"Вријеме је да се прочитају уговори о кредитима"

Да ли су могли бити заштићени од новог удара по џепу, да ли су били довољно ифнормирани да бирају фиксне каматне стопе и колико је извјесно да ће камате и даље расти, одговор нам је дао економиста Зораном Павловићем економиста.

Република Српска 22.07.2022 | 12:23
"Вријеме је да се прочитају уговори о кредитима"

“Уговор је дефинисао кондиције шта је фиксно, а шта је промијењиво. Тамо постоје по дефиницији фиксна и варијабилна варијанта. Корекције су везане примарно за вриједност еура. Еурибор је задњих година био испод нуле. Тада је Центална банка ЕУ подигла стопе и то је изазвало да се у некој мјери подигну цијене камате. По дефиницији камата склопљена с банком је фиксна карактеристика везана за КМ, а тамо гдје се тргује еурима је камата сад нешто већа. То је варијанта која је стандардна за стамбене кредите и сад је питање ко је склопио уговор на краћи рок и ту се неће мијењати, а дугрочно ће се мијењати каматне скопе. Поскупиће кредити грађана БиХ”, каже Павловић.

Каже да Владе немају директно никакв интерес за грађане. Нормално би било да помогну грађанима од савјетодавне до пореске и монетарне политике.

“Ми немамо као грађани уштеђевине. На Западу људи живе са кредитима као и ми. Њихове банке имају више модалитета договора. Банкарски системи су им савременији. Наше банке раде по системима бивше Југославије. Ви када сте у потреби да купите стан тражите најповољнију камату, услови које вам банка да су задати и нема преговарања. Узми или остави и бираш најповљније, а ситна слова у уговору остају непрочитана. То треба детаљно читати и шта је потписао. Економска ситуација је таква да се држава јако богати због пореза, а грађани сиромаше. Доведени смо у ситацију да морамо сами изнијети терет инфлације и повећања камата. У БиХ је мало могућности да се заради више, а држава је скупа. Један читав комплекс економске ситуације није брига Владе”, каже Павловић.

Истиче да неће доћи до радикалнији измјена каматних стопа до краја године.

“Све је везано за рат у Украјини и ово је сада ненормално што се дешава са монетарном политиком. Живот мора ићи и морамо бити вјештији и паметнији како би остварили веће приходе. За разлику од других земаља гдје су власти зауставиле раст цијена горива и контролише марже, то се код нас не дешава и то је проблем. Препуштени смо судбини и то је одраз неодговорности власти. Нашим грађанима је најтеже од свих у окружењу. Заиста се мора нешто десити, јер ово није нормално стање”, каже Павловић.

(Н1)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ПероБЛ

22.07.2022 10:52

> "Узми или остави и бираш најповљније" - Ово напросто није тачно. Готово у свакој банци у којој сам био су били спремни на преговарање. Чак и на ИРБ кредите. Ако банкарски службеник није расположен за то, оде се код другог или њему надређеног. У крајњем случају упути се понуда банци са нешто нижом каматном стопом и инсистира се код службеника да понуда оде на кредитни одбор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фантом

22.07.2022 11:12

Мој Перо мозда у Бања луци гдје има ко фол неке конкуренције. Гдје су мала мјеста то ти је легално зеленашење, узми и објеси се или не узми и цркни од глади.

Name

Професионалац

22.07.2022 11:25

Перо можеш ти тако са банком кад дизеш 2-3 милиона кредита ,а сиротњи иде по систему узми или остави.

