Инжењери бјеже из институција. "Раде за 760КМ"

Уколико се хитно не повећају плате информатичарима са средњом стручном спремом, институције БиХ би могле да остану без ових радника, чиме би се довело у питању функционисање постојећих информационих система.

Република Српска 23.07.2022 | 08:45
Инжењери бјеже из институција. "Раде за 760КМ"

Тврди ово посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Златан Бегић, који је упутио у парламент иницијативу у којој тражи да Савјет министара БиХ допуни Одлуку о критеријима за утврђивање додатка на плату на основу обављања сложених информатичко-апликацијских послова у институцијама БиХ, те друге акте, чиме ће се омогућити додатак на плату, односно потенцијално увећање плата запосленим информатичарима са средњом стручном спремом.

Иницијатива није добила зелено свјетло, јер приликом гласања није добила ентитетску већину, па ће се у сриједу опет наћи пред парламентарцима.

Бегић тврди да је повећање плата неопходно уколико институције БиХ не желе да остану без информатичара.

Он истиче да више од 10 година у Одсјеку за информациони систем и комуникације у Министарству спољних послова БиХ, који је најстарији информатичко-комуникациони одсјек у институцијама БиХ, информатичари са средњом стручном спремом „држе читав систем и раде најмање 50 одсто послова које требају да обављају они са високом стручном спремом“.

– Једноставно, ради малих плата нико с високом стручном спремом не жели да се пријави на конкурсе – тврди Бегић.

Он истиче да је раније у институцијама БиХ био запослен велики број инжењера с високом стручном спремом, али су се временом дали отказе и отишли јер су им плате биле изузетно мале.

– Актуелно стање је такво да информатичари са средњом стручном спремом тренутно обављају већину одговорних послова и задатака из домена послова радника с високом стручном спремом, а чије извршење је неопходно за одржавање и функционисање постојећих информационих система. Иако је тиме дошло до вишеструког усложњавања посла радника са средњом школом у овој области, њихове плате у висини од 760 КМ нису повећане у складу са обимом и нивоом квалитета послова који су се константно увећавали – наводи Бегић.

Уколико његова иницијатива добије зелено свјетло, како истиче Бегић, осигураће се повећање плата за 20 одсто радницима са средњом стручном спремом у овој важној области.

Исправио би се, каже он, очигледан пропуст према овој категорији радника, те би се спријечило даље напуштање институција БиХ – овај пут од стране радника са средњом стручном спремом, што би угрозило функционисање система информатичке подршке.

(Српска инфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Сања

23.07.2022 06:59

Зато Сања Вулиц са дипломом мање вриједном од тоалетпапира има 5 000 км. Зивјела власт и гласаци који су је изабрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2022 07:35

Још када се види шта и колико раде, не треба им дати ни једну марку. Коштају ову државу појединачно, стотине хиљада марака за један мандат - плате, телефони, аутомобили, путовања... Било би добро да служба да податак поименично ко је и колико коштао грађане у протекле 4 године. Па да видимо колико је то плата информатичара или професора, хирурга и осталих занимања.

Name

Ре Сања

23.07.2022 09:55

Али Сања је улозила и медјунозје не само комадиц дипломе ?

Name

ц

23.07.2022 07:06

Јебеш инжињере они само стварају нову вриједност, битни су нама политичари, њима треба државних пара дати на мјесечном ниво по 10 исплата разних. То је спас зс РС. Када оду у Израел кажу да од њих могу доста научити, па други дан по повратку под шатор и микрофон. Мора да је у Израели то видио, ако је видио баш су Израелци сељаци или је неко други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

23.07.2022 07:10

Ту је криминалац и лубина Тривић и Унија послодаваца, који све решавају а ми све више и више тонемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

23.07.2022 07:11

Сви су хтјели посао на државним јаслама, свему дође крај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.07.2022 07:20

А могу и замислит под којим су притсицима и уцјенама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

23.07.2022 07:33

Да знају радити не би сједили ту гдје сједе, трзисте вапи за ИТ. Знаци: заврсили су курсеве или купили папир, не раде вец сједе и примају помоц а приватне компаније раде њихов посао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

23.07.2022 14:17

Шта хоће сви сад постали информатичари са средњом и ја са средњом имам550 км плату.Свака част инжењерима који су студирали пет година заслужили су и пет хиљада а немају ни пола.

