Sindikalne vođe "zaratile" zbog štrajka i plata

Između sindikalnih vođa u „Elektroprivredi Republike Srpske“ rasplamsao se sukob zbog štrajka i povećanja plata, pa su se umjesto boraca za radnike, pretvorili u „rogove u vreći“.

Republika Srpska 13.12.2022 | 22:27
Sindikalne vođe "zaratile" zbog štrajka i plata

Dan nakon što su ga kolege sindikalci iz Ugljevika optužili da je sebe stavio iznad ostalih, i u ime svih dogovorio povećanje cijene rada za pet maraka, oglasio se Željko Tepavčević, predsjednik sindikata Rudnika i termoelektrane (RiTE) „Gacko“.

On kaže da je ispregovarao bolje uslove za radnike nego što je to bio zahtjev sindikata u Ugljeviku i Gacku prije nego što će stupiti u štrajk, a to je da se cijena rada sa 150 poveća na 170 maraka.

Tepavčević: Ispregovarao sam bolje uslove nego što su radnici tražili
“Radna grupa sastavljena od predstavnika Sindikata RiTE ’Gacko’, uprave MH ERS i uprave RiTE ’Gacko’ usaglasila se u petak da povećanje iznosa za plate bude 15 odsto. To će biti ostvareno kroz podizanje cijene rada za pet KM, kroz podizanje koeficijenata da bi minimalna plata bila 1.000 KM i povećanje zarada svim radnicima angažovanim u proizvodnji i održavanju koji kroz ovaj dogovor imaju i najveće povećanje koje je u nominalnom iznosu dosta veće nego da je ispunjen zahtjev Sindikata ERS-a, da cijena rada bude 170 KM”, rekao je Tepavčević.

On ne spori da se cijena rada dogovara na nivou holdinga i sindikata ERS, ali dodaje da nije radio ništa što nije bilo u njegovom mandatu.

“Naravno da Sindikat RiTE ’Gacko’ kao i do sada podržava sve zahtjeve za povećanje plata pa samim tim apsolutno podržavamo Sindikat ERS-a da cijena rada bude 170 KM. Predlažemo kolegama iz Ugljevika da se prvo informišu pa da onda izlaze u javnost i tu ćemo se za sada zaustaviti u komentarisanju njihove reakcije”, kaže Tepavčević.

On potvrđuje naše navode o veoma lošim međuljudskim odnosima između sindikalaca.

“Mi u Sindikatu RiTE ’Gacko’ smo razočarani što je u našem štrajku i borbi izostala podrška ostalih sindikalnih organizacija iz sastava MH ERS. Oni ne trebaju biti ljubomorni što ce u Gacku plata od janura rukovaocu trake biti veća za više od 220 KM, a rukovaocu bagera za 270 KM, već da im bude to kao smjernica i podrška u ostvarivanju povećanja plata u njihovim preduzećima”, zaključio je Tepavčević.

Podsjećamo, kako smo juče pisali Sindikat RiTE ’Ugljevik’ optužio je Tepavčevića da je u njihovo ime i mimo njihove saglasnosti sa upravom ERS ugovarao povećanje cijene rada.

U informaciji nakon sastanka, a koju je potpisao predsjednik sindikata Boban Benović se navodi da je on samoinicijativno prigrabio za sebe ovlaštenje sindikata ERS-a da vodi pregovore u ime svih radnika ’Elektroprivrede’ što nije u skladu sa unutrašnjim aktima Sindikata i kao takav nije obavezujući za ostale sindikalne organizacije.

Mićanović: Benović štiti interese uprave, a ne radnika
Na Benovića se danas obrušio predsjednik sindikata ERS-a Zoran Mićanović, kojeg je upravo Benović zamijenio na čelu sindikata RiTE Ugljevik.  

On smatra da je sa sjednice izašla pogrešna informacija, koju je konstruisao upravo Benović.

“Na sjednici Sindikalnog odbora koja je održana juče se raspravljalo o radu radne grupe koju u ime sindikata on vodi kao predsjednik. Na pitanje šta je uradila radna grupa, počeli su da se traže izgovori kao i kritika rada Sindikata u Gacku”, tvrdi Mićanović.

Tvrdi da je Benović na mjesto predsjednika sindikata izabran uz pomoć uprave preduzeća kojem je sada poslušan.

“Nivo obrazovanja i kapaciteta za pregovaranje mu je vrlo skroman. To su pregovarači sa druge strane shvatili i sada se igraju. Benović će morati vrlo brzo da odgovori pred radnicima zašto su u štrajku i šta su time dobili. Na rudniku kasnimo sa jednogodišnjom proizvodnjom otkrivke zbog štrajka. Pitam Benovića ko je odgovoran za nerad na otkrivci i ko ima pravo u ovim teškim vremenima enegetske krize da se bahato ponaša”, rekao je Mićanović za CAPITAL.

