Америка тражи замјену за Аљбина Куртија

Лидери две најјаче опозиционе странке у Приштини, Демократског савеза Косова (ДСК) и Демократске партије Косова (ДПК), пре два дана су започели званичну посету Стејт департменту, али те среће нису били министри из владе Аљбина Куртија. И они су прошле недеље покушали да се укрцају на авион који би их одвео до зграде близу Беле куће, али су их дипломате из Вашингтона одвратиле "добронамерним саветом" да посету оставе за "погоднији датум".

Србија 19.11.2022 | 14:21
Америка тражи замјену за Аљбина Куртија

Случајност или не? Да ли то САД, као идејни творац Косова, ствара терен да се историја, односно пад Куртијеве Владе, понови како би дошао сарадљивији партнер из опозиције? И, најважније, шта би то значило за Србију? 

 Вест да косовски министри правде и локалне самоуправе, Аљбуљени Хаџиу и Ељберту Краснићи, нису отпутовали у САД имала је великог одјека. Спекулисало се да су им одбијене визе, али је Хаџиу решила да стане на крај трачевима па је открила да је након састанка са високим званичницима амбасаде САД на Косову одлучено да та посета буде одложена за "погоднији датум“.
"Фатално и алармантно"

То, очекивано, није задоволило тамошњу јавност, само је појачало оцене да је одлагање пута реакција на одбијања Куртија да услиши упорне сугестије САД и ЕУ о продужетку рока за замену српских регистарских таблица, што је пре десетак дана довело до изласка представника Срба из институција.

Од тада се криза на Косову појачала, а на "освету" САД се није дуго чекало. Куртијеви министри су, уместо да оду у Вашингтон, остали у Приштини, а потпредседник Демократског савеза Косова Љутфи Хазири упозорио да је то "својеврсна санкција". 

 - САД ће заувек сачувати односе са народом Косова, али ће нарушити односе са званичницима. САД су већ показале прве знакове преиспитивања односа са косовским званичницима. "Савет" највећег пријатеља косовских Албанаца да не путују је својеврсна санкција. Ово је фатално и алармантно - навео је Љатифи на Фејсбуку.

Питање је, међутим, да ли би Америка сада могла да крене у практичну вежбу и да од "санкција" дође до рушења Куртија, што се већ десило у марту 2020. године?

Тиме би Вашингтон можда добио пријемчивијег партнера, а самим тим и прилику да дијалог Београда и Приштине избаве из ћорсокака.
"Сваки следећи биће гори" 

 Да ли би послушнији, према аршинима Запада, политичар донео помаке у решавању косовског чвора?

Бивши дипломата Срећко Ђукић није оптимиста. Шта више, он за "Блиц" оцењује да би сваки следећи званичник Приштине био све гори за сарадњу. 

- То што се мења власт и партнери САД на Косову за нас ништа на значи. Када са ове дистанце погледамо уназад, испоставља се да је из угла Србије био најбољи Хашим Тачи. А ми смо тада пошто - пото хтели да га видимо у затвору. Можемо да претпоставимо да би тај неко нови био умеренији од Куртија, и бивши премијер Иса Мустафа је био такав, али ни то нас није далеко довело - каже Ђукић.

 У тренутном сазиву Скупштине Косова који броји 120 места (100 се бира на изборима а 20 је резервисано за манијске националне групе), Куртијево Самоопредељење има 57 мандата.

ДПК некадашњег премијера Хашима Тачија има 19 посланика, ДСК има 16, а Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја 8 посланика.

Посланици Српске листе имају 9 места, а једно место припада посланику српке Грађанске иницијативе за слободу, повратак и опстанак. На њих Курти не може да рачуна, али зато може на преосталих 10 гласова који припадају странкама несрпских мањина. 

Практично, то значи да опозиција нема већину да смени Куртија, а Драгиша Мијачић из Института за терироријални економски развој из Звечана каже да би то можда донело смиривање тензија али не и однело проблеме у дијалогу.

- Дијалог о нормализацији између Косова и Србије је процес који не зависи толико од личности, па тиме смена Куртија не би много значила у суштинском смислу. Курти је једностраним одлукама унео једну нову динамику у преговоре и тиме довео ситуацију до маргине конфликта. Уколико би дошао неко други уместо њега, можда би се ситуација смирила али проблеми у дијалогу би остали - оцењује Мијачић. 

 И он одлазак приштинских опозиционара види као јасну поруку за Куртија, али сматра да је још рано изводити било какве закључке.

- Било би преурањено рећи да су ови потези увод у неку ширу акцију рушења постојеће Владе Косова, али свакако шаљу јасну поруку америчког незодовољства потезима које Курти доноси без сагласности са међународним парнерима - напомиње Мијачић.
Све Куртијеве Владе

Курти је први премијерски мандат окончао у марту 2020. након непуна два месеца службовања након што га је "на цедилу" оставио коалициони партнер ДСК. Седницу којом је изгласано неповерење иницирао је управо ДСК, уз образложење да међу њима "нема сарадње које би требало да буде".

Тамошњи медији спекулисали су да је Курти остао без власти јер је пао у немилост тадашњег специјалног изасланика Беле куће Ричарда Гренела јер није желео да сарађује око дијалога Београда и Приштине.

Ипак, Курти се вратио у исту фотељу после избора одржаних у фебруару 2021. године, и освојио 50,28 одсто гласова. 

(Блиц/ фото:

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Татар

19.11.2022 13:46

Е мy ј Курти или мораш како они кажу или адио Маре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.

20.11.2022 19:30

Нека амери врате поново Харадинаја у цему је проблем.

Name

Блацк Стехна

19.11.2022 13:46

Амери раде на Балкану ста хоце! Зато се Бурле и дрзи на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.11.2022 14:18

Или слусајте, или це вас бацити из авиона у далеко и дубоко море.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

19.11.2022 14:31

дјабатије бити курти ако неиграс како амер казе досо дјаво по свој усур мозес како хоцес али нецес докле хоцес свака доцека своју зору пасе угаси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брисел

20.11.2022 03:29

Америка=зло Косово ниста не проводи споразуме а нема санкција и уцјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепито-Бедз

20.11.2022 07:08

Знаци Куртија замјењује Мурти?

ОДГОВОРИТЕ