Додикову каријеру обиљежила сарадња са странцима

Док из СНСД-а опозицију у Републици Српској оптужују за сарадњу са страним државама, из опозиције одговарају да су управо Милорад Додик и његов СНСД на власт дошли под притиском западних држава, као и да су све године његове владавине обиљежене сарадњом са страним, српском народу често непријатељским државама.

Република Српска 19.09.2022 | 21:56
Додикову каријеру обиљежила сарадња са странцима

Сарадња са Американцима, Британцима, Нијемцима, хрватским званичницима - обиљежила је комплетну Додикову политичку каријеру.

Прво Додиково довођење на власт у Републици Српској давне 1998. године, изведено је уз отворену помоћ међународне заједнице.

Иако је Додик тада имао само два посланика у Народној скупштини, на сједници парламента Српске која је одржана уз присуство војника СФОР-а, Додик је незапамћеним изборним инжењерингом у режији страних дипломата постао премијер Републике Српске.

Неколико мјесеци касније, тадашњи амерички државни секретар Медлин Олбрајт, допутовала је у Бањалуку како би отворено подржала Додика на тој позицији.

Додиков  други повратак на власт 2006. године прати потпуна промјена реторике. Од тада је он наводно против странаца, заговара референдум о издвајању Републике Српске из БиХ, међутим и даље наставља да ужива подршку западних земаља и добија кредите међународних кредитних институција.

Године 2010, Додик добија и подршку од Британаца. Кетрин Ештон, тадашњи високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност 2011. године стиже у Бањалуку и састаје се управо са Додиком, након чега он одустаје од раније најављеног референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Након тога се истрага о изградњи аутопута Бањалука - Градишка и зграде Владе Републике Српске пребацује са Тужилаштва БиХ на Специјално тужилаштво Републике Српске које истрагу против Додика обуставља и затвара предмете.

Посебно је занимљива Додикова сарадња са хрватским институцијама и званичницима која вуче коријене из ратних времена  - од сарадње са генералом Иваном Чермаком у бизнису са горивом, а у новије вријеме уговор о гасификацији Рафинерије нафте Брод.

Опозиција Додику замјера и однос према активностима Хрватске на изградњи депоније радиоактивног отпада на Трговској гори и то што је Додик за национални интерес Републике Српске прогласио градњу Пељешког моста.

Поред бројних веза са западним државама, Додик је сарађивао и са Русима којима је продао 2 рафинерије, након чега слиједи одгађање плаћања пореских дугова овим компанијама. Медији су недавно објавили да је СНСД у протеклим годинама добијао огроман новац из Русије за финансирање кампање, што су из СНСД-а демантовали.

Све ово указује, тврде представници опозиције, да је Додик, док опозицију годинама оптужује да су страни плаћеници, од почетка и без престанка сарађивао са странцима и добијао финансијску подршку.