Образовању у БиХ су потребне корјените промјене

„Наш образовни систем прије свега треба да обрати пажњу на рад са надареним ученицима. Постојећи програми у оквиру наставних планова и програма који се данас реализују, а имајући у обзир програм за надарену дјецу дају блиједе резулате зато што особље које је задужено за рад са надареном дјецом у оквиру редовне наставе нема довољно времена да обрати довољно пажње надареним ученицима и  да прати њихов рад“, каже професор разредне наставе Раде Симеуновић.

Босна и Херцеговина 03.09.2022 | 21:22
Образовању у БиХ су потребне корјените промјене

Стање у образовању, слика је и прилика стања у друштву. И на први поглед јасно је да су потребне коријените промјене.

Пут кроз образовање до запослења као његовог циља у БиХ је трновит и изазован. А све то почиње од најранијих дана. У БиХ је низак проценат дјеце у предшколском образовању, док је тај обухват у Европској унији 95 одсто. Позив у реалност били су и незадовољавајући  резултати ПИСА тестирања из 2018. године који су показали да образовање у БиХ није довољно ефективно, те да су потребне коријените промјене.

„Наш образовни систем прије свега треба да обрати пажњу на рад са надареним ученицима. Постојећи програми у оквиру наставних планова и програма који се данас реализују, а имајући у обзир програм за надарену дјецу дају блиједе резулате зато што особље које је задужено за рад са надареном дјецом у оквиру редовне наставе нема довољно времена да обрати довољно пажње надареним ученицима и  да прати њихов рад“, каже професор разредне наставе Раде Симеуновић.

Највећи шок услиједи када са дипломом у руци, млад човјек скупља одбијенице и схвати да постоји велики раскорак између вјештина и знања стечених у школи и онога што потенцијални послодавци траже од радника.

“Ми као младе особе пролазимо крз овај накарадни образовни систем који нам не пружа никаве алате да знамо након те 18. године како да се, кад изађемо на тржиште рада, боримо за посао, на који начин да се додатно усавршавамо”, каће Слободан Благовчанин из Омладинског ресурсног центра.

Цјеложивотно учење је једно од темељних циљева ЕУ, која размјењује добре праксе својих држава чланица и користи их као препоруку за друге државе, као што је БиХ, чему свједочи чињеница да босанскохерцеговачки универзитети могу учестовати на Ерасмус+ програму мобилности студената и професора. О свом искуству говори истраживач, писац, новинар Никола Леро, који је постао и Млади амбасадор Мира УНЕСЦО-а у БиХ.

“Мени је Ерасмус као многима промијенио живот. Иначе он постоји већ 30 и нешто година. Нажалост јер ми нисмо дио ЕУ нити се бавимо тиме нити наши универзитети то желе, ми нисмо баш дио тог, јесмо на папиру Ерасмус програма, али то су веома мали бројеви”, каже Леро.

Квалитетан образовни систем је кључан за останак младих у БиХ, који често своје амбиције остварују управо у земљама Европске уније. И Никола Леро један је од њих. У БиХ је увидио многе недостатке.

“Прва ствар је наставни програм, курикулум. Ја кад сам студирао неке књиге од прије 50, 60 година читамо и учимо и то је то, а то не ваља већ у старту, већ значи да каснимо пола вијека, значи прво да се то мало апдејтује”, истиче Никола Леро.

Лерино мишљење дијели и Марјан Марјановић који се тренутно налази на докторским студијама из области просторног планирања на престижном Универзитетском колеџу у Лондону. Добитник је бројних стипендија међу којима и ЕУ Ерасмус Мундус стипендија за двојни мастер.

„Морамо ићи у корак са науком, а то се код нас не ради. Прије свега треба да уврстимо у литературу на енглеском језику како би могли да идемо у корак са временом или у корак са свијетом. И на наставном кадру и студентима је да унаприједе своје вјештине, нарочито на енглеском језику”, сматра Марјан.

Посебан проблем је што се у науку и истраживање довољно не улаже, а без тога нема напретка.

“Код нас нема института, ми ништа не истражујемо. Рецимо ја сам магистрирао социологију миграција и сад да сам ја размишљао о тржишту рада, па ми немамо ништа што се бави миграцијама. Ми смо земља која има једну од највећих емиграционих стопа на свијету и сад ми немамо институте. У Словенији имају и ја сам радио на том институту. Дакле, потребно би било да се ипак отвори рецимо интитут за тако важну тему и да се бавимо научно-истраживачким радом”, каже Леро.

