Малеш: Власт третира борце и РВИ као терет! 

Ко брине за ратне војне инвалиде и борце? Док ова власт немилице троши јавни новац, хвалећи се нетранспарентним инвестицијама од неколико милијарди марака, за то вријеме они који су дали највише за Републику Српску су невидљиви за Владу, каже Жељко Малеш, члан Регионалног одбора СДС Бањалука.

Република Српска 01.09.2022 | 15:57
Малеш: Власт третира борце и РВИ као терет! 

Малеш, који је ратни војни инвалид, поручује да би они који су стварали и бранили Српску требали бити приоритет. 

„Помоћ у виду једнократне исплате од само 100 КМ је срамна мјера Владе, јер ови људи заслужују далеко више. Одговорност власти је да обезбиједи наведеним категоријама становништва далеко бољи животни стандард и примања од којих могу да воде достојанствене животе, а не да се налазе на егзистенцијалном минимуму, па чак и испод њега“, истакао је Малеш.

Он каже да Српска демократска странка има конкретан програм за унапређење положаја бораца у нашем друштву. 

„Циљ нашег програма је да борцима и РВИ вратимо достојанство тако што ћемо им повећати права и обезбиједити далеко бољи животни стандард. По доласку на власт, СДС ће у законодавну процедуру упутити приједлог Закона о правима бораца, али и израдити друге подзаконске акте којима би ријешили и дефинисали сва питања која се тичу борачке популације, а која смо предвидјели нашим Програмом“, наводи Малеш и додаје:

„Заједно са одређеним борачким удружењима, Програмом смо предвидјели исплате борачког додатка до навршене 60. године живота, након чега би се исплата овог додатка вршила у износу најниже пензије за оне борце који по другом основу не могу остварити пензију или другу накнаду на мјесечном нивоу“.

То ћемо, појашњава Малеш, урадити на начин да борцима И и ИИ категорије гарантујемо пензије у висини од 75% минималне плате за претходну годину, док би пензија за остале категорије износила 50% минималне плате. 

„Исплату борачког додатка, вршили бисмо на начин да се износ од 5 КМ за мјесец зоне борбених дејстава исплаћује демобилисаним незапосленим борцима, док би за запослене борце са минималном платом тај износ био 3 КМ“, каже Малеш.

Поред тога, наводи Малеш, коначно ћемо ријешити питање исплате инвалиднина са почетним коефицијентом И, а нарочито ћемо се посветити питању рјешења здравствене заштите – бањска рехабилитација, предност приликом прегледа, скидање са позитивних листа лијекова потребних за лијечење и других потреба.

„Такође, успоставили бисмо одрживе програме подршке у самозапошљавању бораца, ратних војних инвалида и њихових породица, нарочито кад је ријеч о самозапошљавању у оквиру властите радиности у пољопривредним газдинствима, уз максимално учешће ресорног министарства, локалних заједница и невладиних организација“, рекао је Малеш.

Он каже да Српска демократска странка не нуди празна обећања, срамотне једнократне исплате и понижавајуће третмане онима који су за Републику Српску учинили највише.

„Наш циљ је да системским рјешењима коначно дефинишемо и проширимо права бораца и ратних војних инвалида, да им вратимо достојанство и омогућимо далеко бољи живот“, наводи Малеш.

Истиче да једно друштво може да буде успјешно само онолико колико је учинило да најосјетљивије категорије, а нарочито они који су свој живот посветили заштити других, буду сигурни и обезбијеђени, јер је то једини начин да кажемо како се водимо „правим вриједностима“. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Опозиција

01.09.2022 14:11

Као сто је видљиво и мозе се закљуцити из коментара све третира као терет ... Осим мозда неких блиских људи, али и њих по релацији Саровиц, Мициц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

01.09.2022 14:33

За вас су невидљиви и то баш невидљиви они који су нестали у овом рату, ништа не подузимате да објавите њихова имена, па макар и поред оних којима сте допустили да објаве имена својих несталих. Шта је са несталим из Сарајева, Коњица, Возуће.... Или њих треба да помињу само њихове породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.09.2022 15:46

За њих је терет свако онај ко је на буџету јер узима дио новца а то они тешко пребољевају

Name

Рибник

01.09.2022 14:44

Малес је прави борац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

01.09.2022 15:15

На основу чега ви узимате себи за право да дијелите борце? Почеткпм 1992. године није било подјела сви су имали исти статус без обзира на гидине. Шта сада ви дијелите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

01.09.2022 17:20

Не дјели СДС борце, борце је одбацио СНСД јер су у руководству дезертери и профитери, а на свој казан привукао борацке Јуде, које сисају сису Владе Републике српске и продају цестите борце за 3 км.

Name

обрисани

01.09.2022 16:04

Основно и прво сто треба да се уради је ревизија свих рјесења о категоризизацији бораца.Само у мом комсилуку има десетак "бораца" И категорије,који рата видјели нису.Мислим да је на нивоу РС барем 30-40% лазних бораца, јер се сваке године појављује све висе "ветерана".Борацке организације на опстинском нивоу могу лако и брзо да направе спискове правих бораца јер се сви у својим срединама знамо и знамо гдје је ко био.Тек тада кренути у борбу за бољи третман свих који су заслузни за опстанак и постанак РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.09.2022 16:25

Код нас најбоље зиве људи који су у рату били дезертери, док се борцима даје милостиња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

01.09.2022 16:27

Када се врате украдене паре од породице Додик, све борце треба стамбено обезбједити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.09.2022 19:06

Мој Гоги то значи да ће борци до краја зивота остати незбринути

Name

+

01.09.2022 18:23

БОРЦИ СУ ЗА ПОШТОВАЊЕ И ТРЕБА ИМ ОБЕЗБИЈЕДИТИ ЕГЗИСТЕНЦИЈУ. У ПРАВУ СТЕ.

ОДГОВОРИТЕ