Шаровић: Биће новог гласања, Додик сметња свима

Предсједник Српске демократске странке каже да ће неправилности које утичу на резултат довести до новог гласања.

Република Српска 19.10.2022 | 08:21
Шаровић: Биће новог гласања, Додик сметња свима

Предсједник Српске демократске странке каже да ће неправилности које утичу на резултат довести до новог гласања.

"Мислим да је основна опција да се поново гласа на оним бирачким мјестима на којима су те манипулације утврђене након пребројавања, а да ли ће ЦИК посегнути за потпуни поновним изборима за предсједника Републике Српске и потпредсједнике, то је већ на њима. Увјерен сам да ће новог гласања бити", каже Шаровић за политички магазин Мрежа ФТВ-а.

Појашњава да су у току изборне ноћи власт и њихови помагачи крали изборе за све нивое.

"И за ниво предсједника Републике гдје је кандидат био Милорад Додик и због тога смо пуни увјерења да ће се то показати. Не да би ми правду тражили на овај начин, као неки алиби за пораз, него да би доказали да смо побједници. Мислим да су Милорад Додик и његови партнери крали ове изборе и да нису побједници."

Шаровић истиче да су били спремни одмах на протесте.

"То смо показали и то, под притиском јавности, колико и ми политички актери, толико и јавност, грађани да су заинтересовани. Неки огорчени, неки су спремни више од тога. Ми смо апеловали у сваком тренутку у тих неколко дана протеста да нико каменицу не баци, да нико не разбије било који прозор, да треба да чувамо прије свега Бању Луку јер је то наш град. Мислим да је тако била наелектрисана атмосфера и у таквој атмосфери је увијек потребан тренутак да то прерасте у нешто друго", казао је Шаровић.

Додаје да су инсистирали и успјели да обуздају било какве намјере, покушаје, помисао везано за тако нешто и показало се да је то уреду.

"Не желимо да ситуацију заоштравамо и компликујемо. Оно што је до нас допрло је да се власт, односно СНСД, припремала и за контрапротесте. Шта то све значи, не могу да процјењујем, али то већ јесте одмах опасност. Ако имамо протесте и контрапротесте то је ризична ситуација и за безбједоносне снаге, за грађане, за нас све. Надам се да до тога неће доћи."

Наглашава да опозиција Републику Српску не доводи ни у какав ризик.

"Власт призива и подстрекава и на неки начин охрабрује све различите групе за које не видим из којег разлога су заинтересовани за изборе. Наша позиција је потпуно јасна - политички субјекти који су били на изборима и сами грађани које позивамо, ништа изван тога. Ми бранимо своје право, а онај ко није крао изборе, ко је поштено учествовао у изборима, зашто се боји пребројавања. Зашто би се сада Додик, власт, СНСД и они који су га подржавали на изборима, зашто би се бојали пребројавања ако се то ради на транспарентан начин? Ако си чист, ако ниси украо, ако ниси манипулисао, ако ниси куповао, ти ћеш безбрижно да чекаш да се овај процес заврши за 10 дана и да ти побједа, ако си побиједио, буде јача, слађа и вјеродостојнија", казао је Шаровић.

У супротном, каже он, да нема пребројавања сумња би увијек постојала и увијек би то био камен спотицања.

"Овако имаћемо пребројане гласачке листиће и онда ће онај ко пресуђује дати свој став по том питању, а на нама је да сваку релевантну одлуку поштујемо. Додик говори да неће признати одлуку ЦИК-а јер је он побједник. За сада само знамо да неће признати изборе. Да ли то значи и нешто друго, то не могу знати."

О наводима да ће се поновити 1997. година Шаровић каже: "Не призивам, не предсказујем и мислим да је то, ако је у било чијој глави, то је лош сценариј.

Увјерен је да би Републици Српској било боље без Додика.

"Мислим да је он постао и регионална сметња, сметња унутар Републике Српске и унутар цијеле БиХ, европска сметња и ја мислим да њега нигдје не види нико као будућност. Мислим да прижељкују сви да оде, чак и регионално."

Сматра да је Додик ових дана бијесан и врло забринут.

"Онај ко у изборној кампањи дијели из буџета јавни новац и даје га грађанима, то значи да га потплаћује. Ако нико то није рекао, ја кажем сада. Да, потплаћујеш их мојих новцем. По мени то је незаконито, али није се још нико нашао да те за то тјера, а ја мислим да то треба тјерати, ако не онда треба у Изборном закону мијењати да то њему или некоме другом више никад не падне на памет."

Каже да је ово један арена, ринг, али врло прљави ринг у коме су недемократска, недозвољена средства дозвољена и служе се многи.

"Они наравно увијек могу да буду опасни. Напади од кога год долазили, додуше ја мислим да су напади највише долазили од СНСД-а. Водио је прљаву кампању, њени кандидати, Додик је у томе предњачио. Штета је заиста јер нас је дубоко, дубоко подијелио и мислим да се толико далеко није требало ићи. Једно је омаловажавање, етикетирање, понижавање, друго су пријетње и много тога има што је на граници кривичног дјела", казао је Шаровић.

