Власт ваучерима дискриминише мале угоститеље?!

Министарство трговине и туризма Републике Српске објавило је Уредбу о начину и поступку додјеле туристичких ваучера којом је фаворизовала хотеле, бање и веће угоститељске објекте, а грађанима сузила избор дестинација на којима би се могли одмарати.

Република Српска 21.06.2022 | 19:34
Власт ваучерима дискриминише мале угоститеље?!

Наиме, Уредбом је прописано да ће право учешћа на јавном конкурсу имати угоститељ који има најмање четири радника која су пријављена на пуно радно вријеме.

На овај начин елиминисано је на стотине мањих угоститељских јединица широм Републике Српске, попут хостела, сеоских домаћинстава, етно села и многих других који су се надали већем броју гостију, подстакнутих државним ваучерима.

“Ми немамо четири запослена и аутоматски смо дисквалификовани из позива, а били смо заинтересовани за њега. Корист од свега имаће само већи хотели и бање, док смо ми мањи избачени из програма”, каже Недељко Бранковић оснивач етно села “Љубачке долине” смјештеног недалеко од Бањалуке.

Очекивао је да државна подршка преко ваучера буде омасовљења, али прописаним условима то је спријечено.

Подсјећамо, Влада Републике Српске ће сваком пунољетном грађанину, под условом да је заинтересован, дати ваучер од 100 марака за суфинансирање смјештаја на некој од дестинација у Српској.

Ваучери ће се моћи користити од 1. јула до 30. октобра ове године уз одређене услове везано за број ноћења који се разликују од тога да ли корисник ваучера гостује сам или у пару.

У Министарству трговине и туризма кажу како су одлуку о минималном броју запослених радника донијели на основу приједлога и консултација са Привредном комором и пословном заједницом.

“Према наведеном приједлогу сваки угоститељ који пружа услугу смјештаја на квалитетном нивоу мора да има оптимално четири запослена и то једног радника на рецепцији, једног радника на одржавању хигијене, једног конобара и  једног радника у кухињи”, тврде они.

Кажу како се тражи да радници буду пријављени на пуно радно вријеме из потребе да се помогне угоститељима који имају пријављене раднике да одрже своје пословање и исте задрже у радном односу.

У Комори то потврђују и додају како им је циљ био да се обезбједи квалитет услуге.

“Да би се обезбједила квалитетна услуга процјена је да су за то потребне минимално четири запослене особе и због тога је ишло са таквим захтјевом. Немогуће је да исти човјек буде рецепционер, собарица, менаџер, те да прави и спрема храну”, сматрају они.

Генерално, од средине јуна 2020. године до јула 2021. године, грађанима Републике Српске издато је око 50.000 туристичких ваучера. У пројекту је 97 угоститељских објеката за смјештај и 28 туристичких агенција.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Тако раде

21.06.2022 18:30

И сотонске корпорације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето тако

21.06.2022 19:48

А засто, ако имам право на тај вауцер ја нецу моци извести породицу у ресторан у свом граду... Овако пара на пару..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

22.06.2022 06:23

Хоћете ли ти и твоја породица ноћити у том ресторану!???

Name

Ваучери не вриједе

21.06.2022 19:52

Звао сам хотел Леотар у Требињу и питао колико кошта двокреветна соба са доручком и добио одговор 90КМ. Питао сам хоће ли моћи на ваучер у јулу, а они су ми рекли да це за ваучер цијена бити већа тако да је то пљачка. Ни близу неће бити 100КМ ваучер већ пуно мање због халапљивих власника хотела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

једнакост

21.06.2022 20:07

Питање Да ли ваучере могу добити људи који раде у Републици Српској и плаћају порез на плату, а живе у Федерацији БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мени

21.06.2022 20:24

Мени ово ОК реално, ако прузас услигу смјештаја и треба да имас хигијеницара, конобара, кувара и рецепционара пријављене, а не да упрегнес једног цовјека као роба или да ти раде на црно, немају здравствено и пензионо, а дрзава да те подстице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

21.06.2022 21:27

И 4 радника је мало. Какву услугу плаћамо ако није чисто и нема ко да скува кафу. Или можда газде не пријављују раднике који уз то раде дупле смјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санаторијум

22.06.2022 03:17

Мени стварно није јасно како, јос увијек, постоје будале које су спремне овим лоповима дзепове пунити. С Марса се види да се ради о превари и муљази, смисљеној да резимски полтрони напуне бисаге. Док је свака земља у региону давала новцану помоц и субвенције својим градјанима, ови су вама уваљивали вауцере, да вас додатно одеру а ви сматрате да је то неки престиз. ФУЈ, није ни цудо сто вас јасу 15 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

22.06.2022 07:30

Ста мозе уцинити један пријављен кувар кад има 50 гостију.циста дискриминација и уцјена корисника вауцера.намицање лове приватизованим бањама и хотелима...

Name

Сандра

22.06.2022 08:40

Дајте народу ваучере за брашно и уље.Какав туризам, шта је вама?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево

22.06.2022 10:57

Ја хоћу вауцер да добијем и да га подерем јавно. Каква је то помоћ ако ме условљавас гдје да идем?

Name

Чему

22.06.2022 11:32

Зашто ваучери којим се уцјењују грађани?!Ако добијем фамозни ваучера,треба да имам право избора гдје то потрошити,без уцјене и условљавања!Подијелите грађанима у новцу,умјесто ваучера,па ћете видјети да се нико неће бунити. Већина има проблем да се прехрани и обезбиједи огрев за зиму,а,ви још будите нешто што не могу искористити!!!

ОДГОВОРИТЕ