Masovni pomor ribe u rijeci Drini, nizvodno od Zvornika

U bijeljinskom mjestu Janja primjećena je velika količina uginule ribe, za koju se smatra da je stigla iz gornjeg toka rijeke Drine, tačnije iz pravca Zvornika.

Republika Srpska 23.10.2022 | 17:23
Masovni pomor ribe u rijeci Drini, nizvodno od Zvornika

Već treći dan ribolovci sa Drine sreću prizore masovnog pomora ribe, nezabilježenog na ovoj rijeci u poslednjih 20 godina. Udruženja iz Srbije prateći tragove dolaska ribe, tvrde da je zagađivač iz Republike Srpske. Veću količinu mrtve ribe primjetili su i ribolovci u bijeljinskom mjestu Janja, a o viđenom prizoru govore sa zaprepaštenjem.

„Ovo je bilo strašno za vidjeti, ovo su ogromni komadi, ogromne jedinke ribe. Veliki je ovo gubitak i za riblji fond i za ekosistem Drine, jer će veći problem biti kad se ti leševi krenu raspadati, jer nismo sve mogli pokupiti iz vode, dio ribe bio je preduboko.“ kaže Nedžad Huremović, predsjednik nadzornog odbora SRU „Drina“ Janja

Nevladina organizacija Podrinjski antikorupcijski tim izdalo je saopštenje da prema velikoj količini uginule mrene koja je inače otporna na brojne spoljne faktore, imaju osnovanu sumnju da je pomor ribe izazvan ispuštanjem kontaminirane vode. Bijeljinski ribolovci ovu eko katastrofu pokušali su da saniraju, ali kažu da su štete mnogo veće za ekosistem rijeke Drine.

„Riba dolazi iz gornjeg toka rijeke Drine, od Zvornika. Da li je to ljudska nemarnost, ja ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali pozivamo nadležne da što prije utvrde ko je odgovoran za ovaj nemili događaj.“ govori Vahidin Jusić, predsjednik SRU „Drina“ Janja

Iz udruženja za zaštitu životne sredine u ovom konkretnom slučaju pitaju da li su ugrožena i izvorišta pitke vode, te iz tog razloga zahtjevaju hitne odgovore. Za sada nema zvaničnih informacija da li je i iz kojih pogona ispuštena otrovna materija, a sljedeći na potezu su inspekcijski organi, s tim da je nejasno zbog čega već nisu reagovali.

(BN Foto: BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Kako mogu to da rade?

23.10.2022 16:24

Sve manje razumem ljude.Zelim da zivim sa divljim zverima,medvedima i vukovima.

ODGOVORITE
Name

tragac

23.10.2022 20:23

Upravo si u takvoj sredini o kojoj pišeš, ali zvjeri su primile ljudski oblik

Name

T39842288

23.10.2022 16:56

Koja inspekcija, ova što se kupi za 100km jel

ODGOVORITE
Name

Ribar

23.10.2022 18:13

13 km, nisi u toku

Name

Mirko

23.10.2022 19:10

Inspekcija nema ni dovoljno inspektora ni auta ni goriva. Namjerno su ogranicena sredstva da inspektori nebi mogli raditi svoj posao a kad treba ici Radovicu onda sve imaju.

Name

Hehhhh

23.10.2022 17:18

Glinica izbacuje već duže vrijeme zagadjenu otpadnu vodu nedaleko od željezničkog mosta. Nije bitno šta ispusta u Drinu nego je bitnije ko će sjesti u fotelju.Prijavljuju mještani i ribolovci al sve dzaba. E sad kad se umjesa druga država t.j. Srbija konkretno onda se već malo počinje da piše o tome.

ODGOVORITE
Name

Mladen

23.10.2022 17:59

Tako je ,iz Alumine ,tacnije iz proizvodnje,ispustaju se otpadne hemikalije strasno,bitnija je hotelja .

Name

Advokat

23.10.2022 17:21

Nema elemenata krivičnog djela

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

23.10.2022 20:05

Strašno! Kako zaštititi rijećne ekosisteme od ovakvih katastrofa? Gdje su inspekcije da uzmu uzorke vode i uginule ribe?? Da se ovako nešto desi u nekoj Evropskoj državi, diglo bi se cijelo javno mijenje!! Kod nas niti se ko uzbuđuje, a od nadležnih se niko i ne oglašava!!??

ODGOVORITE
Name

Marko - Zvornik

24.10.2022 09:18

Pitajte gospodina gradonačelnika Zorana Stevanovića, zašto je pomor ribe krenuo od gornjeg toka rijeke Drine. Zato što je gospodin Stevanović dozvolio da se u Karakaju otvori najveći zagađivač, tj. "Pass Automotive d.o.o. Zvornik", pri tom hvaleći se kako je to jako dobra stvar za Zvornik i regiju. Gospodo, pomenuta firma je krenula sa radom i produkt njihovog rada je zatrovana voda u slivu rijeke Drine jer ista ispušta ogromne količine otpadne vode, koja nastaje tokom prerade. Otpadna voda koju ispuštaju je kancerogena, a ne zaboravite da se voda koju koriste mještani od Karakaja pa do Glavičica koristi isključivo iz Drine i samo hloriše u bazenima.

ODGOVORITE
Name

Mare

07.12.2022 15:12

Može bit da si u pravu ja sam radio na tim gumenim autocrevima dok su bili u ljeskovcu kod bijeljine i tu u otpadnoj vodi ima ulje zvano proslim koje se koristi za podmazivanje žica na koje se stavlja guma koliko je otrovno za ribe ne znam ali se to pojavilo kad je počela firma sa radom mada ne mora značit da je od toga to treba inspekcija da utvrdi ako utvrdi jer gore su se te vode izvlačile iz šahte a gde su vožene ne znam ali ovde u karakaju sam čuo da su pripojeni sa aliminom daj bože da nisam u pravu.