Prema njegovoj ocjeni Sindikalna organizacija RiTE Gacko je prišla temeljno poslu.

“Sindikat RiTE ’Gacko’ je dao prijedlog koji je usvojen. Predsjednik sindikata RiTE ’Ugljevik’ nema nikakav prijedlog i optužuje nekog drugog. Izgovori nikoga ne interesuju. Mi radnici tražimo samo odgovor koliko će nakon nove godine biti više novca na računima, zaključio je Mićanović.

Benović sa druge strane, negira optužbe i poručuje “da Mićanović ne zna šta priča” poručujući da je on čovjek iz naroda, a ne iz uprave.

“Ostajemo pri stavu da cijenu rada može dogovarati samo matično preduzeće i krovni sindikat. Mi smo od strane matičnog preduzeća pozvani i u petak idemo na pregovore”, kazao je Benović.

(Capital   Foto:Capital)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

BOBA

13.12.2022 21:38

MA KAKAV SUNDIKAT TO ORGANIZACIJU TREBA UKINUTI.RADE ZA SEBE.NITI IMA TVORNICA NI UREDJENOG SISTEMA STA SE TU MOZE TRAZITI.NOVAC LETI KAO TELEPRINTER ALI U NJIHOVE DZEPOVE.KAKVI RADNICI ONI SU SVI KAO MRTVACI.ISCRPLJENI OD DOBROG ZIVOTA.

ODGOVORITE
Name

Ugljevicanin

13.12.2022 21:48

Pitajte Bobana Benovica koliko je kostao razanj od rosfrajnih cijevi sto je iznosio sa elektrane u ugljeviku dok je bio obican radnik..A ako ne zna o cemu se prica podsjeticu ga ja…Laku noc ?

ODGOVORITE
Name

Re

14.12.2022 05:10

U rudnicima se godinama krade sve i svasta.

Name

Re

14.12.2022 07:56

Vođe su obični papci u službi korumpirane poslovne strukture. Ko tu pita radnike.

Name

re

14.12.2022 10:47

70 KM tada,sad je malo skuplji,do cega je tebi,ljudi kradu trafostanice,koloture kablova,a ti o raznju hahahahaha

Name

Milos.

13.12.2022 21:58

Sta vam radi Biljana Petkovic iz Laaktasa, konkretno, sta i gdje?

ODGOVORITE
Name

Tatar

14.12.2022 06:24

Treba ih oterati u proizvodne radnike pa nek bar jednom u životu pošteno zarade platu

Name

Poskok

13.12.2022 22:07

Bobane Benoviću kako te nije sramota da lažeš radnike? Sa Čedom i RADETOM KOSANOVIĆEM sjediš po birtijama semberskim kljukaju te glupostima, dogovorio si da uzmeš pare sebi i da smiriš narod dok je doktor dunje Čedo direktor i ona smradina Kosanović jer od 25. neće biti nijednog. Neka se pripreme za subotu obojica kad ih narod počne prozivati na slavi...

ODGOVORITE
Name

Bojan

13.12.2022 22:15

Preoosteni Micanovic….hahah..Idi vise iz Sindikata, davno ti je istekao mandat, ali ti je funkcija draga pa se boris na sve nacine da ostanes…e da, i povedi svoji macu Vesnu Zurovac kojoj si izmislio funkciju, da je vodas po putovanjima i da malo…

ODGOVORITE
Name

MG

13.12.2022 22:16

Ni stanje u sindikatu u he na vrbasu nije nista bolje sve lopov do lopova samo gledaju na svoju guzicu

ODGOVORITE
Name

Ugljevcanin

13.12.2022 22:17

Sindikat treba prvo da pita radnike sta odluče a taj Benovic Tepavcevic i Micanovic su i moraju biti potrcci radnika inače biće kao Ranka Mišić prodata duša. Hoćete li to biti lopovcine sve do jednog u Sindikatu ERSa.

ODGOVORITE
Name

333

14.12.2022 12:39

Sve olos i dupelizci ,samo gledaju da je njima dobro

Name

DADO

13.12.2022 22:28

Zoran Mićanović, Ljubica Kojić, Tomislav Benović su sindikat rite ugljevik doveli do dna. Hvala dragom bogu pa je Boban Benović preuzeo stvar u svoje ruke i zaveo red. Čovek je domaćin, a Zoran je ostavio manjak od par stotina hiljada maraka. Daleko mu kuća. I njemu i Željku Tepavčeviću.

