Vlast vaučerima diskriminiše male ugostitelje?!

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske objavilo je Uredbu o načinu i postupku dodjele turističkih vaučera kojom je favorizovala hotele, banje i veće ugostiteljske objekte, a građanima suzila izbor destinacija na kojima bi se mogli odmarati.

Republika Srpska 21.06.2022 | 19:34
Vlast vaučerima diskriminiše male ugostitelje?!

Naime, Uredbom je propisano da će pravo učešća na javnom konkursu imati ugostitelj koji ima najmanje četiri radnika koja su prijavljena na puno radno vrijeme.

Na ovaj način eliminisano je na stotine manjih ugostiteljskih jedinica širom Republike Srpske, poput hostela, seoskih domaćinstava, etno sela i mnogih drugih koji su se nadali većem broju gostiju, podstaknutih državnim vaučerima.

“Mi nemamo četiri zaposlena i automatski smo diskvalifikovani iz poziva, a bili smo zainteresovani za njega. Korist od svega imaće samo veći hoteli i banje, dok smo mi manji izbačeni iz programa”, kaže Nedeljko Branković osnivač etno sela “Ljubačke doline” smještenog nedaleko od Banjaluke.

Očekivao je da državna podrška preko vaučera bude omasovljenja, ali propisanim uslovima to je spriječeno.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske će svakom punoljetnom građaninu, pod uslovom da je zainteresovan, dati vaučer od 100 maraka za sufinansiranje smještaja na nekoj od destinacija u Srpskoj.

Vaučeri će se moći koristiti od 1. jula do 30. oktobra ove godine uz određene uslove vezano za broj noćenja koji se razlikuju od toga da li korisnik vaučera gostuje sam ili u paru.

U Ministarstvu trgovine i turizma kažu kako su odluku o minimalnom broju zaposlenih radnika donijeli na osnovu prijedloga i konsultacija sa Privrednom komorom i poslovnom zajednicom.

“Prema navedenom prijedlogu svaki ugostitelj koji pruža uslugu smještaja na kvalitetnom nivou mora da ima optimalno četiri zaposlena i to jednog radnika na recepciji, jednog radnika na održavanju higijene, jednog konobara i  jednog radnika u kuhinji”, tvrde oni.

Kažu kako se traži da radnici budu prijavljeni na puno radno vrijeme iz potrebe da se pomogne ugostiteljima koji imaju prijavljene radnike da održe svoje poslovanje i iste zadrže u radnom odnosu.

U Komori to potvrđuju i dodaju kako im je cilj bio da se obezbjedi kvalitet usluge.

“Da bi se obezbjedila kvalitetna usluga procjena je da su za to potrebne minimalno četiri zaposlene osobe i zbog toga je išlo sa takvim zahtjevom. Nemoguće je da isti čovjek bude recepcioner, sobarica, menadžer, te da pravi i sprema hranu”, smatraju oni.

Generalno, od sredine juna 2020. godine do jula 2021. godine, građanima Republike Srpske izdato je oko 50.000 turističkih vaučera. U projektu je 97 ugostiteljskih objekata za smještaj i 28 turističkih agencija.

(Capital)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Tako rade

21.06.2022 18:30

I sotonske korporacije.

ODGOVORITE
Name

Eto tako

21.06.2022 19:48

A zasto, ako imam pravo na taj vaucer ja necu moci izvesti porodicu u restoran u svom gradu... Ovako para na paru..

ODGOVORITE
Name

Tito

22.06.2022 06:23

Hoćete li ti i tvoja porodica noćiti u tom restoranu!???

Name

Vaučeri ne vrijede

21.06.2022 19:52

Zvao sam hotel Leotar u Trebinju i pitao koliko košta dvokrevetna soba sa doručkom i dobio odgovor 90KM. Pitao sam hoće li moći na vaučer u julu, a oni su mi rekli da ce za vaučer cijena biti veća tako da je to pljačka. Ni blizu neće biti 100KM vaučer već puno manje zbog halapljivih vlasnika hotela.

ODGOVORITE
Name

jednakost

21.06.2022 20:07

Pitanje Da li vaučere mogu dobiti ljudi koji rade u Republici Srpskoj i plaćaju porez na platu, a žive u Federaciji BiH?

ODGOVORITE
Name

Meni

21.06.2022 20:24

Meni ovo OK realno, ako pruzas usligu smještaja i treba da imas higijenicara, konobara, kuvara i recepcionara prijavljene, a ne da upregnes jednog covjeka kao roba ili da ti rade na crno, nemaju zdravstveno i penziono, a drzava da te podstice.

ODGOVORITE
Name

Realno

21.06.2022 21:27

I 4 radnika je malo. Kakvu uslugu plaćamo ako nije čisto i nema ko da skuva kafu. Ili možda gazde ne prijavljuju radnike koji uz to rade duple smjene.

ODGOVORITE
Name

Sanatorijum

22.06.2022 03:17

Meni stvarno nije jasno kako, jos uvijek, postoje budale koje su spremne ovim lopovima dzepove puniti. S Marsa se vidi da se radi o prevari i muljazi, smisljenoj da rezimski poltroni napune bisage. Dok je svaka zemlja u regionu davala novcanu pomoc i subvencije svojim gradjanima, ovi su vama uvaljivali vaucere, da vas dodatno oderu a vi smatrate da je to neki prestiz. FUJ, nije ni cudo sto vas jasu 15 god.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

22.06.2022 07:30

Sta moze uciniti jedan prijavljen kuvar kad ima 50 gostiju.cista diskriminacija i ucjena korisnika vaucera.namicanje love privatizovanim banjama i hotelima...

Name

Sandra

22.06.2022 08:40

Dajte narodu vaučere za brašno i ulje.Kakav turizam, šta je vama?!

ODGOVORITE
Name

Evo

22.06.2022 10:57

Ja hoću vaucer da dobijem i da ga poderem javno. Kakva je to pomoć ako me uslovljavas gdje da idem?

Name

Čemu

22.06.2022 11:32

Zašto vaučeri kojim se ucjenjuju građani?!Ako dobijem famozni vaučera,treba da imam pravo izbora gdje to potrošiti,bez ucjene i uslovljavanja!Podijelite građanima u novcu,umjesto vaučera,pa ćete vidjeti da se niko neće buniti. Većina ima problem da se prehrani i obezbijedi ogrev za zimu,a,vi još budite nešto što ne mogu iskoristiti!!!

ODGOVORITE