Name

РЕ ПЕРО

22.07.2022 12:17

ГОСН ПЕРО ДАЈТЕ. ДАЈТЕ. ТО СТЕ ВИ ИСЛИ ПРЕКО ВЕЗЕ, КОД НЕКОГ КУМИЦА ИЛ ПРЕКО СТРАНКЕ. ЗНАТЕ У НОРМАЛНИМ ЗЕМЉАМА ТО СЕ ФИНО, ФИНО ЗОВЕ КОРУПЦИЈА. ЗНАТЕ ЛИ ДА КОД НАС ИМА ТОГА ИХА ХА. МА НИ ИЊЕКЦИЈУ У ДУПЕ НЕ МОС ДА ДОБИЈЕС АКО НИСИ ВЕЛИКИ ВЕЛИКИ СРБИН И АКО НЕКУ СЕСТРУ НИСИ ОДУСЕВИО. О ДОКТОРИМА ДА СЕ НЕ ПРИЦА. ЈОС МАЛО ПА ЦЕМО ИМ ТО УПЛАЦИВАТИ НА СЕЈСЕЛИМА, ЈЕР СУ СВИ ТАМО, О ТРОСКУ ФИРМИ КОЈЕ НАМ ПРЕКО ЊИХ УВАЉУЈУ МАГЛУ ИЛИ АВАЈ ЛИЈЕКОВЕ. И ДА ВАС ОВОМ ПРИГОДОМ ОБАВЈЕСТИМ ДА СУ НАМ ТАМО И БАНКАРИ. И ПУСТИТЕ ЗОКУ, ЦОВА ЈЕ ЛЕГЕНДА. ЗНА ОН СИСТЕМ БОЉЕ И ОД МЕНЕ И ОД ВАС. ПОЗДРАВ.

Name

Комсиница

22.07.2022 10:58

Дрзава је никаква и зато смо толико сиромасни сто не бисмо смјели бити. Политицари су нас довели до просјацког стапа. Не треба пуно размисљати коме дати глас на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весели

22.07.2022 11:13

Ма народ гласа против само они што броје гласове не броје по вољи народа моја Коно

Name

Мане

22.07.2022 11:43

Перо много си паметан.Мора даси дигао један кредит и сад филозофирас.Са којом банком мозес преговарати.Први разговарас о додјели кредита дали уопсте мозес аплицирати кредит и ста нудис у хипотеку. Онда се прихвата захтјев и то тркељисање билснса и њихових референата који обрадују траје од 1.5 мј.до 3. мј. па тек онда иде на ризико па кад заврси ризико тек онда иде на кредитни а кредитни засједа једном седмицно ако су сви цланови тај дан у банци ако не онда следеца седмица.Кад проде кредитни онда наступа правни сектор и склапање уговора.Са тим уговором идес код нотара.Прије тога платис обраду захтјева овисно од банке али је отприлике 0.5%.Код нотара се цита уговор који ниси имао прилику ни да видис.Процитају се услови врацање на кои период је одобрен каматна стопа и дали је промјењива или је фиксна.Нотарска обрада даје право банци да покрене аутоматску нсплату и изврсава продају хипотеке.Послије нитарски обраден документ носите у РУГИП уписујете хипотеку у корист банке.Када у РУГИПУ добијете ЗК улозак даје хипотека проведена у корист банке.Тај документ носите у банку као доказ о проведеној хипотеци у корист банке.Тада правите налог за пребацивање новца и у коју сврху је одобрен и намјенску се мора тросити.Ннормално са доказима о утроску.

Name

Ехо

22.07.2022 11:36

Лазни уцитељ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далрко од тога

22.07.2022 12:58

Да су за свакога услови исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.07.2022 14:22

Струцњака имамо у изобиљу, сто су спремни делити савете, а нама је тако никако вец годинама. Да је теско, теско је у целој ЕУ и она има струцњаке, али су се погубили у ова рузна времена. Али да знају да код нас имају струцњаке, сто ствари ресавају царобним стапицем, па нека их потразе и изнајме за савете. Нама дају савете дзаба, па како нам је вец 30 година? Једна добра домацица, која води будзет породице, практицно зна реци ста је добро и ста не у водјењу финанција у домацинству, а то се мозе применити и на дрзаву. Радис, зарадјујес и тросис само колико имас, ако се да ста оставити у јастук, то је успех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

22.07.2022 14:30

Све су то банке комерцијалне, какве то везе има са банком еx YУ. Исто је и на западу само су камате много ниже до маx 3% и оне подлијежу разним модалитетима..Овдје је тако што је систем такав па су паре несигурне зато је капитал скуп улазни а тако и новац које пласирају банке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деа

22.07.2022 15:06

Свака банка вам нуди фиксну и варијабилну каматну стопу, разлика у цени зависи од висине и рока отплате кредита, проблем је у томе што наш народ нечита него само дај паре, ако сте подигли кредит до 5000 км то је негде око 70 км висе са фиксном стопом и онда сте мирни, али не боље да тих 50 км потроше на глупости

ОДГОВОРИТЕ