"Vrijeme je da se pročitaju ugovori o kreditima"

Da li su mogli biti zaštićeni od novog udara po džepu, da li su bili dovoljno ifnormirani da biraju fiksne kamatne stope i koliko je izvjesno da će kamate i dalje rasti, odgovor nam je dao ekonomista Zoranom Pavlovićem ekonomista.

Republika Srpska 22.07.2022 | 12:23
"Vrijeme je da se pročitaju ugovori o kreditima"

“Ugovor je definisao kondicije šta je fiksno, a šta je promijenjivo. Tamo postoje po definiciji fiksna i varijabilna varijanta. Korekcije su vezane primarno za vrijednost eura. Euribor je zadnjih godina bio ispod nule. Tada je Centalna banka EU podigla stope i to je izazvalo da se u nekoj mjeri podignu cijene kamate. Po definiciji kamata sklopljena s bankom je fiksna karakteristika vezana za KM, a tamo gdje se trguje eurima je kamata sad nešto veća. To je varijanta koja je standardna za stambene kredite i sad je pitanje ko je sklopio ugovor na kraći rok i tu se neće mijenjati, a dugročno će se mijenjati kamatne skope. Poskupiće krediti građana BiH”, kaže Pavlović.

Kaže da Vlade nemaju direktno nikakv interes za građane. Normalno bi bilo da pomognu građanima od savjetodavne do poreske i monetarne politike.

“Mi nemamo kao građani ušteđevine. Na Zapadu ljudi žive sa kreditima kao i mi. Njihove banke imaju više modaliteta dogovora. Bankarski sistemi su im savremeniji. Naše banke rade po sistemima bivše Jugoslavije. Vi kada ste u potrebi da kupite stan tražite najpovoljniju kamatu, uslovi koje vam banka da su zadati i nema pregovaranja. Uzmi ili ostavi i biraš najpovljnije, a sitna slova u ugovoru ostaju nepročitana. To treba detaljno čitati i šta je potpisao. Ekonomska situacija je takva da se država jako bogati zbog poreza, a građani siromaše. Dovedeni smo u sitaciju da moramo sami iznijeti teret inflacije i povećanja kamata. U BiH je malo mogućnosti da se zaradi više, a država je skupa. Jedan čitav kompleks ekonomske situacije nije briga Vlade”, kaže Pavlović.

Ističe da neće doći do radikalniji izmjena kamatnih stopa do kraja godine.

“Sve je vezano za rat u Ukrajini i ovo je sada nenormalno što se dešava sa monetarnom politikom. Život mora ići i moramo biti vještiji i pametniji kako bi ostvarili veće prihode. Za razliku od drugih zemalja gdje su vlasti zaustavile rast cijena goriva i kontroliše marže, to se kod nas ne dešava i to je problem. Prepušteni smo sudbini i to je odraz neodgovornosti vlasti. Našim građanima je najteže od svih u okruženju. Zaista se mora nešto desiti, jer ovo nije normalno stanje”, kaže Pavlović.

(N1)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

PeroBL

22.07.2022 10:52

> "Uzmi ili ostavi i biraš najpovljnije" - Ovo naprosto nije tačno. Gotovo u svakoj banci u kojoj sam bio su bili spremni na pregovaranje. Čak i na IRB kredite. Ako bankarski službenik nije raspoložen za to, ode se kod drugog ili njemu nadređenog. U krajnjem slučaju uputi se ponuda banci sa nešto nižom kamatnom stopom i insistira se kod službenika da ponuda ode na kreditni odbor.

ODGOVORITE
Name

Fantom

22.07.2022 11:12

Moj Pero mozda u Banja luci gdje ima ko fol neke konkurencije. Gdje su mala mjesta to ti je legalno zelenašenje, uzmi i objesi se ili ne uzmi i crkni od gladi.

Name

Profesionalac

22.07.2022 11:25

Pero možeš ti tako sa bankom kad dizeš 2-3 miliona kredita ,a sirotnji ide po sistemu uzmi ili ostavi.