Одговарајући на питање о ћутњи Александра Вучића каже да је то принципијелан став у којем се не ставља на страну било кога.

"Ја не очекујем да он буде сада ближи СДС-у, ПДП-у или некоме од нас појединачно насупрот СНСД-а, али не очекујем ни обрнуто. Принципијелно па ко побиједи, ко буде бољи у поштеној и коректној утакмици овдје да га прихвати предсједник Србије и честита."

(БН Фото: сцреенсхот)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

сомеоне

19.10.2022 06:23

ко це платити нове изобре? ко це бити казњен за стару ситуацију? ста ако се понови опет исто? има ли неко одговоре на ова питања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2022 07:31

Народ .

Name

Браво!!!!Права питања.

19.10.2022 07:46

Бравоооо!!!!Права питања.

Name

Миле

19.10.2022 07:48

Па паре се бацају на свашта валда су избори пречи, а казнити бирачке одборе затвором, фиктивне кандидате казнити, почети санкционисати ове сто купују гласове има већ имена ђилкоши по селима, ето рјешења

Name

Р

19.10.2022 09:16

На свим нивоима поновити

Name

Ре

19.10.2022 09:19

Објавити списак цланова снсд и пригузица, па хапсити редом!

Name

РЕ СОМЕОНЕ

19.10.2022 09:38

ЦУЈ КО ЦЕ. ПЛАТИЦЕ НАРОД КАО СТО СВЕ ПЛАЦА. ПИТАЈ ОНЕ МАЈМУНЕ КОЈИ КРАДУ ИЗБОРЕ. ПА ДА. КОЈИ КРАДУ СВЕ. ПА ОВО ЈЕ ЗЕМЉА У КОЈОЈ ЦОВЈЕК ГЛАСА, А ОНДА ДОДЈУ НАРКО ДИЛЕРИ И ГАНГСТЕРИ ИСТЈЕРАЈУ БИРАЦКИ ОДБОР И ДОПИСУЈУ КРСТОВЕ ПО ГКАСАЦКИМ ЛИСТИМА КАКО ИМ ЦЕИФ И КАКО ЈЕ ЊИМА ЦЕИФ И КАКО ИМ ЈЕ ГАЗДА ПЛАТИО. ПА ТО ИСТОРИЈА ЈОС НИЈЕ ЗАБИЉЕЗИЛА.

Name

Н Н

19.10.2022 06:24

Обавезни поновити гласање у цијелој РС и то да буде електронским путем гласање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

19.10.2022 08:05

Постоје предуслови за електронско гласање, али неце га бити, јер га прво треба одобрити негдје у парламенту БИХ или тако некој институцији!

Name

Да

19.10.2022 09:01

Платити ће они исти који су платили додикову вилу на дедињу

Name

Борац

19.10.2022 06:38

Само понистити изборе и нове расписати. Прво лопове у затвор стрпати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.10.2022 06:39

Ново гласање нема смисла, ако барем 500 људи не заврси у затвору...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ВИСЕГРАД ОПОЗИВ ???

19.10.2022 06:41

Опозив у Висеграду олицење корупције РИКа и СНСДа ту се ствари нису довеле на чистац, и зато и сад имамо овако стање послије избора, навикли људи да манипулишу. Мора се све из корјена мјењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Релано

19.10.2022 07:11

Ко не излази на изборе,нема морално право да иста коментарисе у вези политике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Кхал Дрого

19.10.2022 07:43

Ботино секташка држава је БиХ па је суд БиХ одговоран за регуларност избора а не наши корумпирани судови. Тиме ви сви пеглате дугогодишњу крађу на свим нивоима почев од избора, афере кисик, афера у јавним набавкама, намјештених тендера за Проинтер и остале лоповске фирме. Народ неће више лопове на власти који само краду за себе и своју праунучад, а народ је увијек 13-то прасе за које нема никад мјеста.

Name

ре

19.10.2022 10:08

ево ја не гласам па коментаришем, оћеш ми ти забранити?

Name

плаза

19.10.2022 07:22

Ајмо з цитавој БХ поновити. Зивјела Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

19.10.2022 07:46

Изборе поновити у РС на свим нивоима.народним парама поткупљивани гласачи.забранити челним људима странака било какво кандидовање чије су странке учествовале у обмани избора.увести скенере.рачун испоставити лоповским странкама (осим скенера) а тужилаßтво да већ једном да почне да ради доста је више примања плата без рада.и да се Смит више озноји.

