Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije počela

Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije počela je danas oko 10 sati, a prva tačka denvnog reda je potvrđivanje mandata novim poslanicima.

Srbija 01.08.2022 | 10:31
Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije počela

Sednica je počela intoniranjem himne, a predsedava joj najstariji poslanik Vladeta Janković sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Otvarajući sednicu, Janković je čestitao na poverenju koje su im građani ukazali i poželeo im uspeh u budućem radu.

Jankoviću će u vođenju sednice pomagati četiri najmlađa poslanika sa četiri prvoplasirane liste - Nikola Bokan sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Pavle Grbović iz "Ujedinjenih", Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste "Nade". Pored njih, pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Osim verifikacije mandata narodnih poslanika, na dnevnom redu sednice su izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

U novom sazivu parlamenta biće 250 poslanika sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila, od kojih je najviše sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - 120 poslanika.

Nakon što novim poslanicima mandati budu potvrđeni i Srbija dobije 13. saziv parlamenta, počinje da teče rok od 90 dana za izbor nove vlade koja će, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti formirana već sredinom avgusta.

(Tanjug/ foto: Printscreen RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar