Obrazovanju u BiH su potrebne korjenite promjene

„Naš obrazovni sistem prije svega treba da obrati pažnju na rad sa nadarenim učenicima. Postojeći programi u okviru nastavnih planova i programa koji se danas realizuju, a imajući u obzir program za nadarenu djecu daju blijede rezulate zato što osoblje koje je zaduženo za rad sa nadarenom djecom u okviru redovne nastave nema dovoljno vremena da obrati dovoljno pažnje nadarenim učenicima i  da prati njihov rad“, kaže profesor razredne nastave Rade Simeunović.

Bosna i Hercegovina 03.09.2022 | 21:22
Obrazovanju u BiH su potrebne korjenite promjene

Stanje u obrazovanju, slika je i prilika stanja u društvu. I na prvi pogled jasno je da su potrebne korijenite promjene.

Put kroz obrazovanje do zaposlenja kao njegovog cilja u BiH je trnovit i izazovan. A sve to počinje od najranijih dana. U BiH je nizak procenat djece u predškolskom obrazovanju, dok je taj obuhvat u Evropskoj uniji 95 odsto. Poziv u realnost bili su i nezadovoljavajući  rezultati PISA testiranja iz 2018. godine koji su pokazali da obrazovanje u BiH nije dovoljno efektivno, te da su potrebne korijenite promjene.

„Naš obrazovni sistem prije svega treba da obrati pažnju na rad sa nadarenim učenicima. Postojeći programi u okviru nastavnih planova i programa koji se danas realizuju, a imajući u obzir program za nadarenu djecu daju blijede rezulate zato što osoblje koje je zaduženo za rad sa nadarenom djecom u okviru redovne nastave nema dovoljno vremena da obrati dovoljno pažnje nadarenim učenicima i  da prati njihov rad“, kaže profesor razredne nastave Rade Simeunović.

Najveći šok uslijedi kada sa diplomom u ruci, mlad čovjek skuplja odbijenice i shvati da postoji veliki raskorak između vještina i znanja stečenih u školi i onoga što potencijalni poslodavci traže od radnika.

“Mi kao mlade osobe prolazimo krz ovaj nakaradni obrazovni sistem koji nam ne pruža nikave alate da znamo nakon te 18. godine kako da se, kad izađemo na tržište rada, borimo za posao, na koji način da se dodatno usavršavamo”, kaće Slobodan Blagovčanin iz Omladinskog resursnog centra.

Cjeloživotno učenje je jedno od temeljnih ciljeva EU, koja razmjenjuje dobre prakse svojih država članica i koristi ih kao preporuku za druge države, kao što je BiH, čemu svjedoči činjenica da bosanskohercegovački univerziteti mogu učestovati na Erasmus+ programu mobilnosti studenata i profesora. O svom iskustvu govori istraživač, pisac, novinar Nikola Lero, koji je postao i Mladi ambasador Mira UNESCO-a u BiH.

“Meni je Erasmus kao mnogima promijenio život. Inače on postoji već 30 i nešto godina. Nažalost jer mi nismo dio EU niti se bavimo time niti naši univerziteti to žele, mi nismo baš dio tog, jesmo na papiru Erasmus programa, ali to su veoma mali brojevi”, kaže Lero.

Kvalitetan obrazovni sistem je ključan za ostanak mladih u BiH, koji često svoje ambicije ostvaruju upravo u zemljama Evropske unije. I Nikola Lero jedan je od njih. U BiH je uvidio mnoge nedostatke.

“Prva stvar je nastavni program, kurikulum. Ja kad sam studirao neke knjige od prije 50, 60 godina čitamo i učimo i to je to, a to ne valja već u startu, već znači da kasnimo pola vijeka, znači prvo da se to malo apdejtuje”, ističe Nikola Lero.

Lerino mišljenje dijeli i Marjan Marjanović koji se trenutno nalazi na doktorskim studijama iz oblasti prostornog planiranja na prestižnom Univerzitetskom koledžu u Londonu. Dobitnik je brojnih stipendija među kojima i EU Erasmus Mundus stipendija za dvojni master.

„Moramo ići u korak sa naukom, a to se kod nas ne radi. Prije svega treba da uvrstimo u literaturu na engleskom jeziku kako bi mogli da idemo u korak sa vremenom ili u korak sa svijetom. I na nastavnom kadru i studentima je da unaprijede svoje vještine, naročito na engleskom jeziku”, smatra Marjan.

Poseban problem je što se u nauku i istraživanje dovoljno ne ulaže, a bez toga nema napretka.

“Kod nas nema instituta, mi ništa ne istražujemo. Recimo ja sam magistrirao sociologiju migracija i sad da sam ja razmišljao o tržištu rada, pa mi nemamo ništa što se bavi migracijama. Mi smo zemlja koja ima jednu od najvećih emigracionih stopa na svijetu i sad mi nemamo institute. U Sloveniji imaju i ja sam radio na tom institutu. Dakle, potrebno bi bilo da se ipak otvori recimo intitut za tako važnu temu i da se bavimo naučno-istraživačkim radom”, kaže Lero.

„Neophodno je da imamo te institucije, jer su one značajne za jednu državu, za jedan narod kako bi napredovao, kako bi se ljudi ekdukovali, jer mi ne edukujemo samo radnu snagu, mi takođe treba da edukujemo mlade ljude, akademske građane, intelektualce koji su spremni kritički da razmišljajui da doprinesu zajednici“, ističe Marjan.

