Конститутивна сједница Скупштине Србије почела

Конститутивна седница Народне скупштине Србије почела је данас око 10 сати, а прва тачка денвног реда је потврђивање мандата новим посланицима.

Србија 01.08.2022 | 10:31
Конститутивна сједница Скупштине Србије почела

Седница је почела интонирањем химне, а председава јој најстарији посланик Владета Јанковић са листе "Уједињени за победу Србије".

Отварајући седницу, Јанковић је честитао на поверењу које су им грађани указали и пожелео им успех у будућем раду.

Јанковићу ће у вођењу седнице помагати четири најмлађа посланика са четири првопласиране листе - Никола Бокан са изборне листе "Александар Вучић - Заједно можемо све", Павле Грбовић из "Уједињених", Дубравка Краљ из коалиције око СПС-а и Јелена Богдановић са листе "Наде". Поред њих, помаже и генерални секретар Народне скупштине.

Осим верификације мандата народних посланика, на дневном реду седнице су избор председника Народне скупштине, потпредседника, именовање генералног секретара, као и избор чланова радних тела и чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама и организацијама.

У новом сазиву парламента биће 250 посланика са 12 изборних листа које су добиле поверење грађана на парламентарним изборима 3. априла, од којих је највише са изборне листе "Александар Вучић - Заједно можемо све" - 120 посланика.

Након што новим посланицима мандати буду потврђени и Србија добије 13. сазив парламента, почиње да тече рок од 90 дана за избор нове владе која ће, према најавама председника Србије Александра Вучића, бити формирана већ средином августа.

(Тањуг/ фото: Принтсцреен РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар