РСЕ открива шта садржи приједлог Берлина и Париза

Могућност међусобног признања или чланство Косова у Уједињеним нацијама (УН), за шта се јавно залажу косовски политичари, не помињу се у документу у који је увид имао Радио Слободна Европа (РСЕ).

Србија 11.12.2022 | 21:52
РСЕ открива шта садржи приједлог Берлина и Париза

Једнака права Србије и Косова, поштовање териториторијалног интегритета и неповредивост граница, признање државних симбола и посебан аранжман за српску заједницу на Косову, кључни су елементи предлога који је на столу у Приштини и Београду.

Могућност међусобног признања или чланство Косова у Уједињеним нацијама (УН), за шта се јавно залажу косовски политичари, не помињу се у документу у који је увид имао Радио Слободна Европа (РСЕ).

Реч је о првој верзији плана које су стране добиле крајем лета, а који је у јавности познат као француско-немачки предлог за дијалог.

Неколико извора у Бриселу и кључним европским престоницама је потврдило веродостојност текста у који РСЕ има увид.

Од краја лета када је предат странама, овај предлог служи као основа за разговоре у сусретима лидера у оквиру дијалога о нормализацији односа.

Иако је неколико верзија објављено у протеклом периоду у медијима, кључни актери у Бриселу, Београду или Приштини ни једном нису потврдили аутентичност текстова, иако су признали да нови такозвани француско-немачки план постоји.

На маргинама самита ЕУ-Западни Балкан, шеф европске дипломатије Јосеп Боррелл (Жозеп Борељ) је новинарима потврдио да су Косово и Србија добиле ажурирану верзију овог предлога.

Извори РСЕ су рекли да иако нова верзија садржи промене, оне нису суштинске те да кључни елементи из начелног плана остају исти.

Познат као француско-немачки предлог, у бриселским кулоарима али и речнику жваничника овај документ носи назив: "Предлог Европске уније подржан од стране Француске, Немачке и Сједињених Америчких Држава (САД)".

Предлог којим располажу стране има десет тачака и сматра се начелним договором страна, који отвара пут за наставак дијалога и након евентуалног постизања споразума, и новим договорима који би произишли из овог документа.

Стога се у једном параграфу плана каже да док садашњи основни споразум (у случају да буде постигнут, прим.ред.) представља важан корак нормализације, обе стране ц́е наставити са новим замахом процес дијалога који предводи ЕУ, а који би требало да доведе до правно обавезујуц́ег споразума о свеобухватној нормализацији њихових односа.

У тексту се наводи да се стране слажу овим договором, свесне да су неповредивост граница и територијални интегритет и суверенитет и заштита националних мањина основни услови за мир.

Такође се наводи да се споразум склапа "полазец́и од историјских чињеница и не доводец́и у питање различите погледе страна на фундаментална питања, укључујуц́и и статусна питања".

Једнака права уз признање симбола

У тексту се каже да ће стране међусобно развијати добросуседске односе на основу једнаких права, а предвиђа се признање државних симбола.

"Обе стране ц́е међусобно признати своје одговарајуц́е документе и националне симболе укључујуц́и пасоше, дипломе регистарске таблице и царинске печате", стоји у предлогу.

Наводи се такође да ће се обе стране руководити циљевима и принципима постављеним у повељи Уједињених нација, посебно оним о сувереној равноправности свих држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, праву на самоопредељење, заштити људских права и недискриминација.

Спорове између себе, како се подвлачи у тексту, Косово и Србија ће решавати у складу са Повељом УН, искључиво мирним средствима и уздржавати се од претње или употребе силе.

Косово и Србија - независно на међународној сцени

У тексту предлога се предвиђа да обе стране полазе од претпоставке да ниједна од њих не може представљати другу у међународној сфери или деловати у њено име.

Експлицитно се каже да се Србија нец́е противити чланству Косова у било којој међународној организацији.

Овај елеменат представља корак даље у упоређењу са бриселским споразумом где се еветуална блокада односи једино на Европски пут, а не на међународне организације.

Посебан аранжман за српску заједницу и СПЦ на Косову

Један од чланова предлога предвиђа и евентуална решења за статус српске заједнице на Косову.

Не спомиње се експлицитно Заједница општина са српском вец́ином на Косову која је кључни камен спотицања како међу странама тако и између Приштине и Брисела због одбијања косовских власти да почну са применом овог договора.

"Обе стране се обавезују да ц́е успоставити посебне аранжмане и гаранције у складу са релевантним инструментима Савета Европе и ослањајуц́и се на постојец́а европска искуства како би обезбедили одговарајуц́и ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову и способност за пружање услуга у одређеним областима, укључујуц́и могуц́ност финансијске подршке Србије и директан канал комуникације српске заједнице са Владом Косова", каже се у предлогу ЕУ који је подржан од стране Француске, Немачке и САД.

Такође се у такозваном француско-немацком предлогу предвиђа формализовање статуса Српске православне цркве (СПЦ) на Косову и пружање снажног нивоа заштите српском верском и културном наслеђу и верским објектима, у складу са постојец́им европским моделима.

Продубљивање сарадње на свим нивоима

У предлогу се каже да ће стране продубити сарадњу у више области попут: економије, науке и технологије, транспорта и повезаности, односа у правосуђу и спровођењу закона, поште и телекомуникација, здравствене културе, религије и спорта, као и у заштити животне средине.