Kako zaustaviti odliv mozgova, trebalo bi da je u samom vrhu prioriteta donosioca odluka. Poboljšavanjem obrazovnog sistema poboljšava se i sveukupna situacija u BiH, što je korak naprijed ka približavanju evropskim vrijednostima.

(BN/ foto: BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tatar

03.09.2022 20:02

Dok se ne recite kupljenih diploma dotle će stanje biti katastrofalno.

ODGOVORITE
Name

Pa ko je sve danas

03.09.2022 20:57

doktor nauka u BiH, kakvi su nam univerzitetski profesori , mnogima je to usputni posao…. Uostalom mi i nemamo akademsku i intelektualnu elitu, ni kritično promisljanje, niti cijenimo i vrednujemo znanje. Obrazovanje nam je ispolitizovano ( kao i sve ostalo) i provincijalno, talentovani i najbolji ovdje nemaju šta da traze, njeguje se ispodprosjecnost, podobnost, zdrava konkutencija ne postoji…, previse škola i fakulteta bez stvarnog kvaliteta, uglavnom puno stvari treba mjenjati, a za promjene su potrebni neki novi ljudi, kojih takodje nema i neki drugaciji ambijent i sistem vrijednosti, sto se sada čini jako daleko.

ODGOVORITE
Name

RR

04.09.2022 00:01

Priblizavanje EU vrijednostima???Kojima i kakvim vrijednostima?Kriminal nikad nije bio na vecem stepenu ,legalizovan doslovno!!!Savladali kriminal, sto rece ,doveli do savrsenstva!!!

ODGOVORITE
Name

SNSD

04.09.2022 05:34

Umjesto diploma trebate se boriti za partijske knjizice.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

04.09.2022 06:38

Ne korjenite, iz korjena iščupati i sve novo zasaditi, ovo obrazovanje je po mjeri vlasti i njima ovako i odgovara

ODGOVORITE
Name

Miroslav

04.09.2022 06:45

Obrazovanje u EU osnovaca je takodje problematicno, licno mislim skromno.Dnevno se uvode neka nova pravila, meni se cini da u odeljenjima vlada anarhija.Ucitelji su samo posmatraci, slobodnog ponasanja nevaspitane dece.Ocene su uglavnom dobre, jer ucitelji izbegavaju imati problem sa direktorom skole i sa roditeljima.Samo za ilustraciju, deca slobodno leze po podu razreda, na picama prozora, dok ucitelj predaje, ulaze i izlaze iz razreda po zelji, igraju se kad hoce.Vazno je da ucitelj nadgleda i pazi na moguce povrede. Ucitelj nema postovanja ni od dece ni od roditelja, ocene ne kazu stvarno znanje ucenika. Svi smo isli u skolu, imali smo uciteljice sa stavom i karaktero, postovali smo ih i ucili, ocene su bile realne.Mozda bi to bilo resenje za skolu 21 stoleca. Odvajanje kao "talenata", je jos jedan doprinos propadanja skolstva. Dete talent, samo sebi krci put i pokaze znanje, npd na takmicenju. I mi smo imali odlicne ucenike i oni su se takmicili i posle upisivali gimnazije i fakultete i bili prepoznati kao vrhunski strucnjaci.Gimnazije smo upisivali i mi, sa 3, 4, 5, i takodje zavrsili fakultete i uspesno radimo u svom zanimanju. Bilo je dece koja su isla i u zanatske skole, pa sta krasna zanimanja, od kojih su pristojno ziveli. Odvajanje dece, uskracena prilika nekim, je pogresno.Moj skolski drug, je sad vrhunskj strucnjak na zapadu, imao je ocene 3, 4. Sta bi bilo sa njim da su ga po subjektivnom misljenju ucitelja odvojili u one sto kao nisu "talentovani". Vratimo nase skolstvo u red, uciteljima postovanje, deci red i rad, pa ce mo dobiti ono sto drustvu treba. Privatne fakultete, staviti pod ozbiljan nadzor.Kako se radi, sta, ko je asistent, docent, vanredni i redovni prof, tu je hiperprodukcija, tu nesto smrdi.

ODGOVORITE
Name

Sve tacno

04.09.2022 16:08

I da dodamo njvece umove je podario ovaj prostor i razne strucnjake.... Znaci ucili su bez nametanja sa strane. Danas se tim nametanjem sa strane kao i razmjenom oblikuju u nesto sasvim drugo "od interesa" nekome.....

Name

Henry

04.09.2022 06:54

Na slici moja osnovna skola, "16.maj" u Prijedoru. Prije rata, skolsko dvoriste imalo 4 fudbalska terena (mali fudbal). Sad su tu izgradjena 2 trzna centra (Robot, Belamionix), hrpa parkinga.. Sad ima malo, obicno dvoriste.

ODGOVORITE
Name

Kole

04.09.2022 08:51

U republici srpskoj treba ukinuti sve univerzitete i fakultete ostaviti samo banjalucki koji ima neki kvalitet, snsd sekta i trabanti su unistili skolstvo osnivajuci privatne fakultete na svakom cosku, kupljene diplome i na drzavnom majmun i njena sefica

ODGOVORITE
Name

Herceg

04.09.2022 16:17

Izbacit vjeronauku i sve nazive sto imaju vjerko iz javih skola. I vec cemo ucinit mnogo.

ODGOVORITE