Odlični prinos i kvalitet, otkup zavisi od ambalaže

Povrtari u Semberiji su, uprkos suši, zadovoljni prinosom, a prije svega kvalitetom paprike. To povrće će se, međutim, teško naći u teglama. Prerađivači zbog nedostatka ambalaže kupovinu doziraju, a prodaju domaćih proizvoda koči prekomjerni uvoz.

Republika Srpska 17.09.2022 | 21:03
Odlični prinos i kvalitet, otkup zavisi od ambalaže

Duško Stojanović iz Donjeg Crnjelova, koji papriku gaji u plastenicima na oko 13.000 kvadrata  zadovoljan je, ističe njenim ovogodišnjim prinosom i odličnim kvalitetom. Međutim, da dva dobra ne idu zajedno pokazuje to što je, kaže, cijena ostala skoro ista dok je ulaganje zbog poskupljenja repromaterijala više nego duplo.

Stojanović kaže da bi cijena trebalo da parira uloženom.

“Cijena bi trebalo da prati ulog u đubrivo, hranivo, hemiju, herbicide, pesticide, insekticide i  trebalo bi da bude 3 KM po kilogramu. Mi je na kvantašu, na veliko prodajemo za 1,50-1,60 KM po kilogramu.

Savo Jeremić iz istog sela koji pod tom povrtarskom kulturom ima 5 dunuma svoju papriku prodaje zadruzi.

“Bijelu papriku prodajem za 60 feniga po kilogramu. Tu se dodaje premija od resornog ministarstva do 15 feniga, ne znam koliko tačno. Trebalo bi da dobijemo nešto i od Agrarnog fonda… Znači, 70-75 feniga po kilogramu ukupno.

Dodaje da bi, s obzirom na to koliko je poskupio repromaterijal, ta paprika trebalo da košta 1,5 KM, ali da se to neće desiti.

Stojanović kaže da ipak ne bi bilo realno da paprikaa bude duplo skuplja zbog lošeg životnog standarda građana.

“Primjeti se da je kupovna moć oslabila. Broj kupaca je prepolovljen”, ističe on.

Jeremić naglašava da kupaca jednostavno nema, a time ni potražnje.

“Nije bilo ništa bolje ni kad su ovdje na odmoru bili naši sugrađani koji rade u inostrastvu, za razliku od svih proških godina, ističe Jeremić.

Uvozna paprika pravi dodatni problem jer koči plasman domaće, kažu poljoprivrednici.

“Uvoz nas guši. Kad stigne naša roba, cijena bude dobra nekoliko dana i onda kreće uvoz. Tako je u svim granama poljoprivrede”, objašnja Jeremić.

Izuzetno dobar kvalitet paprike potvrđuju i prerađivači koji se sa bore nedostatkom ambalaže za gotove proizvode. Njihova cijena je povećana za više od 100 odsto, kaže Stevo Filipović, direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” Bijeljina.

“Uspjeli smo da obezbijedimo određene količine staklene ambalaže, a limenku koju smo avansno platili prije četiri mjeseca još nismo dobili u krug fabrike”, dodaje on.

To su problemi koji su globalnog karaktera na koje ne mogu da utiču ali mogu da utiču na cijenu paprike.

“Cijenu smo povećali u odnosu na prethodni period između 50-100 odsto. Količina ambalaže koja bude u krugu fabrike diktira dužinu i dinamiku sezone do kraja”, objašnjava Filipović.

Filipović naglašava da “Sava Semberija” otkupljuje i prerađuje isključivo povrće i voće iz Republike Srpske, koje još stiže. 

(BN/ foto: BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mladen

17.09.2022 19:15

Sava bijelu papriku placa 80 feninga,za svaku pohvalu

ODGOVORITE
Name

Zdrave

17.09.2022 19:24

Ove godine je paprika toliko skupa,tako da sam ovog ljeta tri puta uspio da kupim papriku. Što se tiče mene dabogda više nikad nerodilo.

ODGOVORITE
Name

Re

18.09.2022 07:28

Posadi sebi šabane. Ima uvijek načina ali nema volje. Lakse gledati zadrugu i piti kafu a onda kukati kako je sve skupo.

Name

Lokalno

17.09.2022 20:04

Paprika domaca, a da nam je jos domaceg mesa i eto punjene paprike i za izvoz - velika sansa za BiH!

ODGOVORITE
Name

Vampir Paprika

17.09.2022 21:34

Pa Sarajevo uvozi paprike iz Meksika ...

ODGOVORITE