Одлични принос и квалитет, откуп зависи од амбалаже

Повртари у Семберији су, упркос суши, задовољни приносом, а прије свега квалитетом паприке. То поврће ће се, међутим, тешко наћи у теглама. Прерађивачи због недостатка амбалаже куповину дозирају, а продају домаћих производа кочи прекомјерни увоз.

Република Српска 17.09.2022 | 21:03
Одлични принос и квалитет, откуп зависи од амбалаже

Душко Стојановић из Доњег Црњелова, који паприку гаји у пластеницима на око 13.000 квадрата  задовољан је, истиче њеним овогодишњим приносом и одличним квалитетом. Међутим, да два добра не иду заједно показује то што је, каже, цијена остала скоро иста док је улагање због поскупљења репроматеријала више него дупло.

Стојановић каже да би цијена требало да парира уложеном.

“Цијена би требало да прати улог у ђубриво, храниво, хемију, хербициде, пестициде, инсектициде и  требало би да буде 3 КМ по килограму. Ми је на кванташу, на велико продајемо за 1,50-1,60 КМ по килограму.

Саво Јеремић из истог села који под том повртарском културом има 5 дунума своју паприку продаје задрузи.

“Бијелу паприку продајем за 60 фенига по килограму. Ту се додаје премија од ресорног министарства до 15 фенига, не знам колико тачно. Требало би да добијемо нешто и од Аграрног фонда… Значи, 70-75 фенига по килограму укупно.

Додаје да би, с обзиром на то колико је поскупио репроматеријал, та паприка требало да кошта 1,5 КМ, али да се то неће десити.

Стојановић каже да ипак не би било реално да паприкаа буде дупло скупља због лошег животног стандарда грађана.

“Примјети се да је куповна моћ ослабила. Број купаца је преполовљен”, истиче он.

Јеремић наглашава да купаца једноставно нема, а тиме ни потражње.

“Није било ништа боље ни кад су овдје на одмору били наши суграђани који раде у иностраству, за разлику од свих прошких година, истиче Јеремић.

Увозна паприка прави додатни проблем јер кочи пласман домаће, кажу пољопривредници.

“Увоз нас гуши. Кад стигне наша роба, цијена буде добра неколико дана и онда креће увоз. Тако је у свим гранама пољопривреде”, објашња Јеремић.

Изузетно добар квалитет паприке потврђују и прерађивачи који се са боре недостатком амбалаже за готове производе. Њихова цијена је повећана за више од 100 одсто, каже Стево Филиповић, директор Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” Бијељина.

“Успјели смо да обезбиједимо одређене количине стаклене амбалаже, а лименку коју смо авансно платили прије четири мјесеца још нисмо добили у круг фабрике”, додаје он.

То су проблеми који су глобалног карактера на које не могу да утичу али могу да утичу на цијену паприке.

“Цијену смо повећали у односу на претходни период између 50-100 одсто. Количина амбалаже која буде у кругу фабрике диктира дужину и динамику сезоне до краја”, објашњава Филиповић.

Филиповић наглашава да “Сава Семберија” откупљује и прерађује искључиво поврће и воће из Републике Српске, које још стиже. 

(БН/ фото: БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Младен

17.09.2022 19:15

Сава бијелу паприку плаца 80 фенинга,за сваку похвалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

17.09.2022 19:24

Ове године је паприка толико скупа,тако да сам овог љета три пута успио да купим паприку. Што се тиче мене дабогда више никад неродило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.09.2022 07:28

Посади себи шабане. Има увијек начина али нема воље. Лаксе гледати задругу и пити кафу а онда кукати како је све скупо.

Name

Локално

17.09.2022 20:04

Паприка домаца, а да нам је јос домацег меса и ето пуњене паприке и за извоз - велика санса за БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вампир Паприка

17.09.2022 21:34

Па Сарајево увози паприке из Мексика ...

ОДГОВОРИТЕ