Dodikovu karijeru obilježila saradnja sa strancima

Dok iz SNSD-a opoziciju u Republici Srpskoj optužuju za saradnju sa stranim državama, iz opozicije odgovaraju da su upravo Milorad Dodik i njegov SNSD na vlast došli pod pritiskom zapadnih država, kao i da su sve godine njegove vladavine obilježene saradnjom sa stranim, srpskom narodu često neprijateljskim državama.

Republika Srpska 19.09.2022 | 21:56
Dodikovu karijeru obilježila saradnja sa strancima

Saradnja sa Amerikancima, Britancima, Nijemcima, hrvatskim zvaničnicima - obilježila je kompletnu Dodikovu političku karijeru.

Prvo Dodikovo dovođenje na vlast u Republici Srpskoj davne 1998. godine, izvedeno je uz otvorenu pomoć međunarodne zajednice.

Iako je Dodik tada imao samo dva poslanika u Narodnoj skupštini, na sjednici parlamenta Srpske koja je održana uz prisustvo vojnika SFOR-a, Dodik je nezapamćenim izbornim inženjeringom u režiji stranih diplomata postao premijer Republike Srpske.

Nekoliko mjeseci kasnije, tadašnji američki državni sekretar Medlin Olbrajt, doputovala je u Banjaluku kako bi otvoreno podržala Dodika na toj poziciji.

Dodikov  drugi povratak na vlast 2006. godine prati potpuna promjena retorike. Od tada je on navodno protiv stranaca, zagovara referendum o izdvajanju Republike Srpske iz BiH, međutim i dalje nastavlja da uživa podršku zapadnih zemalja i dobija kredite međunarodnih kreditnih institucija.

Godine 2010, Dodik dobija i podršku od Britanaca. Ketrin Ešton, tadašnji visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost 2011. godine stiže u Banjaluku i sastaje se upravo sa Dodikom, nakon čega on odustaje od ranije najavljenog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Nakon toga se istraga o izgradnji autoputa Banjaluka - Gradiška i zgrade Vlade Republike Srpske prebacuje sa Tužilaštva BiH na Specijalno tužilaštvo Republike Srpske koje istragu protiv Dodika obustavlja i zatvara predmete.

Posebno je zanimljiva Dodikova saradnja sa hrvatskim institucijama i zvaničnicima koja vuče korijene iz ratnih vremena  - od saradnje sa generalom Ivanom Čermakom u biznisu sa gorivom, a u novije vrijeme ugovor o gasifikaciji Rafinerije nafte Brod.

Opozicija Dodiku zamjera i odnos prema aktivnostima Hrvatske na izgradnji deponije radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i to što je Dodik za nacionalni interes Republike Srpske proglasio gradnju Pelješkog mosta.

Pored brojnih veza sa zapadnim državama, Dodik je sarađivao i sa Rusima kojima je prodao 2 rafinerije, nakon čega slijedi odgađanje plaćanja poreskih dugova ovim kompanijama. Mediji su nedavno objavili da je SNSD u proteklim godinama dobijao ogroman novac iz Rusije za finansiranje kampanje, što su iz SNSD-a demantovali.

Sve ovo ukazuje, tvrde predstavnici opozicije, da je Dodik, dok opoziciju godinama optužuje da su strani plaćenici, od početka i bez prestanka sarađivao sa strancima i dobijao finansijsku podršku.


 
(BN)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

hm

19.09.2022 20:22

Lopovcina i lazov na kvadrat.

ODGOVORITE
Name

Ro

19.09.2022 21:04

Mafijas svjetskog ranga ali gotov je..

Name

Đorđe

19.09.2022 20:40

Oni su podlaci, neobrazovane hulje sa kupljenim diplomama, mračnom prošlosću uličara i robijaša, džeparoša, dilera i otimača dječijih patika, ali su im se jahte jako dopale, sviđa im se švedski sto i to da cijelu tortu stave pred sebe. Svjesni da se za sve ovo dobija - robija. Ovo su odlazeći polusvjetovi, nadam se poštenim izborima. Pozdrav za dobre ljude, bez obzira na vjeru, naciju u mišljenje. Do oslobođenja, idemmmoooooo...

ODGOVORITE
Name

B luka

20.09.2022 01:18

Milokrade evo jos jedan dan manje brois još sitno kao vojnik ideš na dugogodišnji odmor iza rešetaka molimo ovu vlast buduću da ustanove i objave sav kriminal SNSDa i imenom i prezimenom svakog člana njihove bande te koliko je ko pokrao

Name

B luka

20.09.2022 01:21

Sve tužbe koje su podnesete protiv Milokrada na reviziju pa da se ustanovi tačno stanje a sudije koje su ga oslobađaju razrijesiti službe u sudu i u zatvor sa njima

Name

Tatar

20.09.2022 04:00

Dodikovu karijeru obilježile su mnoge krim afere kako domaće tako i strane a pogubnost njegove karijere najviše je osjetio narod

Name

MIRKO

20.09.2022 07:44

Samo da napišem da narod čita u UKS RS Vlado Đajić zahtijeva od radnika da se izjasne ko će gladati za njega ZA i PROTIV.Ko se ne izjssni biće pozvan da obrazloži a poslije neka mu je Bog na pomoći. Molom BN televiziju da prozovu lopova , infirmacija 100% tačna.????