„Неопходно је да имамо те институције, јер су оне значајне за једну државу, за један народ како би напредовао, како би се људи екдуковали, јер ми не едукујемо само радну снагу, ми такође треба да едукујемо младе људе, академске грађане, интелектуалце који су спремни критички да размишљајуи да допринесу заједници“, истиче Марјан.

Како зауставити одлив мозгова, требало би да је у самом врху приоритета доносиоца одлука. Побољшавањем образовног система побољшава се и свеукупна ситуација у БиХ, што је корак напријед ка приближавању европским вриједностима.

(БН/ фото: БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Татар

03.09.2022 20:02

Док се не реците купљених диплома дотле ће стање бити катастрофално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ко је све данас

03.09.2022 20:57

доктор наука у БиХ, какви су нам универзитетски професори , многима је то успутни посао…. Уосталом ми и немамо академску и интелектуалну елиту, ни критично промисљање, нити цијенимо и вреднујемо знање. Образовање нам је исполитизовано ( као и све остало) и провинцијално, талентовани и најбољи овдје немају шта да тразе, његује се исподпросјецност, подобност, здрава конкутенција не постоји…, превисе школа и факултета без стварног квалитета, углавном пуно ствари треба мјењати, а за промјене су потребни неки нови људи, којих такодје нема и неки другацији амбијент и систем вриједности, сто се сада чини јако далеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

04.09.2022 00:01

Приблизавање ЕУ вриједностима???Којима и каквим вриједностима?Криминал никад није био на вецем степену ,легализован дословно!!!Савладали криминал, сто реце ,довели до саврсенства!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

04.09.2022 05:34

Умјесто диплома требате се борити за партијске књизице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

04.09.2022 06:38

Не корјените, из корјена ишчупати и све ново засадити, ово образовање је по мјери власти и њима овако и одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

04.09.2022 06:45

Образовање у ЕУ основаца је такодје проблематицно, лицно мислим скромно.Дневно се уводе нека нова правила, мени се цини да у одељењима влада анархија.Уцитељи су само посматраци, слободног понасања неваспитане деце.Оцене су углавном добре, јер уцитељи избегавају имати проблем са директором сколе и са родитељима.Само за илустрацију, деца слободно лезе по поду разреда, на пицама прозора, док уцитељ предаје, улазе и излазе из разреда по зељи, играју се кад хоце.Вазно је да уцитељ надгледа и пази на могуце повреде. Уцитељ нема постовања ни од деце ни од родитеља, оцене не казу стварно знање уценика. Сви смо исли у сколу, имали смо уцитељице са ставом и карактеро, постовали смо их и уцили, оцене су биле реалне.Мозда би то било ресење за сколу 21 столеца. Одвајање као "талената", је јос један допринос пропадања сколства. Дете талент, само себи крци пут и показе знање, нпд на такмицењу. И ми смо имали одлицне уценике и они су се такмицили и после уписивали гимназије и факултете и били препознати као врхунски струцњаци.Гимназије смо уписивали и ми, са 3, 4, 5, и такодје заврсили факултете и успесно радимо у свом занимању. Било је деце која су исла и у занатске сколе, па ста красна занимања, од којих су пристојно зивели. Одвајање деце, ускрацена прилика неким, је погресно.Мој сколски друг, је сад врхунскј струцњак на западу, имао је оцене 3, 4. Ста би било са њим да су га по субјективном мисљењу уцитеља одвојили у оне сто као нису "талентовани". Вратимо насе сколство у ред, уцитељима постовање, деци ред и рад, па це мо добити оно сто друству треба. Приватне факултете, ставити под озбиљан надзор.Како се ради, ста, ко је асистент, доцент, ванредни и редовни проф, ту је хиперпродукција, ту несто смрди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све тацно

04.09.2022 16:08

И да додамо њвеце умове је подарио овај простор и разне струцњаке.... Знаци уцили су без наметања са стране. Данас се тим наметањем са стране као и размјеном обликују у несто сасвим друго "од интереса" некоме.....

Name

Хенрy

04.09.2022 06:54

На слици моја основна скола, "16.мај" у Приједору. Прије рата, сколско двористе имало 4 фудбалска терена (мали фудбал). Сад су ту изградјена 2 трзна центра (Робот, Беламиониx), хрпа паркинга.. Сад има мало, обицно двористе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

04.09.2022 08:51

У републици српској треба укинути све универзитете и факултете оставити само бањалуцки који има неки квалитет, снсд секта и трабанти су унистили сколство оснивајуци приватне факултете на сваком цоску, купљене дипломе и на дрзавном мајмун и њена сефица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцег

04.09.2022 16:17

Избацит вјеронауку и све називе сто имају вјерко из јавих скола. И вец цемо уцинит много.

ОДГОВОРИТЕ