Name

Привредник

23.07.2022 07:43

Ако су тако паметни и компетентни, нека иду у привреду. Напокон смо дочекали да су плате у привреди привлачније од оних у институцијама. И то је правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неки чо'ек

23.07.2022 07:49

Добра иницијатива, и да се неко сјетио моје струке, али 20% повишица је смијешна у ово доба инфлације. И сам припадам тој групи информатичара и не пада ми на памет да радим у БиХ за 900-1000км док са друге стране полуписмени корумпирани политичари примају 5 пута веће плате а не знају саставити просто проширену реченицу да се не спетљају и да не замуцкују. Маса занатлија прима 1200-1500км у приватним фирмама, а многи који раде самостално зарађују и дупло а фенинга пореза не плате држави. То је тешки апсурд и тотална накарада система. Или општенародна револуција, или вани, или у криминал. Да радим посао инжињера за плату чувара паркинга, не пада ми на памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

23.07.2022 17:41

Такви као ти да су у стању да раде посао инзињера, били би и сами инзињери. То сто ти имас идеје о себи је твој лицни проблем, реалност је таква да неко ко је скуцкао неко средњосколско "образовање" једноставно не заслузује да му порески обвезници плацају висе од одговарајуцег платног разреда. Ако заиста имас неко изузетно знање без покрица дипломе, изволи у приватни сектор гдје це те газда плацати по производеној додатној вриједности. Не знам јесу ли ми гори они са лазним дипломама или ви без икаквих диплома... нико ниста не зна, а све бисте да вам се да.

Name

Борис

23.07.2022 08:10

Политичарима треба изгласати максимално дозвољена примања која не би смјела бити већа од 3 просјечне плате реалног сектора.овакав распоред богатства гдје политичари чак не остављају ни мрве са стола је крајње неодржив. Више од пола власти би требало бити иза решетака да би народ добио вољу и жељу за радом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неки чо'ек

23.07.2022 09:05

Какве три просјечне плате. Након 30 година пљачке народа потребно је максимално срезати трошкове и плате истих тих који су све то радили и омогућили. Како? Па нпр увести пробни волонтерски рад изабраним политичарима, посланицима, одборницима, на минималан рок од годину дана, па ако задовоље на пробном раду онда им евентуално дати једну просјечну плату, мјесечну карту за јавни превоз и топли оброк наравно у коверти исто као што су они нама одредили да је ок. И наравно укинути све имунитете и бенефиције. Па ако су сви патриоте и родољуби како се представљају радиће посао и за то јер воле своју Републику Српску и желе добро за свој народ. Тако кажу сваки дан. Сваку девијацију и одступање, корупцију, мито, казнити са 10 година без права на жалбу и без права на пријевремени отпуст након трећине одслужене казне. Тек такав систем би прочистио и политичку сцену и друштво у цјелини и то у врло кратком року. Све испод тога је подстицај за наставак пљачке и корупцију.

Name

Кадровска Комисија

23.07.2022 08:19

Сваком инзињеру дати стан, инаце не бих ни запоцињао радни однос!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.07.2022 09:19

Е јаких инжењера чим раде за те паре танки су они .Већином инстант инжењери са оном левом дипломом

Name

Лопов

23.07.2022 09:43

Ове подјеле информатичара на сс и всс су глупост, или знаш или не знаш да радиш. Ево ја немам ни средњу информатичку нит факултет нит ме је послодавац икад питао што сам завршио. Што и гдје си радио и покажи да знаш, то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.07.2022 15:52

Е ТУ СМО. ДОШЛИ СУ ИПАК СА НЕКОМ ПРИВИЛЕГИЈОМ. ДИЈЕД ИЛИ ТАТА ИЛИ МАМА ПОЛИТИЧАРИ. 100 ПОСТО. И ШКОЛВАНИ СУ МНОГИ ДА БАШ ЊИХ ЧЕКА РАДНО МИЈЕСТО. НЕЋЕ У ПРОИЗВОДЊУ НИКО. ТО ЈЕ ВЕЋ 8О их И У СОЦИЈАЛИЗМУ ИЗГУБИЛО ПОПУЛАРНОСТ. ПЛАЋАНА ДИПЛОМА. НИСУ МОРАЛИ НИШТА РАДИТИ. А ИЗА РАТА ТИ СУ СА КУРСЕВИМА, ПОСТАЛИ СТЕЧАЈНИ УПРАВНИЦИ, ПРОЦИЈЕНИТЕЉИ ПРЕДУТЕЋА И РАТНИ МУЉАТОРИ СА ДРУШТВЕНОМ ИМОВИНОМ. ПОГЛЕДАЈТЕ "ВУКАНОВ". ФИЛМ, ТАМО У ГРАДИШЦИ, НОВА ТОПИЛА ПИК "МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ". ГРОБЉЕ ТАКОРЕЋИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

23.07.2022 17:28

па ниједан информатицар који иста зна радити не ради за институције.

ОДГОВОРИТЕ