Хеликоптером и за приватне и страначке потребе

- Злоупотреба јавних средстава и ресурса подразумијева било које незаконито кориштење средстава и ресурса државе БиХ, ентитета и других јединица којим кандидати на изборима или државни званичници располажу за потребе обављања службене дужности. Ово пише у Одлуци о измјени Изборног закона БиХ.

Република Српска 01.09.2022 | 20:26
Хеликоптером и за приватне и страначке потребе

Међутим, то не вриједи за Милорада Додика који одавно већ користи хеликоптер Владе Српске за приватне и страначке потребе. Додик признаје да користи ову врсту транспорта, али да ту, како каже, нема ништа спорно.

 “Да, користимо ми то понекад кад одлазимо на неке удаљене дестинације зато што испада нам јефтиније отићи хеликоптером до рецимо Требиња него да иде пратња онда иду три аутомобила иде напријед аутомобил, онај који вози функционера онај иза. Ми ћемо то наставити и ми то радимо у складу са прописима ја сматрам да је то неопходно зато што највиши функционери у Републици Српској имају много обавеза и веома је важно да буду на многим мјестима, не видим никакву злоупотребу”, каже Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ (СНСД).    

Додик каже да се хеликоптери користе и за гашење пожара и медицински танспорт, али и да ће Република Српска наставити да их набавља и у сљедећој години.

У опозицији сматрају да је крајње непримјерено и незаконито кориштење јавних ресурса Српске за приватне потребе,а по налогу Милорада Додика, који је још једном показао сву своју бахатост и тежњу да имовину Српске третира као личну.

“Ја мислим да је то најбруталнији примјер односа према јавном добру не видим ниједан разлог да се он возика хеликоптером и на дестинације које су на 20 или 30 км од Бањалуке. Колико је та моћ опила и заробила такве људе да апсолутно немају осјећај за нормалност,за пристојност и разумно рационално поступање у интересу народа”, истиче Бранислав Бореновић,предсједник ПДП-а.
 
За лидера СДС-а Мирка Шаровића је то срамота и врхунац злоупотребе кориштења јавних ресурса.

"Додик у ове четири године је ишао на посао из Бањалуке у Источно Сарајево и враћао се хеликоптером, то није забиљежено и мислим да је то срамота да је то врхунац злоупотребе кориштења јавних ресурса јер тај хеликоптер ове Републике он не иде на ваздух, он троши скупо гориво, то је скупа играчка и мислим да је лицемјерно да правда то на било који начин”, каже Шаровић.

И посланици опозиције су често у скупштинским расправама упозоравали надлежне да СНСД годинама злоупотребљава јавне ресурсе у приватне сврхе. 

 “Мислим да су људи свјесни тога и ту је сваки коментар сувишан. Они то сматрају својим хеликоптером, они имају проблем у својим мозговима. Таквим људима ви не можете то објашњавати нити убјеђивати се с њима они сматрају да су у праву а нису, а то је њихова поставка у њиховим главама која је проблематична”, каже  Јелена Тривић,посланик ПДП-а у НСРС.

“Познато је да је члан Предсједништва из РС класичан узурпатор који је узурпирао све институције. Он сматра да је Република Српска његова прћија и да може радити шта хоће и био сам шокиран да је на Мањачу која је од Бањалуке удаљена неких пола сата дошао са хеликоптером а тамо су га чекала читава свита аутомобила и то је дошао у тренутку кад је служен помен борцима и није дошао на помен људима који су му омогућили сав тај раскош и луксуз њему и његовој породици и свити”, каже Небојша Вукановић, посланик у клубу СДС-а у НС РС.

Званичници у Српској више и не покушавају да прикрију употребу јавних ресурса за страначке или личне потребе, сматрају у невладином сектору. То се дешава сваке године, а највише када је изборна година у питању. 

 “Ми смо током прошле изборне кампање узели један узорак од 15 дана пратили смо званичне податке о летовима Владе РС и сви ти летови су се поклапали са предизборним скуповима које је имао СНСД. Чак је и предсједник СНСД-а признао да прави неке псеудо догађаје да би оправдао то путовање. Састане се са неким начелником обиђе нешто и онда одржи предизборни скуп евидентно се ради о злоупотреби коју треба адекватно санкционисати”, сматра Срђан Траљић, Транспаренсy Интератионал БиХ.

Ни Хеликоптерски сервис Српске нема овлаштења да спријечи кориштење хеликоптера, већ само реализије налоге оних који користе њихове услуге. Тако превоз државним средствима у страначке сврхе постаје законит ако су налог за употребу дали функционери РС, иако се ради о очигледној злоупотреби јавних ресурса. Одржавање хеликоптера и гориво годишње коштају више од пола милиона марака, а то све плаћају грађани кроз буџет.

Зато и не чуди што се власт у Српској оштро противила измјенама Изборног закона које је предложила међународна заједница јер свако кршење закона, између осталог, предвиђа новчане казне и до 30 000 марака.

(БН)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

НР

01.09.2022 18:56

Иду и аута са обезбјеђењем и блиндирани мерцедес гдје год иде и хеликоптер. И то раније да дочекају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

01.09.2022 20:07

Власништво над хеликоптером АW 119 коала је пренешено на владу Републике Себије тако да кад се поведе истрага биће да је кориштено средство које није у власништву владе Републике Српске.

