Inženjeri bježe iz institucija. "Rade za 760КM"

Ukoliko se hitno ne povećaju plate informatičarima sa srednjom stručnom spremom, institucije BiH bi mogle da ostanu bez ovih radnika, čime bi se dovelo u pitanju funkcionisanje postojećih informacionih sistema.

Republika Srpska 23.07.2022 | 08:45
Inženjeri bježe iz institucija. "Rade za 760КM"

Tvrdi ovo poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Zlatan Begić, koji je uputio u parlament inicijativu u kojoj traži da Savjet ministara BiH dopuni Odluku o kriterijima za utvrđivanje dodatka na platu na osnovu obavljanja složenih informatičko-aplikacijskih poslova u institucijama BiH, te druge akte, čime će se omogućiti dodatak na platu, odnosno potencijalno uvećanje plata zaposlenim informatičarima sa srednjom stručnom spremom.

Inicijativa nije dobila zeleno svjetlo, jer prilikom glasanja nije dobila entitetsku većinu, pa će se u srijedu opet naći pred parlamentarcima.

Begić tvrdi da je povećanje plata neophodno ukoliko institucije BiH ne žele da ostanu bez informatičara.

On ističe da više od 10 godina u Odsjeku za informacioni sistem i komunikacije u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, koji je najstariji informatičko-komunikacioni odsjek u institucijama BiH, informatičari sa srednjom stručnom spremom „drže čitav sistem i rade najmanje 50 odsto poslova koje trebaju da obavljaju oni sa visokom stručnom spremom“.

– Jednostavno, radi malih plata niko s visokom stručnom spremom ne želi da se prijavi na konkurse – tvrdi Begić.

On ističe da je ranije u institucijama BiH bio zaposlen veliki broj inženjera s visokom stručnom spremom, ali su se vremenom dali otkaze i otišli jer su im plate bile izuzetno male.

– Aktuelno stanje je takvo da informatičari sa srednjom stručnom spremom trenutno obavljaju većinu odgovornih poslova i zadataka iz domena poslova radnika s visokom stručnom spremom, a čije izvršenje je neophodno za održavanje i funkcionisanje postojećih informacionih sistema. Iako je time došlo do višestrukog usložnjavanja posla radnika sa srednjom školom u ovoj oblasti, njihove plate u visini od 760 КM nisu povećane u skladu sa obimom i nivoom kvaliteta poslova koji su se konstantno uvećavali – navodi Begić.

Ukoliko njegova inicijativa dobije zeleno svjetlo, kako ističe Begić, osiguraće se povećanje plata za 20 odsto radnicima sa srednjom stručnom spremom u ovoj važnoj oblasti.

Ispravio bi se, kaže on, očigledan propust prema ovoj kategoriji radnika, te bi se spriječilo dalje napuštanje institucija BiH – ovaj put od strane radnika sa srednjom stručnom spremom, što bi ugrozilo funkcionisanje sistema informatičke podrške.

(Srpska info)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Sanja

23.07.2022 06:59

Zato Sanja Vulic sa diplomom manje vrijednom od toaletpapira ima 5 000 km. Zivjela vlast i glasaci koji su je izabrali.

ODGOVORITE
Name

Re

23.07.2022 07:35

Još kada se vidi šta i koliko rade, ne treba im dati ni jednu marku. Koštaju ovu državu pojedinačno, stotine hiljada maraka za jedan mandat - plate, telefoni, automobili, putovanja... Bilo bi dobro da služba da podatak poimenično ko je i koliko koštao građane u protekle 4 godine. Pa da vidimo koliko je to plata informatičara ili profesora, hirurga i ostalih zanimanja.

Name

Re Sanja

23.07.2022 09:55

Ali Sanja je ulozila i medjunozje ne samo komadic diplome ?

Name

c

23.07.2022 07:06

Jebeš inžinjere oni samo stvaraju novu vrijednost, bitni su nama političari, njima treba državnih para dati na mjesečnom nivo po 10 isplata raznih. To je spas zs RS. Kada odu u Izrael kažu da od njih mogu dosta naučiti, pa drugi dan po povratku pod šator i mikrofon. Mora da je u Izraeli to vidio, ako je vidio baš su Izraelci seljaci ili je neko drugi.

ODGOVORITE
Name

Tnt

23.07.2022 07:10

Tu je kriminalac i lubina Trivić i Unija poslodavaca, koji sve rešavaju a mi sve više i više tonemo

ODGOVORITE
Name

Boki Srbac

23.07.2022 07:11

Svi su htjeli posao na državnim jaslama, svemu dođe kraj!

ODGOVORITE
Name

BL

23.07.2022 07:20

A mogu i zamislit pod kojim su pritsicima i ucjenama.

ODGOVORITE
Name

Logika

23.07.2022 07:33

Da znaju raditi ne bi sjedili tu gdje sjede, trziste vapi za IT. Znaci: zavrsili su kurseve ili kupili papir, ne rade vec sjede i primaju pomoc a privatne kompanije rade njihov posao!

ODGOVORITE
Name

Mara

23.07.2022 14:17

Šta hoće svi sad postali informatičari sa srednjom i ja sa srednjom imam550 km platu.Svaka čast inženjerima koji su studirali pet godina zaslužili su i pet hiljada a nemaju ni pola.