Name

RE PERO

22.07.2022 12:17

GOSN PERO DAJTE. DAJTE. TO STE VI ISLI PREKO VEZE, KOD NEKOG KUMICA IL PREKO STRANKE. ZNATE U NORMALNIM ZEMLJAMA TO SE FINO, FINO ZOVE KORUPCIJA. ZNATE LI DA KOD NAS IMA TOGA IHA HA. MA NI INJEKCIJU U DUPE NE MOS DA DOBIJES AKO NISI VELIKI VELIKI SRBIN I AKO NEKU SESTRU NISI ODUSEVIO. O DOKTORIMA DA SE NE PRICA. JOS MALO PA CEMO IM TO UPLACIVATI NA SEJSELIMA, JER SU SVI TAMO, O TROSKU FIRMI KOJE NAM PREKO NJIH UVALJUJU MAGLU ILI AVAJ LIJEKOVE. I DA VAS OVOM PRIGODOM OBAVJESTIM DA SU NAM TAMO I BANKARI. I PUSTITE ZOKU, COVA JE LEGENDA. ZNA ON SISTEM BOLJE I OD MENE I OD VAS. POZDRAV.

Name

Komsinica

22.07.2022 10:58

Drzava je nikakva i zato smo toliko siromasni sto ne bismo smjeli biti. Politicari su nas doveli do prosjackog stapa. Ne treba puno razmisljati kome dati glas na izborima.

ODGOVORITE
Name

Veseli

22.07.2022 11:13

Ma narod glasa protiv samo oni što broje glasove ne broje po volji naroda moja Kono

Name

Mane

22.07.2022 11:43

Pero mnogo si pametan.Mora dasi digao jedan kredit i sad filozofiras.Sa kojom bankom mozes pregovarati.Prvi razgovaras o dodjeli kredita dali uopste mozes aplicirati kredit i sta nudis u hipoteku. Onda se prihvata zahtjev i to trkeljisanje bilsnsa i njihovih referenata koji obraduju traje od 1.5 mj.do 3. mj. pa tek onda ide na riziko pa kad zavrsi riziko tek onda ide na kreditni a kreditni zasjeda jednom sedmicno ako su svi clanovi taj dan u banci ako ne onda sledeca sedmica.Kad prode kreditni onda nastupa pravni sektor i sklapanje ugovora.Sa tim ugovorom ides kod notara.Prije toga platis obradu zahtjeva ovisno od banke ali je otprilike 0.5%.Kod notara se cita ugovor koji nisi imao priliku ni da vidis.Procitaju se uslovi vracanje na koi period je odobren kamatna stopa i dali je promjenjiva ili je fiksna.Notarska obrada daje pravo banci da pokrene automatsku nsplatu i izvrsava prodaju hipoteke.Poslije nitarski obraden dokument nosite u RUGIP upisujete hipoteku u korist banke.Kada u RUGIPU dobijete ZK ulozak daje hipoteka provedena u korist banke.Taj dokument nosite u banku kao dokaz o provedenoj hipoteci u korist banke.Tada pravite nalog za prebacivanje novca i u koju svrhu je odobren i namjensku se mora trositi.Nnormalno sa dokazima o utrosku.

Name

Eho

22.07.2022 11:36

Lazni ucitelj

ODGOVORITE
Name

Dalrko od toga

22.07.2022 12:58

Da su za svakoga uslovi isti.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

22.07.2022 14:22

Strucnjaka imamo u izobilju, sto su spremni deliti savete, a nama je tako nikako vec godinama. Da je tesko, tesko je u celoj EU i ona ima strucnjake, ali su se pogubili u ova ruzna vremena. Ali da znaju da kod nas imaju strucnjake, sto stvari resavaju carobnim stapicem, pa neka ih potraze i iznajme za savete. Nama daju savete dzaba, pa kako nam je vec 30 godina? Jedna dobra domacica, koja vodi budzet porodice, prakticno zna reci sta je dobro i sta ne u vodjenju financija u domacinstvu, a to se moze primeniti i na drzavu. Radis, zaradjujes i trosis samo koliko imas, ako se da sta ostaviti u jastuk, to je uspeh.

ODGOVORITE
Name

Igipop

22.07.2022 14:30

Sve su to banke komercijalne, kakve to veze ima sa bankom ex YU. Isto je i na zapadu samo su kamate mnogo niže do max 3% i one podliježu raznim modalitetima..Ovdje je tako što je sistem takav pa su pare nesigurne zato je kapital skup ulazni a tako i novac koje plasiraju banke

ODGOVORITE
Name

Dea

22.07.2022 15:06

Svaka banka vam nudi fiksnu i varijabilnu kamatnu stopu, razlika u ceni zavisi od visine i roka otplate kredita, problem je u tome što naš narod nečita nego samo daj pare, ako ste podigli kredit do 5000 km to je negde oko 70 km vise sa fiksnom stopom i onda ste mirni, ali ne bolje da tih 50 km potroše na gluposti

ODGOVORITE