Посебно се наводи потреба сарадње по питању несталих, права расељених лица, као и друге сличне области. Та питања би требало решавати кроз закључивање конкретних споразума.

Предвиђа се да детаљи буду договорени у додатним споразумима који ц́е бити бити олакшани дијалогом предвођеним ЕУ.

Такође се спомиње да обе стране узимају у обзир посвец́еност ЕУ и других донатора успостављању посебног пакета финансијске подршке за инвестиције за заједничке пројекте страна у економском развоју, повезивању, зеленој транзицији и другим кључним областима.

Сталне дипломатске мисије у седиштима респективних влада

Предлогом се предвиђа размена сталних мисија, које ће бити основане у седишту српске односно косовске владе. Такође се предвиђа да се практична питања у вези са успостављањем мисија бити обрађена посебно.

Тренутно Србија и Косово имају своје официре за везу у складу са договором које су стране постигле у мају 2013.

Канцеларије за везу су према том споразуму лоциране у просторијама канцеларије односно делегације ЕУ у обе земље.

Договор о свим претходним споразумима

Последњи члан овог плана се односи на примену договорених елемената како у овом предлогу тако и Бриселском договору.

Наводи се да ће стране успоставити заједнички комитет, којим ће председавати ЕУ, за прац́ење спровођења овог споразума. Такође се подвлачи да обе стране потврђују своју обавезу да спроведу све претходне споразуме о дијалогу.

(РСЕ Фото: Анадолија)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Како перфидно

11.12.2022 22:02

Споразум измедју двије земље? Тај споразум гурају Њемацка и Британија не гледајући да пет земаља ЕУ не признају самопроглашену покрајину. Гурају као да су сви у ЕУ за независност а нису и неће још дуго. Овакав документ је циста Швабска подвала Србима и није чудо да Србија то одбацује. Невероватно колико мржње према Србији од стране Сваба и Британаца. Мораћемо изгледа и трећи пут да се разрацунамо са Швабама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да сви признају

12.12.2022 10:21

Дрбија неце и писе се пропало.

Name

БЛ

11.12.2022 22:27

Ста је остало од потписивамја код Трампа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.12.2022 23:00

Лудост Да прихватимо дрзаву отету од нас и ово је признање кроз мала врата Ниста од овог не прихватити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

11.12.2022 23:33

Овај приједлог ко да је курти сам писао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

12.12.2022 00:03

Историска цињеница је, да они сто су писали овај документ и хоце да га наметну, су бомбардовали РС, окупирали део насе земље, и сад хоце да од насе отете земље направе дрзаву. Других циненица нема, осим у њиховим лазљивим главама. Ста да РС казе, па НЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад и медј. право..хахаха

12.12.2022 04:42

Нигдје се не спомиње Резолуција УН1244, не спомиње се ни цињеница да дрзаве предлагаци не постују набројане медјународне прописе, да су и саме зависне и немају самоувереност, да је тзв.Косово стекло тренутну позицију тероризмом, да наведене правне норме нису постоване ни од стране терориста нити од Медјунродних институција, да је сваки потписани споразум, анекс или сл.обавезујуци само за поразене, тј. Једну од последњих независних дрзава у Европи и да нема никакве разлике измедју овог ултиматума и оног Аустроугарске, Француске, Русије, Енглеске...из претходних ратова. А све договорено до сад, било је куповина времена да се јаца позиција Пристинских терориста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

12.12.2022 05:11

Ако ово није признање шта је???? Јадни људи који тамо живе и вјерују Србији. Све продајте и у треће земље и дјецу учите да забораве српски Косово је ♥️Србије али са неповредивим границама ужас докле их доведе српска политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

+++

12.12.2022 05:18

Из свега се јасно види да су то све дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

12.12.2022 06:39

Пишам се на приједлог француске и немачке око питања рјешења Косова.Макрон и Шолц су двије највеће европске Будалетине који незнају да је Косово Мајка Србије и да не постоји нико на свијету који ће одвојити Косово од Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

12.12.2022 06:40

Никакво цудо да се води рат у Украјини - ЕУ је тотално огрезла у медјународни криминал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

12.12.2022 06:41

Њемци који су нас нападали у прошлости и даље то раде преко других начина. Ваљда не подносе да им се мала Србија не покорава, а своје цвијеће уводе у Шенген. То само говори да нацизам никад није умро. Моралне вриједности се скрнаве свакодневно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неонацизам крепаје

12.12.2022 10:42

Заједно са неокапитализмом. Ста раде својим градјанима. Санкције Русији су маска којом покривају трули систем и систрмски трулу економију у њему,да би испало као увели санкције Русији па се ето вратило као бумеранг зато су их уводили (незапамцено икада) да градјанима лазно претставе прави проблем....

Name

Е цуј!?

12.12.2022 10:27

Да суверена дрзава призна тетористицку вјестацку творевину на својој вјековној земљи и од истих трази да је признају?!Како се тога нико прије није сјетио.....?! Какви изопацени умови....?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.12.12.2022

12.12.2022 16:49

Пошто Немачк,Француке и САД подржавају неодвисност Косова,госпоадо са запада Немачка нека води багру шиптарску у Источну Немачку,али запамтите даћете за годину дана морати да градите Кинески зид уместо бившек штоје бијо између Источне и Западне немачке.Па нека Шолц и остала западна мафија им дају шиптарској багри државу.Србја и њен преседник никада то неће подписати,живела Србија и браска Русија.Русија ће изменити и доказати које агрсор у свету......

ОДГОВОРИТЕ