Name

ц

02.09.2022 05:40

Није хеликоптер само у питању, он је новћаник РС узео као да је његов, то је зло од власти.

Name

+

01.09.2022 19:08

ЉУДИ, ПРАТИТЕ И ПРИЈАВЕ. ТАКВЕ НАПАДНЕ СТРАНКЕ, ТРЕБА НАРОД КАЗНИТИ. ПОЕСБНО, АКО ЈЕ СНСД. НИКАКВО ЧУДО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војин

01.09.2022 19:37

Нек је кркан три прста избацио кроз прозор, све велики срби и јунаци, а нико није видио рова, то сад додје као спрдња и зајебанција , цисти примитивизам и пљување народа у лице , нек кркани гласају за СНСД и даље далеко цемо догурати. Нас србе воде примитивци и сељацине, ни једне урбане и културне фаце нема , све с коца и конопца ццццццц , како се одијевају то је катастрофа а главе као из Танзаније, то је тај дивни СНСД , сви нам се смију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

02.09.2022 05:07

Реално со осликао стање, баш тако...ништа нормално немају да поштенио човјек заволи своју средину, све ми се одавно огадило.

Name

Крис

02.09.2022 07:11

Тацно је да примитивце и сељацине у РС воде примитивци и сељацине. Махат це овај сељацина из авиона још дуго, јер сте похлепни на његових 50-100 КМ.

Name

Људи

01.09.2022 20:03

Вудје ли ико Младена Иваница у хеликоптеру или ти резидрнцијамаа партијским побигу ово је ссмо један овеци средњоовеци град са око 800 хиљада становника а администрација дрзавна тј гласацка масинерија партијско странацка а партије групе лопова хијене опљацкали све сто су стигли пљацка стољеца лоповска приватизацијаа тендер мафија земљусноградјевинска мафија фармацеутско здравствена мафија сколстви здравство привреда пољопривреда све пропало редурси суме виде зељезнице фабрике гиганти јавна предузецс директоти партијаси опљацкали за партије! Народ растјеран опљацкан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2022 21:40

Све тацно.

Name

трагац

02.09.2022 03:58

Који град у БиХ има 800 хиљада становника?

Name

БЛ

01.09.2022 20:58

Јефтиније? А ствар је у томе да је удаљеност Бања Лука - Требиње 350км и аутом траје око 6 сати, а познато је да су путеви у РС јако лоси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

02.09.2022 05:08

Али та иста аута иду доле да га сачекају док он лети хеликоптером, то су дупли трошкови. Када се заврши аутао опет клапају тих 6 сати назад..

Name

Ре Бл

02.09.2022 07:54

Проблем је у томе сто су ти аутомобили вец отисли и цекају да баја слети хеликоптером

Name

Грохотом се смијем

02.09.2022 08:28

Зар путеви нису најмодернији у региону? Цак су напреднији за 113%

Name

Тити

01.09.2022 21:17

Имају огромне паре,не мозес им ниста. За њих је бити или не бити на изборима. Даце пара колико треба да купе изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре тити

02.09.2022 05:58

Мозе дати све паре, ал народ није висе купљив. Сви јавно говоре, дјели паре дјели, ал гласа добити нецес. Паре цемо узети јер су и онако народне. Изборе губи!

Name

сале

02.09.2022 06:29

Тако му се деда жандар а и тата Богдо возио хеликоптером, па човјек навикао, да не нарушава породичну традицију.

Name

Милан

02.09.2022 02:38

Криво овим из опозиције и невладиног сектора што се они не возикају па не могу да сакрију љубомору. Да се они возе онда би то било све регуларно. Млаћење празне славе. А сад опозициони и медијски секташи навалите са пљувањем на овај коментар, ахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2022 14:14

Колико сљива си набрао? Лазовцино црвена.

Name

Ре 4д

02.09.2022 19:44

Резимска будала.

Name

Реално

02.09.2022 03:47

Па ста ми Срби мислимо да се председници возе са аутобусима .Ма мало сутра изадјите мало у свет па водите.Лако је прицат негде из села а не изаци у свет па видети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шонене

02.09.2022 05:12

Човјек плаћа гориво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx пилот

02.09.2022 06:03

Додик на Коцоцев збор досо из Бања Луке 35 КМ не излази из хеликоптера сваки дан , цовјек безобразан и мануполатор класицана лопурда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

02.09.2022 07:45

Било би додо важно да не пљачкаш народ...

Name

Ре

02.09.2022 15:23

Ето народе па гласајте опет хеликоптер луксузна аута. Па пјеванија под сатором ето гласајте па кукајте после 2 октомбра продајете свој образ за паре па после кмеците доста је висе и додика и зељке поздрав бн

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2022 15:25

Гласајте опет па кмеците за милокрада и зељку ала смо ми народ испод нивова поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па људи

02.09.2022 17:34

Цорба казе,,погледај дом свој андјелеи”ста се види хаха како за кога.Помозите им опет да лете и узивају тросе тудје не сигурно из свог дзепа господу хвала кад нисам висе ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W,W

03.09.2022 00:03

Јесте завидни када нетко зна боље мислити , и спарати , Додик је све објаснијо ,али бетонске главе немогу разумјети, , па предлазем , имам два Магарца да продам , па да поклоните другим који се буне из владе , управу је Додик само напрјед са технологијом путовања , другим Магарце !!!?? наздравље Додик!!!

ОДГОВОРИТЕ