Послије двије год. почео Београдски сајам књига

Београдски сајам књига, под слоганом “Повратак написаних”, од данас пре подне отворен је за посетиоце, а у 18 часова званично ће га отворити академик и драмски писац Душан Ковачевић.

Свијет 23.10.2022 | 13:22
Послије двије год. почео Београдски сајам књига

После две године паузе због пандемије вируса корона, на 65. Београдском сајаму књига више од 400 излагача и исто толико суизлагача ће до 30. октобра понудити љубитељима писане речи широк спектар наслова из српске и светске књижевности.

Земља гост ове године је Румунија, а под сајамским куполама биће представљено 30 књижевника из ове земље, као и најпознатија дела преведена на српски језик која Румунија има да понуди.

Осим Србије и земаља региона, учествују и гости из Италије, Мађарске, Немачке, Белорусије, Русије, Кине, Ирана, Швајцарске, Марока, Египта, Индије и Пољске.

Јелена Виденовић, помоћница уредника програма Београдског сајма књига, за Тањуг је открила део садраја овогодишње манифестације.

"Хтела бих да најавим иностране писце који ће ове године посетити Београдски сајам књига. Поред аутора из Румуније, долазе нам писци који се преводе и радо читају код нас. Највећа звезда свакако ће бити француски писац, Патрик Бесон, који ће представити своју књигу о Новаку Ðоковићу, затим ту ће бити и турска књижевница, Ајфер Тунч. Ðорђе Матић нам долази их Хрватске, а представићемо београдској публици и младог Италијана, Ðованија Дозинија, који је актуелни добитник Европске награде за књижевност”, истакла је Виденовић.

Сајам књига у 18 часова званично ће отворити академик и драмски писац, Душан Ковачевић, а у име Румуније, земље почасног госта, учеснике сајма поздравиће песник и писац, Мирча Динеску, који ће на штанду те земље касније извести песничко-гастрономски рецитал.

У склопу пратећег програма сајма, биће организоване и бројне изложбе, дружења са ауторима, округли столови и трибине, а организатори су се потрудили да на сајму свако може понешто да пронађе - од деце која чине своје прве читалачке кораке, до оних који су у потрази стручном литературом из разних области.

Излагачи су припремили и сајамске попусте, од 10 до 70 одсто за одабране наслове.

Школски дан заказан је за четвртак, 27. октобра, када ће бити организоване групне посете по цени од 150 динара, а за понедељак и уторак, 24. и 25. октобар, планирани су породични дани по цени од 800 динара за целу породицу. Редовна цена улазнице је 300 динара. Београдски сајам књига биће отворен до следеће недеље, 30. октобра.

(Тањуг/ фото: Илустрација/ А. Станковић)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ноле

23.10.2022 19:05

Е сад им намјерно не треба ици.Ста,је ли корона нестала одједном.Па ја их ових дана знам на десетине болесних...

ОДГОВОРИТЕ