Масовни помор рибе у ријеци Дрини, низводно од Зворника

У бијељинском мјесту Јања примјећена је велика количина угинуле рибе, за коју се сматра да је стигла из горњег тока ријеке Дрине, тачније из правца Зворника.

Република Српска 23.10.2022 | 17:23
Масовни помор рибе у ријеци Дрини, низводно од Зворника

Већ трећи дан риболовци са Дрине срећу призоре масовног помора рибе, незабиљеженог на овој ријеци у последњих 20 година. Удружења из Србије пратећи трагове доласка рибе, тврде да је загађивач из Републике Српске. Већу количину мртве рибе примјетили су и риболовци у бијељинском мјесту Јања, а о виђеном призору говоре са запрепаштењем.

„Ово је било страшно за видјети, ово су огромни комади, огромне јединке рибе. Велики је ово губитак и за рибљи фонд и за екосистем Дрине, јер ће већи проблем бити кад се ти лешеви крену распадати, јер нисмо све могли покупити из воде, дио рибе био је предубоко.“ каже Неџад Хуремовић, предсједник надзорног одбора СРУ „Дрина“ Јања

Невладина организација Подрињски антикорупцијски тим издало је саопштење да према великој количини угинуле мрене која је иначе отпорна на бројне спољне факторе, имају основану сумњу да је помор рибе изазван испуштањем контаминиране воде. Бијељински риболовци ову еко катастрофу покушали су да санирају, али кажу да су штете много веће за екосистем ријеке Дрине.

„Риба долази из горњег тока ријеке Дрине, од Зворника. Да ли је то људска немарност, ја не могу са сигурношћу да тврдим, али позивамо надлежне да што прије утврде ко је одговоран за овај немили догађај.“ говори Вахидин Јусић, предсједник СРУ „Дрина“ Јања

Из удружења за заштиту животне средине у овом конкретном случају питају да ли су угрожена и изворишта питке воде, те из тог разлога захтјевају хитне одговоре. За сада нема званичних информација да ли је и из којих погона испуштена отровна материја, а сљедећи на потезу су инспекцијски органи, с тим да је нејасно због чега већ нису реаговали.

(БН Фото: БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Како могу то да раде?

23.10.2022 16:24

Све мање разумем људе.Зелим да зивим са дивљим зверима,медведима и вуковима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

23.10.2022 20:23

Управо си у таквој средини о којој пишеш, али звјери су примиле људски облик

Name

Т39842288

23.10.2022 16:56

Која инспекција, ова што се купи за 100км јел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

23.10.2022 18:13

13 км, ниси у току

Name

Мирко

23.10.2022 19:10

Инспекција нема ни довољно инспектора ни аута ни горива. Намјерно су ограницена средства да инспектори неби могли радити свој посао а кад треба ици Радовицу онда све имају.

Name

Хехххх

23.10.2022 17:18

Глиница избацује већ дуже вријеме загадјену отпадну воду недалеко од жељезничког моста. Није битно шта испуста у Дрину него је битније ко ће сјести у фотељу.Пријављују мјештани и риболовци ал све дзаба. Е сад кад се умјеса друга држава т.ј. Србија конкретно онда се већ мало почиње да пише о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

23.10.2022 17:59

Тако је ,из Алумине ,тацније из производње,испустају се отпадне хемикалије страсно,битнија је хотеља .

Name

Адвокат

23.10.2022 17:21

Нема елемената кривичног дјела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

23.10.2022 20:05

Страшно! Како заштитити ријећне екосистеме од оваквих катастрофа? Гдје су инспекције да узму узорке воде и угинуле рибе?? Да се овако нешто деси у некој Европској држави, дигло би се цијело јавно мијење!! Код нас нити се ко узбуђује, а од надлежних се нико и не оглашава!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко - Зворник

24.10.2022 09:18

Питајте господина градоначелника Зорана Стевановића, зашто је помор рибе кренуо од горњег тока ријеке Дрине. Зато што је господин Стевановић дозволио да се у Каракају отвори највећи загађивач, тј. "Пасс Аутомотиве д.о.о. Зворник", при том хвалећи се како је то јако добра ствар за Зворник и регију. Господо, поменута фирма је кренула са радом и продукт њиховог рада је затрована вода у сливу ријеке Дрине јер иста испушта огромне количине отпадне воде, која настаје током прераде. Отпадна вода коју испуштају је канцерогена, а не заборавите да се вода коју користе мјештани од Каракаја па до Главичица користи искључиво из Дрине и само хлорише у базенима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

07.12.2022 15:12

Може бит да си у праву ја сам радио на тим гуменим аутоцревима док су били у љесковцу код бијељине и ту у отпадној води има уље звано прослим које се користи за подмазивање жица на које се ставља гума колико је отровно за рибе не знам али се то појавило кад је почела фирма са радом мада не мора значит да је од тога то треба инспекција да утврди ако утврди јер горе су се те воде извлачиле из шахте а где су вожене не знам али овде у каракају сам чуо да су припојени са алимином дај боже да нисам у праву.