Name

Privrednik

23.07.2022 07:43

Ako su tako pametni i kompetentni, neka idu u privredu. Napokon smo dočekali da su plate u privredi privlačnije od onih u institucijama. I to je pravda.

ODGOVORITE
Name

Neki čo'ek

23.07.2022 07:49

Dobra inicijativa, i da se neko sjetio moje struke, ali 20% povišica je smiješna u ovo doba inflacije. I sam pripadam toj grupi informatičara i ne pada mi na pamet da radim u BiH za 900-1000km dok sa druge strane polupismeni korumpirani političari primaju 5 puta veće plate a ne znaju sastaviti prosto proširenu rečenicu da se ne spetljaju i da ne zamuckuju. Masa zanatlija prima 1200-1500km u privatnim firmama, a mnogi koji rade samostalno zarađuju i duplo a feninga poreza ne plate državi. To je teški apsurd i totalna nakarada sistema. Ili opštenarodna revolucija, ili vani, ili u kriminal. Da radim posao inžinjera za platu čuvara parkinga, ne pada mi na pamet.

ODGOVORITE
Name

???

23.07.2022 17:41

Takvi kao ti da su u stanju da rade posao inzinjera, bili bi i sami inzinjeri. To sto ti imas ideje o sebi je tvoj licni problem, realnost je takva da neko ko je skuckao neko srednjoskolsko "obrazovanje" jednostavno ne zasluzuje da mu poreski obveznici placaju vise od odgovarajuceg platnog razreda. Ako zaista imas neko izuzetno znanje bez pokrica diplome, izvoli u privatni sektor gdje ce te gazda placati po proizvodenoj dodatnoj vrijednosti. Ne znam jesu li mi gori oni sa laznim diplomama ili vi bez ikakvih diploma... niko nista ne zna, a sve biste da vam se da.

Name

Boris

23.07.2022 08:10

Političarima treba izglasati maksimalno dozvoljena primanja koja ne bi smjela biti veća od 3 prosječne plate realnog sektora.ovakav raspored bogatstva gdje političari čak ne ostavljaju ni mrve sa stola je krajnje neodrživ. Više od pola vlasti bi trebalo biti iza rešetaka da bi narod dobio volju i želju za radom

ODGOVORITE
Name

Neki čo'ek

23.07.2022 09:05

Kakve tri prosječne plate. Nakon 30 godina pljačke naroda potrebno je maksimalno srezati troškove i plate istih tih koji su sve to radili i omogućili. Kako? Pa npr uvesti probni volonterski rad izabranim političarima, poslanicima, odbornicima, na minimalan rok od godinu dana, pa ako zadovolje na probnom radu onda im eventualno dati jednu prosječnu platu, mjesečnu kartu za javni prevoz i topli obrok naravno u koverti isto kao što su oni nama odredili da je ok. I naravno ukinuti sve imunitete i beneficije. Pa ako su svi patriote i rodoljubi kako se predstavljaju radiće posao i za to jer vole svoju Republiku Srpsku i žele dobro za svoj narod. Tako kažu svaki dan. Svaku devijaciju i odstupanje, korupciju, mito, kazniti sa 10 godina bez prava na žalbu i bez prava na prijevremeni otpust nakon trećine odslužene kazne. Tek takav sistem bi pročistio i političku scenu i društvo u cjelini i to u vrlo kratkom roku. Sve ispod toga je podsticaj za nastavak pljačke i korupciju.

Name

Kadrovska Komisija

23.07.2022 08:19

Svakom inzinjeru dati stan, inace ne bih ni zapocinjao radni odnos!

ODGOVORITE
Name

Tatar

23.07.2022 09:19

E jakih inženjera čim rade za te pare tanki su oni .Većinom instant inženjeri sa onom levom diplomom

Name

Lopov

23.07.2022 09:43

Ove podjele informatičara na ss i vss su glupost, ili znaš ili ne znaš da radiš. Evo ja nemam ni srednju informatičku nit fakultet nit me je poslodavac ikad pitao što sam završio. Što i gdje si radio i pokaži da znaš, to je to!

ODGOVORITE
Name

+

23.07.2022 15:52

E TU SMO. DOŠLI SU IPAK SA NEKOM PRIVILEGIJOM. DIJED ILI TATA ILI MAMA POLITIČARI. 100 POSTO. I ŠKOLVANI SU MNOGI DA BAŠ NJIH ČEKA RADNO MIJESTO. NEĆE U PROIZVODNJU NIKO. TO JE VEĆ 8O ih I U SOCIJALIZMU IZGUBILO POPULARNOST. PLAĆANA DIPLOMA. NISU MORALI NIŠTA RADITI. A IZA RATA TI SU SA KURSEVIMA, POSTALI STEČAJNI UPRAVNICI, PROCIJENITELJI PREDUTEĆA I RATNI MULJATORI SA DRUŠTVENOM IMOVINOM. POGLEDAJTE "VUKANOV". FILM, TAMO U GRADIŠCI, NOVA TOPILA PIK "MLADEN STOJANOVIĆ". GROBLJE TAKOREĆI.

ODGOVORITE
Name

hahaha

23.07.2022 17:28

pa nijedan informaticar koji ista zna raditi ne radi za institucije.

ODGOVORITE