Неприхватљиво да тзв. Косово буде чланица УН

Председник Александар Вучић изјавио је данас, не износећи детаље, да је суштина предлога Немачке и Француске о КиМ да Србија допусти улазак тзв. Косова у све међународне организације, и Уједињене нације, а да би Србија за то, иако није прецизирано, добила бржи улазак у Европску унију, и вероватно економске значајне користи, те поручио да је за Србију неприхватљиво да Косово буде члан УН.

Србија 08.10.2022 | 11:00
Неприхватљиво да тзв. Косово буде чланица УН

Вучић је рекао да је на столу предлог Немачке и Француске, о којем мора да се разговара и размишља, јер се не може “бацити кроз прозор” предлог две најмоћније земље, што је неодговорно и неозиљно.

“А, да ли можемо да то прихватимо, нисам сигуран”, рекао је Вучић и додао да Србија има своје црвене линије, за које није сигуран да ће се некоме допасти.

Указао је да позиција Србије постаје све компликованија зато што ће, како је тачно и предвидео пре осам месеци, западне земље покушавати да, како они мисле, реше проблем КиМ, уласком Косова у УН, јер, каже, мисле да тако решавју унутаревропски проблем, али и без сумње, зато што на тај начин одузимају аргумент из руке Путина и Русије, који могу да се позивају, као што и чине, на тај случај.

Поновио је и да није разумео шта значи деманти из ЕУ, када је рекао да се мења архитектура преговора, после разговора са Лајчаком и саветницима председника Француске и канцелара Немачке.

“У два колосека ће се ићи, а један колосек који не мења архитектуру разговора се односи на све могуће албанске захтеве, јер они диктирају теме”, рекао је Вучић.

Поручио је да је највећа грешка Србије, поред питања упућеног Међународном суду правде, била та што је прихваћено да ЕУ почне да руководи процесом решавања коначног статуса КиМ.

Од тада, без обзира на Бриселски споразум, нисмо на озбиљаан начин успели да на озбиљан начин поставимо тему Заједнице српских општина, указао је Вучић.

“Сваки пут, да би нас умирил, рекли би да ћемо о томе следећи пут. А сваки следећи пут би искрсла нека нова криза, коју би произвели или Албанци подржани од земаља Кивнте или заједно, а нама говорили да је то много тешка тема за Албанце…”, испричао је он.

У том смислу, додао је да на изјаве Војсе Османи, да Срби на КиМ могу и данас да формирају ЗСО, као невладину организацију, нико од оних који би требало да одлучују и да их помену, ниједну реч не кажу, па ни после разговора са Макроном и Шолцом у Прагу.

“Не могу да улазим у детаље предлога, јер он није јаван, али суштина је Србија допусти улазак Косова у све међународне органзације, и у УН. Србија ће за то, иако није прецизирано, али добила би бржи улазак у ЕУ и вероватно економске значајне користи”, пренео је председник Србије.

Вучић је истакао да је став Србије, иако је рекао да морамо да разговарамо са Немачком и Француском, јер су велики и јаки, а и зато што је разговор од животног значаја јер мора да се ради на помирењу са Албанцима и нормализацији односа у сваком смислу:

“За Србију, и због нашег Устава, а и не само зато, неприхватљиво да Косово буде чланица УН. И то ће носити своје последице, јер цела идеја се заснива на томе да овако или онако, без нашег признања, јер не бисмо били додатно понижавани да формално признамо Косово, али да се не бунимо и да дамо јасан сигнал да смо сагласни са чланством Косова у УН”, рекао је Вучић.

Додао је да је и у говору у Скупштини, и кроз извештај о КиМ који је усвојен у парламенту, као и данас, јасно рекао шта можемо, а шта не можемо.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ста реци

08.10.2022 10:13

Ово само говори колико је запад потонуо. Ниста висе не постује . Свијет је стигао до краја .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

08.10.2022 14:30

Браво преседнице!! Непопустај .

Name

Мики

08.10.2022 22:03

Исти папир није хтео ни да погледа. Запад није наиван да наседа на манипулације и српске злоцине, геноцид и покусај геноцида. Србија подрзава злоцинацку Русију као сто је Русја подрзавала Србију.

ОДГОВОРИТЕ