БиХ се налази се у стагфлацији, трпимо снажан раст цијена

Босна и Херцеговина као и цијели свијет суочена је са турбуленцијама у економском свијету. Економисти кажу налазимо се у стагфлацији.

Босна и Херцеговина 18.06.2022 | 20:48
БиХ се налази се у стагфлацији, трпимо снажан раст цијена

То је стање када трпимо снажан раст цијена важних енергената који за посљедицу дижу трошкове производње и транспорта, што доводи до отпуштања радника и диже цијене како би се компензирали губици.

Ове промјене утиче на све па и на штедњу грађана. 

Грађани Босне и Херцеговине у банкама држе 13.78 милијарди марака. Од тог износа краткорочни и дугорочни депозити износе око 4.89 милијарди марака, док депозити по виђењу и трансакцијски рачуни износе око 8.88 милијарди марака.

Јасан је ово показатељ да депозити станоништва имају важну улогу у финансирању и функционисању банака зато и свака промјена банковног рачуна оставља траг на тржишту.

- У првом кварталу смо имали ситуцију коју можемо звати привременим шоком и била је везана за једну банку. Која је успјешно реструктуисана већ почетком другог квартала. Тако да ситуација која је довела до наглог смањења депозита везано само за ту банку у суштини сада има супротан тренд и ми вјерујемо да ће депозити са 30.06. бити отприлике успоредиви са оним које смо имали на крају претходне године, каже Адмил Нукић, помоћник директора Агенције за банкарство ФБиХ за супервизију банака.

У контексту најављених промјена нивоа каматних стопа које ће имати ефекат, можда на неки дио кредитних портфолија сигурно је то да ће се у дугорочно дешавати варијације у цијени депозита, односно каматних стопа на депозите, наставља Нукић.

 И ту није крај, права рецесија тек долази крајем године.Тек што се опорављамо од првог удара већ је на снази други. 

-Сви износе сличне закључке а то је да нас очекује рецесија у наредних годину и по до двије, каже Мухамер Карамехић професор.

На наплату долази прекомјерно штампање новца, тврде економисти. Рјешавањем једног проблема направили смо други. 

- Зна се да је у задњих 15 мјесеци монетарна маса Америке повећана за 15 пута. Кажу да је 40 посто свих икада издатих долара издато у задњих 15 мјесеци. Огромна емисија, она никада није праћена повећањем производње, нема базу, додаје Карамехић.

Оно што је јасно јесте да нам предстоји турбулентан период са економским проблемима који ће се директно одразити на становништво наше земље. На потезу су власти како би донијеле конкретне мјере и барем ублажиле посљедице које су неминовне. 

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хегемон је

18.06.2022 19:21

Зло по цовјецанство. Све нас гура у птопаст. Његове монтиране аутократе за то и слузе, њима ниста неце фалити да сав обицан свијет поскапа.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

18.06.2022 22:42

Док год се не диесе протести као у Фбих 2014. на подруцју цијеле Босне и Херцеговине, ниста се неце промијенити на боље, само це бити горе! Морате имати план и направити сназну дрзаву коју це грањани дрзати под контролом, не национал-социјалисти! Док се то не деси, ја мислим да је добро, само нека расту цијене до нема, то и заслузијете! Да немате ни за један оброк дневно! Поздрав национал фасистима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре децко

19.06.2022 07:17

Па ста би у федерацији, јел се боље зиви после протеста.Видим ја да је сад зивот бољи угоднији постенији.Е мој ти, само будала мозе мислити да се протестима несто рјесава

Name

Па што трпимо?

18.06.2022 22:51

Зашто не уведу неке заштитне мјере према градјанима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.06.2022 08:11

Све је до нас Да смо имали људи узели би мотке у руке и отерали пасцад у Бразилу матер

Name

БОY

19.06.2022 07:33

Додик се изгубио у својим лажима једноставно њему се неможе вјеровати.Дубоко вјерујем да бе дошло вријеме да положи рачуне за сва недјела која су почињена у Р Српској од убистава преко организованог криминала и пљачке па све до политичке корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.06.2022 07:49

Кпји то екпномски експерти измислисе стагфлацију.Тај измисљени појам нема везе са маском новца са или без покрица која доводи до инфлације или дефлације.Ти експерти мора да су на брзину академски образовани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроздана

19.06.2022 11:10

Ја сам чула да то све Америка ради,да је то њено масло.Мало се прерацунало.Хебаће им Руси и Кинези валуту долар.Ено сад и Русија са Турском тргује у домаћим валутама.Јачат ће и руска валута и индијска..Па нека Америка штанца па уваљује ЕУ инфлацију и задузује доларем који нема покриће..Могу га гаћама покрит да га сунце не прзи

ОДГОВОРИТЕ