Побједници у БиХ ипак (не)ће брзо формирати власт?

Ако би се којим случајем испоштовали рокови из Устава Босне и Херцеговине и закона, власт на нивоу Босне и Херцеговине, односно Савјет министара БиХ, били би формирани најкасније у јануару, што је мало вјероватно ако се узму у обзир искуства из претходних изборних циклуса.

Босна и Херцеговина 26.09.2022 | 08:23
Побједници у БиХ ипак (не)ће брзо формирати власт?

Када је ријеч о роковима, након завршетка избора 2. октобра, Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИК БиХ) има мјесец дана да потврди резултате избора, а након што ти резултати буду потврђени Представнички дом и Дом народа, Парламентарне скупштине БиХ конститутивну сједницу мора одржати најкасније у року од 30 дана.

Ако узмемо у обзир да ће ЦИК до 2. новембра потврдити резултате избора, Представнички дом и Дом народа парламента БиХ требало би да буду конституисани најдаље до 2. децембра. Истовремено, Пословником о раду Предсједништва БиХ дефинисано је да предсједавајући Предсједништва БиХ из ранијег сазива заказује конститутивну сједницу новоизабраног Предсједништва у року не дужем од 15 дана рачунајући од датума потврде службених изборних резултата од стране ЦИК-а.

Што се тиче Савјета министара БиХ, Предсједништво БиХ, након што се конституишу оба дома парламента БиХ, дужно је, најкасније у року од 15 дана, да именује предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине, а након што име предсједавајућег потврди Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, тај предсједавајући, најкасније у року од 35 дана од дана његове потврде, именује министре и замјенике министара и тражи од Представничког дома потврду именовања.

"Министри и замјеници министара ступају на дужност одмах након потврде од стране Представничког дома", наводи се у Закону о савјету министара БиХ.

У суштини, ако би се испоштовали сви дефинисани рокови, у року од око три мјесеца власт на нивоу Босне и Херцеговине, односно Савјет министара БиХ, требало би да буду формирани, што се у Босни и Херцеговини ријетко дешавало.

Власти у Босни и Херцеговини у јуну на састанку са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом потписале су заједничку изјаву, у којој се, између осталог, наводи да су лидери политичких партија и чланови Предсједништва БиХ опредијељени да "конструктивно сарађују након гласања како би осигурали брзо формирање новог законодавства и извршне власти на свим нивоима у законом прописаним роковима".

Стручњаци у Босни и Херцеговини истичу да је највећи проблем то што Устав БиХ није дефинисао санкцију у случају да се власт не формира на вријеме, те да се из тог разлога нико и не труди да Савјет министара БиХ буде формиран на вријеме.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Зна се

26.09.2022 06:37

Ако побиједе Додик, Дјокиц, Стевандиц и Цубриловиц неце бити ни власти ни ницега сем сукоба и трвења. То нам је јасно. У прослом мандату нити су се формирали нити су ста радили сем пљацкали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

26.09.2022 06:38

Па у Федерацији још нису формирали власт од прошлих избора, сједе људи 4 године у техничком мандату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холланд

26.09.2022 07:18

Тацно, ал пензије су И даље на вријеме исплациване плус да су уред дупло веце него у пц

Name

И

26.09.2022 07:19

Још ће 4-ри.

Name

Хммм

26.09.2022 07:23

Бице како странци казу а њима овако одговара сви имају дио колаца

Name

ре

26.09.2022 07:30

то је кад се бирају криминалци на власт. Плато је рекао, не заинтересованост обицног цовјека у јавна десавања це довест олос и злонамјерне људе на власт, и то се види код нас.

Name

Ноле

26.09.2022 06:48

Парламентарна скупстина,савјет министара,предсједниство,представницки дом,дом народа...па п вам материна,и вама и онима који су направили овакву накарадну дрзаву.Па је ли видите ви колико беспотребних институција има у овој дрзави.Просто невјероватно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

26.09.2022 07:15

ШТО ЋЕ ИМ ТАКАВ ЗАКОН. НИСУ БУДАЛЕ, КАО НАРООД, КОЈИ ЗА ЊИХ ГЛАСА. ПРИМАЈУ ВЕЛИКЕ ПЛАТЕИ ЈОШ МНОГО ШТА, А НЕ РАДЕ. И НИСУ СЕБИ ПРЕДВИДЈЕТИ КАЗНЕ. ПАМЕТНИ. ОД КАДА ЈЕ ВИЈЕКА И СВИЈЕТА. ВЛАСТ КОД КОЈЕ ЈЕ КАСА, МОЖЕ ДА НЕРАДИ НИШТА, НЕОДГОВАРА НИКОМ И ОПЕТ НА СЛИДЕЋИМ ИЗБОРИМА НАРОД ИХ БИРА. ТРАКВОМ НАРОДУ И ТРЕБА ТАКВА. ДА ИХ ПОНИЖАВА И ДА ИМ СВЕ "ПОХАПАЈУ" Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

26.09.2022 07:23

Сад ће нам за пред министара доћи Драган, на реду је Хрват, а њега нема на овим листама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папци

26.09.2022 07:30

Овај пут треба народ да побиједи а не лопови и папцу који пред изборе медено прицају а узасно пљацкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бих

26.09.2022 09:37

Либералне странке разговарају о заједничком блоку за излазак на изборе за Еуропски парламент

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.09.2022 11:02

Најбоље је радити изборе и при том потрошити 5-6милиона и онда имати владу у техничком мандату

Name

Под хитно

26.09.2022 12:11

Босну преписат Сваби 1/1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

27.09.2022 05:20

Нова власт ће настојати да што пре почне да ради јер је проблема превише а ове лопурде ће настојати да коче напредак.биће Смит на потезу и ЦИК.