Neprihvatljivo da tzv. Kosovo bude članica UN

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, ne iznoseći detalje, da je suština predloga Nemačke i Francuske o KiM da Srbija dopusti ulazak tzv. Kosova u sve međunarodne organizacije, i Ujedinjene nacije, a da bi Srbija za to, iako nije precizirano, dobila brži ulazak u Evropsku uniju, i verovatno ekonomske značajne koristi, te poručio da je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN.

Srbija 08.10.2022 | 11:00
Neprihvatljivo da tzv. Kosovo bude članica UN

Vučić je rekao da je na stolu predlog Nemačke i Francuske, o kojem mora da se razgovara i razmišlja, jer se ne može “baciti kroz prozor” predlog dve najmoćnije zemlje, što je neodgovorno i neoziljno.

“A, da li možemo da to prihvatimo, nisam siguran”, rekao je Vučić i dodao da Srbija ima svoje crvene linije, za koje nije siguran da će se nekome dopasti.

Ukazao je da pozicija Srbije postaje sve komplikovanija zato što će, kako je tačno i predvideo pre osam meseci, zapadne zemlje pokušavati da, kako oni misle, reše problem KiM, ulaskom Kosova u UN, jer, kaže, misle da tako rešavju unutarevropski problem, ali i bez sumnje, zato što na taj način oduzimaju argument iz ruke Putina i Rusije, koji mogu da se pozivaju, kao što i čine, na taj slučaj.

Ponovio je i da nije razumeo šta znači demanti iz EU, kada je rekao da se menja arhitektura pregovora, posle razgovora sa Lajčakom i savetnicima predsednika Francuske i kancelara Nemačke.

“U dva koloseka će se ići, a jedan kolosek koji ne menja arhitekturu razgovora se odnosi na sve moguće albanske zahteve, jer oni diktiraju teme”, rekao je Vučić.

Poručio je da je najveća greška Srbije, pored pitanja upućenog Međunarodnom sudu pravde, bila ta što je prihvaćeno da EU počne da rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM.

Od tada, bez obzira na Briselski sporazum, nismo na ozbiljaan način uspeli da na ozbiljan način postavimo temu Zajednice srpskih opština, ukazao je Vučić.

“Svaki put, da bi nas umiril, rekli bi da ćemo o tome sledeći put. A svaki sledeći put bi iskrsla neka nova kriza, koju bi proizveli ili Albanci podržani od zemalja Kivnte ili zajedno, a nama govorili da je to mnogo teška tema za Albance…”, ispričao je on.

U tom smislu, dodao je da na izjave Vojse Osmani, da Srbi na KiM mogu i danas da formiraju ZSO, kao nevladinu organizaciju, niko od onih koji bi trebalo da odlučuju i da ih pomenu, nijednu reč ne kažu, pa ni posle razgovora sa Makronom i Šolcom u Pragu.

“Ne mogu da ulazim u detalje predloga, jer on nije javan, ali suština je Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organzacije, i u UN. Srbija će za to, iako nije precizirano, ali dobila bi brži ulazak u EU i verovatno ekonomske značajne koristi”, preneo je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da je stav Srbije, iako je rekao da moramo da razgovaramo sa Nemačkom i Francuskom, jer su veliki i jaki, a i zato što je razgovor od životnog značaja jer mora da se radi na pomirenju sa Albancima i normalizaciji odnosa u svakom smislu:

“Za Srbiju, i zbog našeg Ustava, a i ne samo zato, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN. I to će nositi svoje posledice, jer cela ideja se zasniva na tome da ovako ili onako, bez našeg priznanja, jer ne bismo bili dodatno ponižavani da formalno priznamo Kosovo, ali da se ne bunimo i da damo jasan signal da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN”, rekao je Vučić.

Dodao je da je i u govoru u Skupštini, i kroz izveštaj o KiM koji je usvojen u parlamentu, kao i danas, jasno rekao šta možemo, a šta ne možemo.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sta reci

08.10.2022 10:13

Ovo samo govori koliko je zapad potonuo. Nista vise ne postuje . Svijet je stigao do kraja .

ODGOVORITE
Name

Savaa

08.10.2022 14:30

Bravo presednice!! Nepopustaj .

Name

Miki

08.10.2022 22:03

Isti papir nije hteo ni da pogleda. Zapad nije naivan da naseda na manipulacije i srpske zlocine, genocid i pokusaj genocida. Srbija podrzava zlocinacku Rusiju kao sto je Rusja podrzavala Srbiju.

ODGOVORITE