Name

Re

20.09.2022 09:55

To isto se radi i u domu zdravlja Bjeljina. Svi moraju potpisati da ce za onu djukin glasati. To glavna sestra nosa i ubjedjuje zaposlene.

Name

Goran

20.09.2022 03:37

Prevario je on njih, alinsto narod vara sve ove godine. To je lose.

ODGOVORITE
Name

RE MIRKO

20.09.2022 09:11

?i još nešto, sinoć u Dvorani u Boriku gostovao je Miroslav Ilić i Vesna Zmijanac da zabave penzionere Banje Luke, naravno u organizaciji SNSD.Na koncertu je prisustvovalo 200 - 300 penzionera a od zvaničnika se niko pojavio nije i još su dobili poklon dezinfekciono sredstvo. ????Penzioneri svaka vam čast živi,zdravi i veseli bili?❤

Name

Re Mirko

20.09.2022 11:54

Vjerijem da je tako sli sta smeta ovoj omladini i zaposlenim kad ih CRTA upita za koga ce glasati da kazu za njega a niko nemoze dokazati da nisu glasali za njega nego po svojoj savjesti i tako nece imati nikakvih problema

Name

KOKD PODVALA,KONVERTITA

20.09.2022 05:34

"TRAŽIĆU OD PUTINA,DA RUSIJA NE BLOKIRA MISIJU 'ALTEA', U SB!" ,A MILORADE ŠTA ĆEŠ AKO AMERI STAVE VETO NA MISIJU,ETO TI I JOPE, NATO U BL,HAHAHA,KOJI OVNOVI VERUJU DODIKU?

ODGOVORITE
Name

Optimista

20.09.2022 07:50

Želim ti brz oporavak. Da bog dadne samo da ti progledaš na svoje oči. Ostalo će se lako riješiti i bez tebe. I još jedno pitanje za tebe kolikosi sendviča pojeo iz kuhinje koja vas truje???

Name

Milan

20.09.2022 06:22

Bilo bi dobro kad bi se pomenula jedna jedina stvar koja je u toj saradnji završena loše po Republiku Srpsku. Nema nijedne! Čak šta više iz svega toga Republika Srpska je izlazila kao pobjednik jer se za nju u Evropi i u svijetu pročulo kao za neku državu i postala je nezaobilazan faktor u svemu onom što se odlučuje kada je u pitanju BiH!

ODGOVORITE
Name

Borik

20.09.2022 06:59

Dodik i da je htjeo drugacije nije smjeo jer je pristo za dobar interes da radi kako Amerikanac kaze i doveo nas da smo dotakli dno dna

Name

Re

20.09.2022 09:56

Pa,parazitu. Sve su nam blokirali. Zbog njegovi glupisti narod ispasta i odlazi.

Name

Rile

20.09.2022 10:04

Milane traži drugi poso.

Name

Moj Milane

20.09.2022 07:09

Jabuko sa grane...uskoro ces ostati bez posla!

ODGOVORITE
Name

Već viđeno

20.09.2022 11:15

Kako su srbi naivni ! Zato ovako i prolaze. Sami sebi najveći neporijatelji. Ne poštuju svog najbližeg, već im tuđi miliji. Srbin srbinu najveće zlo.

ODGOVORITE
Name

Šejtan

20.09.2022 12:23

E moj Mile šta si ti sve morao lizat..Još ako su posipali đanu sa šećerom u prahu da ti bude slađe,po francuski, pa kad ti puste golubića ode šećer u oči..Aj ta i nekako,mlađa je.Al kako si onog balutanera Olbrajtovu mogao lizat i tamburat joj ..

ODGOVORITE
Name

Lauš

20.09.2022 16:18

Eeeeeee moj Putine, Burle gubi izbore. Našao si crkvu u kojoj se moliš.

ODGOVORITE
Name

Mare

20.09.2022 17:01

Znam da ga je zapad gurnuo na polozaj, sve je to ok napisano, ali neverujem da ste se potpuno otresli stranaca(pa neka to bude africke drzave, europske,azijske) nema sanse, pa ajde da vidimo ko je upravu, vreme ce donest odluku.Kako ste pre pisali o dodiku, a sad sve najgore, vec tu ste mi sve odgovorili, pa vi ste kao zena koja je bila zadovoljna u braku, a posle razvoda prica najgore o njemu.A znate sta onda kazem zeni(ili u tom primeru vama): kad si toliko sposobna i zdrava zena kako si mogla da se uopce udajas sa njega, muskarac ti je ogledalo tebe. Tako profesionalac ne prica, tako prica custveno neraspolozena baba, i onda mislite da vam bom ja sad verovao sta je po vase najbolje, ma to mozete pricati narodu, koji nema pojma.

ODGOVORITE