЕБА УКИНУТИ.РАДЕ ЗА СЕБЕ.НИТИ ИМА ТВОРНИЦА НИ УРЕДЈЕНОГ СИСТЕМА СТА СЕ ТУ МОЗЕ ТРАЗИТИ.НОВАЦ ЛЕТИ КАО ТЕЛЕПРИНТЕР АЛИ У ЊИХОВЕ ДЗЕПОВЕ.КАКВИ РАДНИЦИ ОНИ СУ СВИ КАО МРТВАЦИ.ИСЦРПЉЕНИ ОД ДОБРОГ ЗИВОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевицанин

13.12.2022 21:48

Питајте Бобана Беновица колико је костао разањ од росфрајних цијеви сто је износио са електране у угљевику док је био обицан радник..А ако не зна о цему се прица подсјетицу га ја…Лаку ноц ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 05:10

У рудницима се годинама краде све и сваста.

Name

Ре

14.12.2022 07:56

Вође су обични папци у служби корумпиране пословне структуре. Ко ту пита раднике.

Name

ре

14.12.2022 10:47

70 КМ тада,сад је мало скупљи,до цега је теби,људи краду трафостанице,колотуре каблова,а ти о разњу хахахахаха

Name

Милос.

13.12.2022 21:58

Ста вам ради Биљана Петковиц из Лаактаса, конкретно, ста и гдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.12.2022 06:24

Треба их отерати у производне раднике па нек бар једном у животу поштено зараде плату

Name

Поскок

13.12.2022 22:07

Бобане Беновићу како те није срамота да лажеш раднике? Са Чедом и РАДЕТОМ КОСАНОВИЋЕМ сједиш по биртијама семберским кљукају те глупостима, договорио си да узмеш паре себи и да смириш народ док је доктор дуње Чедо директор и она смрадина Косановић јер од 25. неће бити ниједног. Нека се припреме за суботу обојица кад их народ почне прозивати на слави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

13.12.2022 22:15

Преоостени Мицановиц….хахах..Иди висе из Синдиката, давно ти је истекао мандат, али ти је функција драга па се борис на све нацине да останес…е да, и поведи своји мацу Весну Зуровац којој си измислио функцију, да је водас по путовањима и да мало…

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

13.12.2022 22:16

Ни стање у синдикату у хе на врбасу није ниста боље све лопов до лопова само гледају на своју гузицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевцанин

13.12.2022 22:17

Синдикат треба прво да пита раднике ста одлуче а тај Беновиц Тепавцевиц и Мицановиц су и морају бити потрцци радника иначе биће као Ранка Мишић продата душа. Хоћете ли то бити лоповцине све до једног у Синдикату ЕРСа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

14.12.2022 12:39

Све олос и дупелизци ,само гледају да је њима добро

Name

ДАДО

13.12.2022 22:28

Зоран Мићановић, Љубица Којић, Томислав Беновић су синдикат рите угљевик довели до дна. Хвала драгом богу па је Бобан Беновић преузео ствар у своје руке и завео ред. Човек је домаћин, а Зоран је оставио мањак од пар стотина хиљада марака. Далеко му кућа. И њему и Жељку Тепавчевићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

14.12.2022 06:10

Синхикалци да одобре сваку крађу а онда ко фол боре се за повећање плата да би задржали радну снагу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мха

14.12.2022 06:27

Мућо Беновић предсједник синдиката у талу са чедом крканом зато је и предсједник, док се њега не отараси нема бољитка за раднике, прича се да беновић вози угаљ и рострај, фалио се у кафани да има већ два стана у београду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

14.12.2022 06:54

Неке је Лука исписивао а неке није а радници притиску синдикалце за повећање плата а они купљени и шуте тактизирају. Радници моји имамо ови садашњи синдикалци су уљези у нашим зависним предузецима и они нам раде о глави о примањима и о егзистенцији наших породица. Опаметите се радници моји добри све их поскидати треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рођо

14.12.2022 07:10

Жељко Тепавчевић није преварио само оног кога није сретио. Како који вјетар дува тако се и нагиње, нит је вино нит је вода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тишина

14.12.2022 10:18

Тишина тамо ви из ерс. Главни гласачи Баје силног као нешто паметујете и ви. Ако вам се појави велики и силни Лука па за њим велики и још силнији Баја вас нема нигдје. Постајете мишеви мекињари, љиге умазане а кад оду онда као сте храбри и као нешто се и ви питате. Што глумите сви ви народу нешто кад вам све поставља и скида један човјек а квази вође може и да шамара ако му се прохтије. Ћути и копај тај угаљ и кад дођу слиједећи избори стани понизно у ред да даш свој глас великом Баји, да се покажеш вођи у нади да ће те видјети и бацити и теби неку мрвицу. Нико сте и ништа у овом систему и не лапрдајте џаба.

Name

Алекса

14.12.2022 08:43

Синдикат је добар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобра

14.12.2022 10:08

Морам да се укључим,да угасим ПОСКОКА ЗАРИЋА. Пуче му срце за директним споразумима без којих је остао.Сада је остао без фотеље у синдикату енергетиле,баш се био зачешљао.Тешко је имати, па не имати, а све преко радничке грбаче и куповне дипломе.Сјети се Зарићу када си радио у кладионици и био сретан када ти неко плати пиву.Брзо волиш, брзо заборавиш.Стигли те аферими,а биће их још!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХРАБРО

14.12.2022 14:48

БОБАНЕ БЕНОВИЋУ,РАСТЈЕРАЈ ПРОДАНЕ ДУШЕ МИЋАНОВИЋА,ТОМИСЛАВА БЕНОВИЋА,ПРЕЛИЋА,ЗАРИЋА,САЊУ М.С.,ЖЕЉКА ТЕПАВЧЕВИЋА.ИМАШ ПУНУ ПОДРШКУ РАДНИКА ИЗ УГЉЕВИКА.УЗ ТЕБЕ СМО БРАТЕ НАШ,МОРАМО ДА СКИНЕМО ЈАРАМ С ВРАТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бора Угљевик .

14.12.2022 16:12

Господа у синдикату узимају накнаде годинама за то што су чланови одбора пошто им је и то мало онда договоре себи коефицијент и ко шиша раднике .А Лукици на ноге оду покуње се и као боре се .За 30 годинина рада никад лоши синдикат .Доведите им ревозоре и видите колико су новца потрошили ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

14.12.2022 16:48

БРАВО ЗА - ТИСИНУ-све си у праву. Јос једна цињеница-Ко нам бира синдикалце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре рада

14.12.2022 18:51

Синдикалце бира управа и управа лобира купљеним радницима који за њих потписују све и свашта добију мало на плату и после су уцјењени да изаберу синдикалце које управа типује. Нема везе доћи ће вријеме када ћемо се многи кајати сами су бирали и сами ће без посла остати.

Name

Ненад

14.12.2022 18:53

Све су то лопово, све до једног.Гледају само себе и свој интерес. Додју на функцију уз помоц управе па раде све њима у корист а раднике ко сиса. Главно десавање су им радницке игре гдје се напасу пара сви заједно. Од оних их Мркоњица не мозес остати, покуписе све рацуне по Требињу па их онда прилазу и узимају паре из синдиката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

14.12.2022 19:52

Гдје је Слободан Остојић, зна ли се колико се он накрао и ста је све урадио... Ста ради у Бања Луци..

ОДГОВОРИТЕ