У Аустралији направили линије пута које светле у мраку као из филма “Трон”

Аустралијска компанија “Тармац Линемаркинг” испробава нову врсту путне линије која светли у мраку која изгледа као да је изашла из научно-фантастичног филма ТРОН.

Занимљивости 24.10.2022 | 16:36
У Аустралији направили линије пута које светле у мраку као из филма “Трон”

Тармац Линемаркинг је недавно доспео на насловнице вести у аустралији, јер су неки водећи медији објавили причу и пробну вожњу на путу са фотолуминисцентним ознака линија на једном километру дугом делу пута у руралној Аустралији.

Направљен у сарадњи са још две компаније – “ОмниГрип” и “Виц Роадс” – овај генијални производ користи природну науку фотолуминисценције да апсорбује светлост током дана и емитује је у условима слабог осветљења, чинец́и ознаке на путу веома видљивим за возаче

У основи, током ноц́и, премаз креиран Тармац Линемаркингом емитује светлост коју је апсорбовао и ускладиштио током дана. Испитивање је спроведено на Метонг Роад-у на југоистоку аустралијске државе Викторије, али се показало тако великим успехом да су компаније и власти из целе земље ступиле у контакт у вези са генијалним премазом.

Како су фотографије фотолуминисцентних ознака линија постале виралне на друштвеним мрежама, поређења са футуристичким путевима у научно-фантастичном филму ТРОН била су неизбежна јер и заиста овај пут личи као да је изашао из поменутог филма.

“Овај третман ц́е олакшати возачима да виде линије или знакове и обезбедиц́е јачу дефиницију која долази до раскрсница и кривина, дајуц́и возачима више времена да реагују и спречавајуц́и их да скрену из своје траке. Ово ц́е бити посебно корисно за људе који нису упознати са вожњом кроз ово подручје.”, наводи се у саопштењу за штампу Тармац Линемаркинг-а.

Упркос нагласку око новог решења за обележавање путева, неки на интернету се питају који су недостаци, спекулишуц́и да би неко до сада користио ту технологију да је тако добар као што компанија тврди.

Која је дужина сјаја путних линија ? Ако је то нешто попут сваке светлец́е ствари у мраку коју сам икада поседовао, имате око сат времена након заласка сунца пре него што овопостане видљиво“, написао је један корисник Реддита.

Тармац Линемаркинг признаје да период сјаја може бити погођен у облачним данима, али инсистира на томе да његове фотолуминисцентне линије обично сијају “вец́и део ноц́и“.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар