Пељешки мост ће растеретити БиХ и повезати цијели регион

Пељешки мост не само да ће помоћи економски развој јужног дијела Хрватске, него ће растеретити и БиХ у подручју око Неума, због тога што ће велики дио саобраћаја кроз Неум бити преусмјерен на нови мост, речено је у Европској комисији на брифингу организованом за представнике медија.

Регион 26.07.2022 | 07:26
Пељешки мост ће растеретити БиХ и повезати цијели регион

Поводом данашњег отварања Пељешког моста, који је дуг 2,4 километара, они су појаснили да ће он повезати и цијели регион и значајно побољшати проток људи и робе у цијелом подручју везаном за ТЕНТ коридоре, за чије је финансирање ЕУ посебно заинтересована.

Они су истакли да је ЕУ финансирала мост са 357 милиона евра из Регионалног фонда за развој, док је остатак од 63 милиона из националног финансирања од стране Хрватске, а средства су обезбијеђена кроз кредит Европске инвестиционе банке.

Осим чињенице да ће мостом бити растерећен десетокилометарски неумски коридор кроз БиХ, као оправдање за одобравање суфинансирања пројекта је чињеница да је мост начин директног повезивања територије Хрватске у ситуацији када не постоји жељезничка веза, а трајекти не омогућавају довољан проток да се задовоље све потребе људи и привреде у том подручју.

Нагласили су да је симулација показала да ће испрва мост користити око 7.800 возила дневно, с тенденцијом повећања протока на 14.000 возила дневно до 2046. године.

"Важно је нагласити да је од почетка Хрватска планирала да мост буде отворен за све и да се не наплаћују мостарине. Мост ће имати додатну предност јер ће представљати ефикасан приступ том подручју без икаквих накнада, заснован на недискриминаторској бази тиме што ће он бити отворен за све кориснике", речено је у Европској комисији.

Осим моста, предвиђена је и приступна саобраћајница, а комплетна цјелина ће бити завршена до новембра наредне године, када ће он бити у потпуности дио европске мреже транспортних коридора уздуж јадранске обале.

"У коначници, мост ће максимално допринијети територијалној и економској кохезији цијелог региона, ојачаће економски развој, повећаће туристичке потенцијале и донијети читав низ нових друштвених услуга попут бољег приступа здравственој заштити, образовању и другим сегментима", кажу они.

Подсјећања ради, у БиХ је овај пројект веома контроверзан јер су политичке странке из Сарајева сматрале да ће он блокирати приступ БиХ отвореном мору, што је избјегнуто дизањем моста на 55 метара висине, како би био омогућен приступ у неумски канал.

Странке из РС и Мостара подржале су изградњу, а Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, спријечио је блокладу изградње моста у Предсједништву БиХ, правдајући то чињеницом да ће Хрватска допринијети бржој изградњи моста на Сави код Градишке, који је од виталног значаја за бањалучки регион. Напомене ради, мост на Сави ће бити отворен у петак, а свечаности ће поред званичника БиХ и РС присуствовати и представници Владе Хрватске.

У Влади Хрватске кажу да се ради о свехрватском пројекту на чију се реализацију чекало деценијама. Како су саопштили, Олег Бутковић, министар мора, промета и инфраструктуре Хрватске, рекао је да је било објективних разлога зашто се Пељешки мост није почео градити раније.

"Криза је дошла 2009. Тада Хрватска није могла градити јер смо имали других проблема. Уласком у ЕУ се отворила могућност, ту прилику смо искористили. Дошли смо до краја, у уторак је велики дан и отварамо Пељешки мост", рекао је Бутковић.

Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јаффа

26.07.2022 06:09

Са срећом, па да и мост код Градишке коначно пустимо да ради своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.07.2022 17:40

Неће Градишка дуго. Да се не купује роба у БиХ. Има Свилај па идите тамо. Купујте у Оџаку.

Name

Меррy

26.07.2022 06:10

Херцег Босна и Хрватска имају заједницки Пељески мост ... Мозда град Неум је компромис Дубровника и осталог дијела Хрватске ... А добро, у Неум се мозе стици из Дубровника и осталих дијелова Хрватске ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.07.2022 08:46

Мозе у Неум али морас показати документе приликом преласка ГРАНИЦЕ у улазу у БиХ.Мост лијепо изгледа и добро је сто је направљен,Босанци то подржавају,сретно вам било.А то за тзв.херцегбосну једи г*вна.

Name

Истина

26.07.2022 10:23

Сретно,мост је предиван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

26.07.2022 10:28

Ето видите сад критичари што је владар Српске потегао витални национални интерес ономад, његова мудрост и далековидост нема граница, читав регион ће имати користи од моста у Хрватској па и Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мијо

26.07.2022 14:42

Оћели тај мост издржат.....питање сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ватра

26.07.2022 19:13

Мост је платила ЕУ а Хрватска је изиграла БиХ прво да нико од БиХ владе није одобрио мост због угрозавања неометаног излаза у медјународне воде морем и зраком? Сад хрватска полиција мозе да зауставља пловила и летилице изнад моста који зеле изаци тим коридором у медјународне воде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

26.07.2022 20:58

Ма, које летелице и пловила? Шлауфе, душеке, дјелчије змајеве? Каква БиХ и каква пловила и летелице? Нема тзв БиХ везе са морем.

Name

Ре Ватра

29.07.2022 13:42

Хрватска уплацује у касу Еу милијарде годисње тако да то сто је еу дала није ниста.

Name

Чувар Мира

26.07.2022 19:51

Није тачно, Слободни излаз на отворено Море је био и остао слободан, али се све врсте пловила морају службено најавити и то само формално. Јер се Хрватске воде Крстаре и у случају неког инцидента се мора занати што и ко плови. То је једна нормална оперативна акција као што и Авиони свој лет најве и пријаве. Читај те Поморско интернационално Право о Пловидби и излазима на Отворено Море. ХР је мислила тако слично са Словенијом те је Извусила као Кобасица…хахаха

ОДГОВОРИТЕ