Name

Боки

19.10.2022 07:29

Тако је Мирко. Доста више оног лопова и проклетије Бурлета. Он је терет свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бухаха

19.10.2022 07:37

А хоћете ли и ви морати враћати новце ако не буде нових избора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солун

19.10.2022 07:49

Избори ће се поновити, опозиција ће дозволити да наредбодавац изборне крађе опет буде на листи и он ће побиједити, биће као и протеклих 100 афера, тресла се гора родио се миш...ништа ново у нашој колонији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

19.10.2022 08:00

Не мислим да су олош лакташки као и његови, што породични што чланови секте, заслужили миран и демократски одлазак. Уништили су Српску, отјерали најбоље који су требали да је граде и сачувају. Тај злочин не заслужује мирно разрјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Милановић

19.10.2022 08:08

Проусташки предсједник Хрватске каже да је за Хрватску најбоље да побиједи Милорад Додик. Наравно јер је Додику важан пељешки мост а није важан нуклеарни отпад којим ће да погуше Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

19.10.2022 08:11

Јако ме радују коментари који захтјевају да се на основу изборног закона утврди цињеницно стање.Тамо гдје се утврди прекрајање народне воље уцеснике те активности похапсити и осудити без милости. Без тога нико са лицним достојанством неце изаци на поновљене изборе сто је јос горе ...најгоре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац и рви 91_ 95

19.10.2022 08:14

Хоћели дудук опет дијелити борцима и пензионери а, даму узмем новац и гласам за јелену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

19.10.2022 08:16

Прво у стрпати у затвор ово криминалну екипу из Добоја,Приједора,Бијељине,Зворника па смијенити Гик/Оик па тек онда избори. Ово што се ради у БиХ па нема ни у Сомалији. Сав слободан народ је уз опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

19.10.2022 08:17

Посматрац за независног кандидата је плацен 100 КМ плус 10 КМ за храну и то само за једну смјену.Знаци по борацком мјесту посматрац независног кандидата је плацан 220 КМ. Исплату је врсила партија Стевандица НС.Ово је радјено у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.10.2022 09:18

потпуно таћно.

Name

Ре

19.10.2022 09:56

Колико је добио Албанац гласова и његов члан одбора за кога је радио и ко су батинаши у Добоју ,полиција још није утврдила ,ја се не осећам сигурно послије оних сцена.

Name

кал

19.10.2022 08:17

Партнер Милановићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Борик БЛ

19.10.2022 08:20

Све је са овим Саровиц рекао,само није до краја исао,с ким су ово договарали одпоцетка!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2022 11:17

Бљузго није Саровиц крао гласове,ве ви лопови.

Name

Дју

19.10.2022 08:28

Ко је је убио круница и десетине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

19.10.2022 09:49

Још велика већина народа шути и није рекла завршну ријеч. Чувајте се те ријечи, многи ће бити прошлост политичке сцене Републике Српске. П. С. Погледати званичне законите изборне резултате ЦИК-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

19.10.2022 10:06

краду и у Америци на изборима а да неће овдје...пихх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Претјерао

19.10.2022 10:14

Није то сто он смета него сто не мозе бити предсједник јер је покрао гласове преко својих биједних слуга. Нецемо га висе да нас лазе и пљацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.10.2022 10:15

Нећу коментарисати новинарски чланак, већ коментаре... У потпуности сам аполитичан, али какав смо ми то народ када погрдним именима називамо личности које су на изабраним функцијама- ко је да је у питању. Значи систем је такав да можеш пљувати по њима и прођеш некажњен за то, а ајде то уради за Титино вријеме-мауна. Једно је документовати и пријавити криминал за што треба имати петље, а друго је срати испред телефона. Псећа нека времена што рече један човјек, а ипак код нас у народу све почиње од : "Рече ми један чојек..." или пред продавницом "Ма ники то чојек није..." што има армиранобетонску подлогу за сценарије којима би позавидјео Стенли Кјубрик. Народе немојте погрдним именима називати своје легитимно изабране представнике док су на функцији. Стари народ је водио рачуна о њима ето на пример прелистајте псалтир па ће те тамо наћи један који се ситуационо користи - моли за здравље великодостојника. Јесте ли се икад кроз неку интроспекцију запитали да ли боље заслужујете. Народ који од човека на власти оправдано очекује да краде је лопов, а ако не краде он је будала. Е такав народ добија социолошку подјелу на чопор. Све у свему ко вас .ебе народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојка

19.10.2022 16:32

Горане да смо народ нормалан имали би и нормалну државу.Избори би били празник демократије и резутати би се знали исто вече.Полиција би била у служби народа као и тужилаштва и сидови.Пошто ништа од тога ивдје нема добро је да имамо БН који нас информише а ми пратиоци имамо могућност да своје ставове овдје износимо.Ријечи су често непримјерене али и криминал на који регујемо не заслужује пристојност.У РС се дешавају изборне крађе преко двадесет година али овај састав ЦИК је први смогао снаге да изврши контролу и отуд нервоза код режима.Како би нам радо одузели и ову могућност!Велика захвалност БН!

Name

Жељко

19.10.2022 10:32

Све се ово не би десило да је Пера отишао право у полицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викар

19.10.2022 12:24

Чуо сам безброј пута,, краду сви, па и ови који дођу крашће,, али истина је са су ови на власти доказали да су врхунски пљачкаши, а правосудне институције ћуте и не раде, а по закону би требале да раде,... Мале су Туњице, сваку зграду треба ширити и уздуж и увис.

Name

дрнд

19.10.2022 16:48

Ново гласање на свим нивоима, предлозити Вукана за цлана Предсједниства БиХ умјесто тебе

ОДГОВОРИТЕ