ODGOVORITE
Name

#

14.12.2022 06:10

Sinhikalci da odobre svaku krađu a onda ko fol bore se za povećanje plata da bi zadržali radnu snagu

ODGOVORITE
Name

Mha

14.12.2022 06:27

Mućo Benović predsjednik sindikata u talu sa čedom krkanom zato je i predsjednik, dok se njega ne otarasi nema boljitka za radnike, priča se da benović vozi ugalj i rostraj, falio se u kafani da ima već dva stana u beogradu

ODGOVORITE
Name

Radnik

14.12.2022 06:54

Neke je Luka ispisivao a neke nije a radnici pritisku sindikalce za povećanje plata a oni kupljeni i šute taktiziraju. Radnici moji imamo ovi sadašnji sindikalci su uljezi u našim zavisnim preduzecima i oni nam rade o glavi o primanjima i o egzistenciji naših porodica. Opametite se radnici moji dobri sve ih poskidati treba.

ODGOVORITE
Name

Рођо

14.12.2022 07:10

Жељко Тепавчевић није преварио само оног кога није сретио. Како који вјетар дува тако се и нагиње, нит је вино нит је вода.

ODGOVORITE
Name

Тишина

14.12.2022 10:18

Тишина тамо ви из ерс. Главни гласачи Баје силног као нешто паметујете и ви. Ако вам се појави велики и силни Лука па за њим велики и још силнији Баја вас нема нигдје. Постајете мишеви мекињари, љиге умазане а кад оду онда као сте храбри и као нешто се и ви питате. Што глумите сви ви народу нешто кад вам све поставља и скида један човјек а квази вође може и да шамара ако му се прохтије. Ћути и копај тај угаљ и кад дођу слиједећи избори стани понизно у ред да даш свој глас великом Баји, да се покажеш вођи у нади да ће те видјети и бацити и теби неку мрвицу. Нико сте и ништа у овом систему и не лапрдајте џаба.

Name

Aleksa

14.12.2022 08:43

Sindikat je dobar

ODGOVORITE
Name

Kobra

14.12.2022 10:08

Moram da se uključim,da ugasim POSKOKA ZARIĆA. Puče mu srce za direktnim sporazumima bez kojih je ostao.Sada je ostao bez fotelje u sindikatu energetile,baš se bio začešljao.Teško je imati, pa ne imati, a sve preko radničke grbače i kupovne diplome.Sjeti se Zariću kada si radio u kladionici i bio sretan kada ti neko plati pivu.Brzo voliš, brzo zaboraviš.Stigli te aferimi,a biće ih još!!!

ODGOVORITE
Name

HRABRO

14.12.2022 14:48

BOBANE BENOVIĆU,RASTJERAJ PRODANE DUŠE MIĆANOVIĆA,TOMISLAVA BENOVIĆA,PRELIĆA,ZARIĆA,SANJU M.S.,ŽELJKA TEPAVČEVIĆA.IMAŠ PUNU PODRŠKU RADNIKA IZ UGLJEVIKA.UZ TEBE SMO BRATE NAŠ,MORAMO DA SKINEMO JARAM S VRATA.

ODGOVORITE
Name

Bora Ugljevik .

14.12.2022 16:12

Gospoda u sindikatu uzimaju naknade godinama za to što su članovi odbora pošto im je i to malo onda dogovore sebi koeficijent i ko šiša radnike .A Lukici na noge odu pokunje se i kao bore se .Za 30 godinina rada nikad loši sindikat .Dovedite im revozore i vidite koliko su novca potrošili ...

ODGOVORITE
Name

Rada

14.12.2022 16:48

BRAVO ZA - TISINU-sve si u pravu. Jos jedna cinjenica-Ko nam bira sindikalce?

ODGOVORITE
Name

Re rada

14.12.2022 18:51

Sindikalce bira uprava i uprava lobira kupljenim radnicima koji za njih potpisuju sve i svašta dobiju malo na platu i posle su ucjenjeni da izaberu sindikalce koje uprava tipuje. Nema veze doći će vrijeme kada ćemo se mnogi kajati sami su birali i sami će bez posla ostati.

Name

Nenad

14.12.2022 18:53

Sve su to lopovo, sve do jednog.Gledaju samo sebe i svoj interes. Dodju na funkciju uz pomoc uprave pa rade sve njima u korist a radnike ko sisa. Glavno desavanje su im radnicke igre gdje se napasu para svi zajedno. Od onih ih Mrkonjica ne mozes ostati, pokupise sve racune po Trebinju pa ih onda prilazu i uzimaju pare iz sindikata.

ODGOVORITE
Name

Gacko

14.12.2022 19:52

Gdje je Slobodan Ostojić, zna li se koliko se on nakrao i sta je sve uradio... Sta radi u Banja Luci..

ODGOVORITE